Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se RNDr. Tomáše Renčína, výkonného ředitele konference ISSS

Ročník: 2003, Číslo: 2, Rubrika: Rozhovory

Před několika okamžiky skončila šestá konference ISSS. Jaké je vaše bezprostřední hodnocení?
Důkladné zhodnocení celé akce bude možné až po delším čase, kdy budeme mít více poznatků k analýze. Mám-li však být bezprostřední, tak jsme samozřejmě rádi, že jsme zvládli všechny úkoly a dokázali zajistit průběh konference i souvisejících akcí bez problémů a k spokojenosti účastníků.

Mohl byste uvést některé základní údaje a poznatky, které jsou v této chvíli k dispozici?

Především musím sdělit, že konference zaznamenala opět rekordní návštěvnost. V době konání konference dosáhl počet akreditovaných účastníků číslo 1853 a mimořádný zájem byl i mezi tuzemskými i zahraničními novináři. O další rekord se postarali zahraniční účastníci. Přítomni byli odborníci i zástupci veřejné správy z 27 zemí. Šestý ročník konference ISSS, i její zahraniční část LORIS, opět potvrdil svoje výsadní postavení uznávané diskusní platformy o problematice veřejné správy v celém regionu střední a východní Evropy.

Chtěl byste něco zvláště vyzvednout?

Letošní ročník konference byl pořádán pod záštitou ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Představení nového resortu, jeho cíle i cesty, kterými chce směřovat další rozvoj informačních systémů -- to vše dalo významný náboj programu konference. Chtěl bych poděkovat generálnímu partnerovi konference, což byla Česká spořitelna, a.s. a také hlavním partnerům, firmám Český Telecom, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, T-Mobile a partnerům AutoCont, PVT, SAP a SUN Microsystems.

Jak hodnotíte místo konání konference, nedojde k přestěhování do Prahy?

Jsem přesvědčen, že Hradec Králové plně vyhovuje jak po stránce umístění uprostřed republiky, tak po stránce zázemí, které tvoří kongresové centrum Aldis. Nesmím také zapomenout na pohostinný přístup představitelů města a jeho primátora. Velmi kultivované bylo například prostředí Východočeského muzea, v jehož prostorách se odehrálo slavnostní zahájení v předvečer konference. O změně místa konání se neuvažuje a ani účastníci nevyslovili takový požadavek.

Jak hodnotíte zahraniční část konference?

Souběžně s hlavním programem probíhala také mezinárodní konference LORIS 2003, jejímž organizátorem byl kraj Vysočina spolu s Evropskou komisí a za přispění Světové banky. Hlavním tématem bylo financování z programů EU, internet pro znevýhodněné skupiny občanů, informační společnost pro všechny, weby měst v EU, dostupnost geodat veřejné správy v evropském kontextu a další.

Překvapil nás počet zahraničních účastníků. Vedle tradičních hostů z Evropské komise a sousedních zemí se zde poprvé objevili i zástupci Jugoslávie, Turecka nebo Islandu. Musím rád souhlasit se slovy ministra Mlynáře, který při hodnocení letošního ročníku prohlásil, že konference ISSS se stále více stává skutečným středoevropským diskusním fórem.

Na závěr povězte něco o obsahové části konference.

Jsem rád, že zazněly příspěvky týkající se celé řady palčivých témat, jako například problematika budování komunikační infrastruktury veřejné správy, informatizace krajských úřadů a obcí s rozšířenou působností, zajištění bezpečnosti dat či úloha informačních technologií v krizových situacích. To jasně potvrzuje trend, který během posledních let směřuje od diskusí ke konkrétním návrhům řešení jednotlivých problémů. Poprvé také bylo přijato komuniké, které se pokusilo formulovat důležité poznatky pro rozvoj informační společnosti.

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu