Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Závěry konference ISSS 2003

Ročník: 2003, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Ve dnech 24. a 25. března 2003 se v Hradci Králové v kongresovém centru Aldis uskutečnil 6. ročník konference ISSS 2003. Konference se opět stala místem pro zajímavá setkání, předávání zkušeností a prezentace novinek v oblasti informatiky.

V letošním roce byla pozornost zaměřena zejména na

  • Vzájemnou součinnost informačních systémů
  • Nástroje komunikace veřejné správy s občany
  • Informatizace územních samospráv
  • Koordinace projektů
  • Bezpečnost informačních systémů
  • Krizové plánování a řízení
  • Financování informatizace
  • Geodata a geoinformační technologie
  • Mezinárodní spolupráce
  • Informační technologie a znevýhodněné skupiny obyvatel

Komuniké konference

Tento dokument prezentuje hlavní okruhy problémů, které byly diskutovány během konání konference. Na základě těchto prezentací komuniké formuluje směry, které je třeba v dalším období zejména prosazovat pro podpoření procesu informatizace veřejné správy v České republice i s ohledem na problematiku přistupujících a kandidátských států EU:

  1. Dokončit proces vytváření podmínek pro vzájemnou součinnost informačních systémů veřejné správy, zvýšit pružnost jejich reakce na změny a potřeby cílových skupin a zajistit jejich efektivnost, bezpečnost a transparentnost pro všechny skupiny uživatelů.
  2. Definovat rozhraní mezi informačními systémy veřejné správy na různých úrovních samosprávných subjektů a státních organizací a legislativně zajistit pravidla informovanosti v této oblasti.
  3. Definovat odpovědnost dotčených subjektů za sběr, správu a aktualizaci dat veřejné správy. Určit pravidla pro sdílení, využívání a zpřístupnění těchto dat.
  4. Společně podporovat rozvoj mezinárodních aktivit směřujících k budování informační společnosti s ohledem na vstup České republiky do Evropské unie. Výraznou politickou podporou zajistit silnou pozici ČR v rozvoji a využívání ISVS v rámci EU. Česká republika tak může významně přispět k výměně zkušeností mezi stávajícími a přistupujícími zeměmi EU.
  5. Rozšířit rozsah a kvalitu služeb veřejné správy pro občana ve všech jeho rolích a životních situacích včetně překonávání zdravotních i jiných znevýhodnění. Zvýšit podíl používání elektronických nástrojů a tím zefektivnit rozhodovací procesy a zlepšit výkon veřejné správy.
  6. Identifikovat veřejné i privátní zdroje a modernizovat principy odpovědnosti při financování a projektování aktivit v oblasti informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě s ohledem na vývoj informační společnosti.
  7. Identifikovat úlohu ICT při řešení krizových situací. Koordinovat a řídit přípravu a využívání informačních systémů pro spolehlivé informování dotčených cílových skupin a zvládnutí těchto mimořádných událostí.
  8. Zdůraznit roli geodat a geoinformací jako nedílné složky informačních systémů veřejné správy. Jejich širší využívání povede k významnému rozvoji informačních služeb pro správu území a informování občanů.
  9. V návaznosti na reformu veřejné správy zvyšovat obecnou úroveň informatizace územních samospráv.
  10. Věnovat zvýšenou pozornost potřebě informační bezpečnosti při přípravě, výstavbě a provozu informačních systémů. Dosáhnout toho zejména standardizací procesu tvorby aplikací.
  11. Zvýšit informační gramotnost občanů a jejich povědomí o nových nástrojích komunikace s veřejnou správou.

Podrobné podklady z jednotlivých sekcí konference, které byly použity při formulaci komuniké naleznete na www.isss.cz

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu