Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zlatý erb 2003

Ročník: 2003, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Pátý ročník soutěže o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů Zlatý erb vyhlašuje Ministerstvo informatiky České republiky pod osobní záštitou ministra Vladimíra Mlynáře. Soutěž spolupořádají Ministerstvo vnitra ČR a Svaz měst a obcí ČR. Organizaci zajišťuje sdružení Zlatý erb ve spolupráci s portálem Města a obce online. Zlatý erb je součástí kampaně Březen měsíc internetu a je již tradičně vyhlašován na konferenci ISSS.

Cílem soutěže je motivovat územní samosprávu ke zkvalitnění svých elektronických veřejných informačních služeb a online prezentací měst, obcí a regionů. Právě podpora využití informačních a komunikačních technologií na úřadech měst a obcí je významnou složkou koncepčních záměrů nově vzniklého Ministerstva informatiky.

Soutěž vznikla jako jedna z prvních svého druhu na světě a byla v říjnu 2002 oceněna jako finalista světové soutěže Stockholm Challenge Award. Každoročně přitahuje pozornost stovek starostů, webmasterů a tisíců uživatelů internetu.

Soutěží se opět ve třech kategoriích: města, obce a regiony (sdružení, kraje). Letos se do soutěže i přes pracovní vytížení na úřadech měst a obcí v období vrcholící reformy veřejné správy a po komunálních volbách přihlásilo 204 soutěžících. Hodnotí se zejména obsahová a výtvarná úroveň domovských stránek a nově i jejich přínos pro vybrané skupiny uživatelů. Stále větší důraz se klade na splnění požadavků vyplývajících ze zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím a příslušného Standardu ISVS. Obzvláště ceněné jsou ovšem také dobré nápady a nadstandardní poskytované informace. Soutěž je již pověstná svojí transparentností, protože veškerá hodnocení jsou detailně zveřejňována na internetu. Novinkou pátého ročníku soutěže je vyhlášení nultých krajských kol ve dvou krajích: Vysočině a kraji Plzeňském.

Připomeňme si finalisty a vítěze minulých ročníků (webové adresy jsou uvedeny původní, vítězové jsou vyznačeni tučným písmem):

  1999 2000 2001 2002
města Magistrát města Plzně Jihlava
Krnov
Most
Most
Karlovy Vary
Tábor
Magistrát hlavního města Prahy
Městský úřad Nové Město na Moravě
Statutární město Kladno
obce Dobřichovice Šebetov
Bohuňovice
Malá Úpa
Veverská Bítýška
Pohoří
Střelice
Obec Pozlovice
Obec Pohoří
Obec Sázava u Lanškrouna
regiony     Sdružení OIS Český Krumlov
Jihlavský kraj
Sdružení obcí pod Kunětickou Horou
Informační server ŠumavaNet.CZ
Kraj Vysočina
Sdružení obcí Orlicko

Vyvrcholením soutěže je každoročně slavnostní večer na konferenci ISSS, kde se předávají ceny. Novinkou posledních ročníků je setkání finalistů s významnými osobnostmi čestného výboru. Těšíme se tedy opět na zajímavou soutěž, osobní setkání na ISSS a vynikající příklady smysluplného využití internetu v oblasti e-Governmentu.

Dr. Ing. Jan Savický, Sdružení Zlatý erb, portál Města a obce online

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu