Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

SPIS na konferenci ISSS 2003

Ročník: 2003, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Sdružení pro informační společnost (SPIS) je také letos spoluorganizátorem konference ISSS v Hradci Králové. SPIS je profesní asociace padesáti nejprestižnějších firem z oboru informačních a komunikačních technologií, jehož cílem je prosazovat budování informační společnosti v České republice.

SPIS dlouhodobě podporuje konferenci ISSS jako nejvýznamnější platformy pro diskusi o roli moderních technologií ve veřejné správě. Proto se také letos na konferenci představí několika programovými bloky.

Bez e-munity

Zaslouženou pozornost si v loňském roce získal blok "Bez e-munity". Také letos zde přední zástupci všech pěti parlamentních stran představí své vize informatizace společnosti. Diskutovat se bude o roli a významu nového ministerstva informatiky, o dosažených výsledcích při budování informační společnosti, o roli ICT při probíhající reformě veřejné správy.

Teleworking je trend zaměstnání na dálku, který je umožněn rozvojem moderních informačních a komunikačních technologií. Využití těchto technologií je přitom charakteristickým a nezbytným rysem takovéhoto způsobu práce. Rozvoj teleworkingu se stává s rostoucí mírou nezaměstnanosti a především s problematikou strukturální nezaměstnanosti stále aktuálnějším tématem. V bloku věnovaném tomuto tématu se bude hovořit o přínosech teleworkingu, o organizačních, legislativních a technických podmínkách jeho zavedení. Na konkrétních příkladech ukážeme, jak může práce na dálku přispět zaměstnancům i zaměstnavatelům a pomoci řešení civilizačních problémů, životnímu prostředí či možnosti zaměstnání i pro zdravotně postižené.

Elektronický podpis

Zákon o elektronickém podpisu znamenal otevření možnosti elektronické komunikace občanů se státem. SPIS se, jako iniciátor přijetí zákona, této tématice na konferenci pravidelně věnuje a stejně tomu bude i letos. Aplikace elektronické komunikace není pro orgány státní správy a samosprávy pochopitelně jednoduchá a vyvolává řadu otázek na téma bezpečnosti této formy komunikace, právní závaznosti elektronických dokumentů či technického řešení. S aktuálním vývojem v této oblasti a aplikovanými řešeními účastníky konference seznámí zástupci klíčových ministerstev. Hovořit se bude také o budované komunikační infrastruktuře veřejné správy, o tom, jaké agendy na ní poběží a jak bude vypadat připojení ministerstev a orgánů samosprávy.

Dalším tématem, kterému se SPIS bude na konferenci věnovat, je státní informační politika. V letošním roce dojde k revizi stávajícího materiálu, který obsahoval cíle a priority minulé vlády na cestě budování informační společnosti. Mezitím byly přijaty klíčové právní normy, které umožnily rozvoj informatizace, Česká republika se připojila k iniciativě eEurope+, začaly se realizovat první konkrétní projekty. Na řadu otázek z této oblasti odpoví ministr Vladimír Mlynář.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu