Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Co přinesla konference ISSS 2003

Ročník: 2003, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Šestý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě před několika dny skončil. Součástí letošního jednání v Hradci Králové byla i mezinárodní konference LORIS a opět se potvrdilo výsadní postavení této uznávané platformy informatiky týkající se problematiky veřejné správy.

Podle zástupců Evropské komise spočívá význam konference především v tom, že se stala místem pravidelného setkávání a výměny zkušeností reprezentantů veřejné správy kandidátských zemí EU a řady dalších východoevropských a balkánských států. Již první den konání konference dosáhl počet registrovaných účastníků číslo 1853 a mimořádný zájem byl i mezi zástupci médií. Také množství zemí, které zde byly zastoupeny byl rekordní -- zahraniční účastníci byli z dvaceti sedmi států, od Turecka až po Island.

Významné osobnosti

Konferenci ISSS zahájil již tradičně premiér České republiky. Vladimír Špidla tentokrát díky pracovnímu vytížení hovořil k účastníkům pouze prostřednictvím videovstupu. Vedle ministra Mlynáře se mezi hosty se objevili mimo jiné i ministr vnitra ČR Stanislav Gross, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny parlamentu ČR Miroslava Němcová, řada poslanců a senátorů, primátor hlavního města Prahy Pavel Bém, primátor hostitelského města Oldřich Vlasák, většina krajských hejtmanů a četní primátoři a starostové měst a obcí z celé České republiky.

Početná delegace přijela i ze země našich východních sousedů -- poslanci Národní rady Slovenské republiky, státní tajemník pro informatizaci Branislav Opaterný, první náměstek primátora Bratislavy Branislav Hochel a další. V průběhu obou konferenčních dnů proběhla celá řada důležitých jednání, jako například schůzka s poslanci z nově vzniklého podvýboru pro informační systémy veřejné správy.

Jako obvykle si další ročník konference nenechali ujít ani zástupci Evropské komise -- Gerald Santucci, Per G. Blixt, Robert Shotton a další zahraniční hosté.

Ministerstvo informatiky

Jak je všeobecně známo, od ledna působí v České republice nové Ministerstvo informatiky. Bylo to patrné na průběhu a programu celé konference. Především byl letošní ročník pořádán pod záštitou ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Obsahové cíle nového resortu byly středem pozornosti nejenom na tiskových konferencích, ale na řadě prezentací ministerstva, kterých se zúčastnilo po oba dny celé vedení. Všichni náměstci ministra dokázali před řadou odborníků a představitelů územní samosprávy představit a vysvětlit záměry resortu v dalším období.

Sekce e-Goverment, vedená náměstkyní Bérovou se zaměřuje na dálkový přístup k informacím a zavedení plně funkčního portálu veřejné správy. Do její sféry patří podpora rozvoje počítačové gramotnosti a tvorba legislativy pro e-goverment. Sekce Informačních systémů veřejné správy v čele s náměstkem Vladimírem Šiškou se zaměřuje na program Intranet veřejné správy, který by měl splňovat požadavky jednotného a zabezpečeného komunikačního prostoru veřejné správy. Sekce elektronických komunikací a pošty připravuje podmínky pro vstup do Evropské unie z pohledu ICT. Hlavní prioritou je příprava nového zákona o elektronických komunikacích a dále příprava českého poštovního trhu na vstup do EU. Sekci vede náměstek Jaromír Šiška.

Výsledky soutěží

Tradiční součástí konference ISSS v Hradci Králové je vyhlášení výsledků několika soutěží a ani v letošním ročníku tomu nebylo jinak. Prestižní cenu Český zavináč udělovanou projektu, jenž významně přispívá k rozvoji informační společnosti, získala společná česko-slovenská digitální parlamentní knihovna. V soutěži o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů Zlatý erb byly nejúspěšnější města Jihlava a Most, obec Chudčice (okres Brno-venkov) a kraj Vysočina. Zvláštní cenu ministra S. Grosse si odnesly stránky obce Bludov (za stránky s nejlépe řešeným bezbariérovým přístupem) a cenu veřejnosti udělovanou sdružením BMI stránky mikroregionu Sdružení růže se sídlem v Trhových Svinech. V podobné soutěži Eurocrest, která hodnotí internetové stránky měst a obcí v širších evropských souvislostech, se mezi sedmi oceněnými projekty umístilo i hlavní město Praha. Mezi nejlepším knihovnami se v rámci soutěže Biblioweb objevily Městská knihovna v Ústí nad Orlicí, Knihovna J. Drdy v Příbrami a Státní technická knihovna v Praze. V soutěži Geoaplikace roku se stalo vítězem řešení geoinformačního systému městské části Praha 4 po dobu letních povodní.

Témata konference

Vedle přednášek a seminářů, které souvisely s náplní činnosti ministerstva informatiky, zaznívaly další témata. Jedním z nich byly programové bloky zaměřené na geogragické systémy pro veřejnou správu. Snad nejvíce diskuzí bylo kolem zpřístupňování geodat v ČR. Mnoho vystoupení také bylo směřováno k otázkám geoinformací, jako součásti informačních systémů veřejné správy. Sledovaná pasáž se věnovala geoaplikacím v souvislosti s povodněmi, které v loňském roce postihly velkou část území.

Rozsáhlý programový blok s pestrou paletou vystoupení, diskuzí a seminářů byl věnován elektronickým dokumentům ve veřejné správě. Od elektronického podpisu, přes daňové přiznání až po nejrůznější formuláře a podmínky pro jejich zavedení -- to byla náplň rozpravy k těmto otázkám. Celý blok, ve kterém o zkušenostech veřejné správy s komunikací s občany hovořil také ministr Gross, byl zakončen diskuzí na téma státní informační politika.

Samostatný celodenní blok v přednáškovém sále byl věnován informačním systémům územní veřejné správy. V souvislosti s reformou veřejné správy došlo k převodu správních a dopravněsprávních evidencí na obce s rozšířenou působností. Situaci v transferu programového vybavení a dat hodnotil Tomáš Holenda z ministerstva vnitra. V rámci tohoto bloku také zazněly příspěvky na téma elektronické tržiště, zkušenosti s projektem Internet do škol a představily se grantové programy ICT v kraji Vysočina i elektronický portál ePUSA z Plzeňského kraje. Na závěr bloku proběhla panelová diskuze na téma informatizace územních orgánů veřejné správy.

Závěrem

Velké množství témat jsme v tomto souhrnném textu nemohli uvést, natož komentovat. Budeme se k nim však vracet. Ať už je to mezinárodní konference LORIS 2003, téma internet pro znevýhodněné občany, financování informatizace veřejné správy, úloha IT v krizových situacích, komunikace s občany či bezpečnost informačních systémů.

Velkým přínosem letošní konference je možnost seznámit se podrobně s průběhem konference. V době jednání totiž poprvé fungovalo internetové rádio SOLON a pro všechny zájemce je k dispozici kompletní zvukový archiv většiny přednášek, prezentací a diskusí. Lze je najít na adrese www.isss.cz. Multimediální sborník příspěvků (přednášky v textové podobě s fulltextovým vyhledáváním, ppt prezentace příspěvků, audiozáznamy a videozáznam zdravice premiéra) je součástí mimořádného vydání publikace SOLÓN, která dále obsahuje řadu informací z oblasti veřejné správy.

Poprvé bylo na konferenci schváleno závěrečné komuniké, které se snaží upozornit na hlavní problémy rozvoje informační společnosti.

-as-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu