Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zlatý erb 2003

Ročník: 2003, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Letošní jubilejní pátý ročník soutěže Zlatý erb o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů vyhlásilo Ministerstvo informatiky ČR pod osobní záštitou ministra Vladimíra Mlynáře. Spolupořadatelem je Ministerstvo vnitra ČR a Svaz měst a obcí ČR. Soutěž každoročně zajišťuje Sdružení Zlatý erb ve spolupráci s portálem Města a obce online a je součástí iniciativ v rámci kampaně Březen -- měsíc Internetu.

Hlavním cílem soutěže je podpořit využívání internetu pro poskytování informací orgány územní samosprávy a online prezentaci měst a obcí České republiky za účelem jejich rozvoje. Soutěž motivuje k vyšší pozornosti ke stránkám obce i občany, poukazuje na nejlepší příklady a konečně vytváří prostor k zamyšlení se nad vlastní prací a prací ostatních obcí.

Soutěž vznikla jako jedna z prvních svého druhu na světě a byla oceněna jako finalista světové soutěže Stockholm Challenge Award. Každoročně přitahuje pozornost tisíců uživatelů internetu, starostů a webmasterů v ČR a je příkladem pro podobné soutěže v okolních zemích.

Krajská kola a zvláštní ceny

Jednou z novinek pátého ročníku soutěže bylo vyhlášení krajských kol. Jako první se zapojily kraje Vysočina a kraj Plzeňský. Krajské poroty hodnotily své soutěžící nezávisle na republikovém kole a vyhlásily své vítěze na půdě krajských úřadů. Vítěz krajského kola automaticky postoupil mezi nominované republikové soutěže.

Rostoucí pozornost je věnována využitelnosti stránek měst a obcí zrakově hendikepovanými uživateli. Hodnocení bezbariérového přístupu ke stránkám se opět skvěle ujal tým Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové. Nejpřístupnějšímu webu byla udělena Zvláštní cena ministra vnitra, získala ji obec Bludov.

Jako další zvláštní ocenění byla vyhlášena Cena veřejnosti udělená sdružením BMI. Cena byla udělena stránce, která získala nejvyšší počet hlasů veřejnosti vzhledem k počtu obyvatel a navíc prokázala svoji kvalitu i aktuálním obsahem a snadností přístupu k informacím. Ceny získal mikroregion Sdružení růže.

Hlavní ceny

O Zlatý erb se soutěží ve třech kategoriích: města, obce a regiony.

V kategorii města zvítězila dvě města se stejným počtem hlasů Jihlava a Most. Porota stála před složitým rozhodnutím i proto, že na druhém místě se umístila se stejným počtem bodů hned tři další města: Blansko, Nové Město na Moravě a Třebíč. Na třetím místě se umístil Cheb.

V kategorii obce zvítězila stránka obce Chudčice z Jihomoravského kraje. Stránku vytváří zastupitel Milan Kolář. Informace čerpá od jednotlivců, spolků a samozřejmě obecního úřadu. Stránka je aktualizována několikrát týdně.

Nejlepší web mezi regiony prokázal kraj Vysočina. Tvorbu a aktualizaci stránek má zde na starosti administrátor, který je zaměstnancem kraje. Na tvorbě specifických částí stránek (např. databáze) se rovněž podílí odbor informatiky. Některé práce jsou zajišťovány dodavatelsky. Stránky jsou aktualizovány téměř neustále.

Kategorie města
1. místo Jihlava http://www.jihlava.cz
1. místo Most http://www.mumost.cz
2. místo Blansko http://www.blansko.cz
2. místo Nové Město na Moravě http://www.nmnm.cz
2. místo Třebíč http://www.trebic.cz
3. místo Cheb http://www.mestocheb.cz
Kategorie obce
1. místo Chudčice (Jihomoravský kraj, okres Brno-venkov) http://www.chudcice.cz
2. místo Osvětimany (Zlínský kraj, okres Uherské Hradiště) http://www.osvetimany.cz
3. místo Dobříkov (Pardubický kraj, okres Ústí nad Orlicí) http://www.dobrikov.cz
Kategorie regiony
1. místo Kraj Vysočina http://www.kr-vysocina.cz
2. místo Informační centrum regionu Jesenicko http://jesenik.org
3. místo Jihočeský kraj http://www.kraj-jihocesky.cz
Zvláštní ceny
Cena za bezbariérový přístup obec Bludov http://www.bludov.zde.cz
Cena veřejnosti Mikroregion Sdružení růže http://www.sdruzeniruze.cz

Hodnotící kritéria

Hodnocení soutěžních stránek Zlatého erbu je dvoukolové. V nominačním kole se zúčastňují nejen členové odborné poroty (vybírají pět nominovaných), ale i samotní soutěžící (také pět) a veřejnost (jednoho). Krajská kola nominují své vítěze. Finalisty a vítěze pak vyhodnotila z nominovaných stránek čtrnáctičlenná odborná porota. Členy odborné poroty jsou významné osobnosti z oblasti veřejné správy, informačních technologií, publicisté a zástupci loňských vítězů. Předsedou odborné poroty je Ing. Tomáš Holenda, ředitel odboru informatizace veřejné správy MVČR.

Novinkou letošního pátého ročníku bylo vyhlášení nového kritéria přínos pro skupiny uživatelů. Odborná porota hodnotí tak podle čtyř kritérií:

  1. Obsažnost -- z hlediska rozsahu poskytovaných informací, jejich podrobnosti a praktické užitečnosti. Podmínkou úspěchu jsou zákonem uložené povinnosti a kvalita jejich provedení.
  2. Aktuálnost -- z hlediska šíře a aktuálnosti pravidelně zveřejňovaných informací. Hodnocena je plánovitost a soustavnost zveřejňování informací bez zbytečného odkladu.
  3. Přínos pro vybrané cílové skupiny: občan, turista a zástupce firmy
  4. Přístupnost informací a grafické zpracování -- přehlednost a logika uspořádání informací a vybavení stránek vyhledávacími nástroji. Přiměřenost výtvarného řešení k prezentovanému obsahu.

Zvláštností soutěže Zlatý erb je to, že všechna hlasování a udělené body v nominačním i finálním kole se zveřejňují na internetu. Děkujeme sponzorům hlavních cen, kterými jsou společnosti Microsoft a Olympus. Další ceny sponzorují společnosti Velebný a FAM, VLTAVA-LABE-PRESS, Vydavatelství IDG a ANOPRESS. Mediálním partnerem je server MojeNoviny.cz.

Dr. Ing. Jan Savický, sdružení Zlatý erb

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu