Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Geoaplikace roku tentokrát jinak

Ročník: 2003, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Ke konferenci ISSS pořádané pravidelně v Hradci Králové patří již tradičně soutěž Geoaplikace roku. Soutěž organizuje Česká asociace pro geoinformace (CAGI) pod záštitou náměstka pro reformu veřejné správy Ministerstva vnitra ČR a ve spolupráci s komisí ISMO Svazu měst a obcí ČR.

Reforma

Čtvrtý ročník Geoaplikace roku navazuje na cíle a kritéria předešlých ročníků, ale v několika ohledech se liší. Rok 2002 beze sporu poznamenala reforma veřejné správy -- rušení okresních úřadů a budování úřadů na krajích a obcích s rozšířenou působností. Původní odlišení soutěžních kategorií podle územní působnosti bylo tedy v roce 2002 narušeno. Předpokládáme, že potrvá nejméně rok, než se vyrovná zastoupení funkčních GIS ve všech třech kategoriích.

Čtvrtý ročník soutěže proto neodlišuje kategorie. Důraz klade naopak na spolupráci napříč veřejnou správou a na širší spolupráci mezi správou a dalšími organizacemi.

Povodně

Druhou událostí byla srpnová povodeň. Řada měst, okresů a některé z krajů již vybudovaly (geo)informační systémy určené nebo využitelné pro případ povodně. Některé se v praxi osvědčily v plné míře pro rozhodování úřadů, jinde sloužily jako doplňkový zdroj informací, část přispěla k informování veřejnosti. Rozhodli jsme se výjimečně zaměřit tento ročník tematicky -- na využití prostorových dat a informací a geoinformačních systémů pro prevenci, krizové řízení a likvidaci škod povodní. Opatření má přispět k tomu, aby se představitelé veřejné správy i veřejnosti seznámili s možnostmi, které geodata a geoinformační technologie ve spojení s Internetem a dalšími informačními zdroji pro zvládání živelných katastrof znamenají.

Zajištění soutěže

Při zajištění soutěže byl značný díl vždy založen na entusiasmu členů CAGI a mně samotné. Letní povodeň ochromila i provoz naší kanceláře. Energii "na rozdávání" je tentokrát třeba věnovat na překonávání překážek, které zkomplikovaly naši běžnou práci. Důsledkem bylo určité zpoždění a nezbývá rovněž, než zavést vložné (členové CAGI mohou získat slevu).

CAGI v rámci ISSS tradičně organizuje nejen soutěž a prezentaci oceněných projektů, ale také tématickou část zaměřenou na problematiku geoinformací ve veřejné správě. Tato část bude zařazena do programu ISSS na úterní dopoledne 25. března ve Velkém sále ALDIS. V období mezi ISSS 2002 a 2003 jsme uskutečnili množství aktivit, kterými jsme se významně zapojili do budování geoinformační sítě v Evropě. Představíme nejen úspěšné geopalikace, které se osvědčily při povodni v roce 2002, ale zazní také přednášky, které popíšou hlavní rámec pro vytváření geoinformační infrastruktury v Evropě. Představíme české výsledky a plány, např. v souvislosti se zvyšováním dostupnosti geodat pro širší praktické využití .

Na viděnou na ISSS 2003 v Hradci Králové

Eva Pauknerová, koordinátorka soutěže a ředitelka CAGI

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu