Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Biblioweb 2003

Ročník: 2003, Číslo: 1, Rubrika: Zajímavosti

Již počtvrté budou čeští knihovníci soutěžit v rámci celostátní akce Březen -- měsíc internetu o nejlepší webovou prezentaci. Cílem této soutěže, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky, je zvýšit kvalitu webových stránek knihoven.

Dále se usiluje o to, aby knihovnické www stránky sloužily jejich návštěvníkům jako spolehlivý zdroj informací o knihovnách i jejich službách a přilákaly je do nich. Letos na rozdíl od předchozích dvou ročníků se do soutěže budou moci opět přihlásit i vysokoškolské a odborné knihovny, tak jako tomu bylo v 1. ročníku v roce 2000. Není to proto, že by klesal zájem o soutěž mezi veřejnými knihovnami a že by porota mohla mít více času na prohlídku stránek jednotlivých knihoven. Spíše naopak.

Pro rostoucí zájem knihovníků ve veřejných knihovnách jsme od r. 2001 vytvořili dvě kategorie: veřejné knihovny v obcích do 20 tisíc obyvatel a v obcích nad 20 tisíc obyvatel. Odborné a vysokoškolské knihovny však patří rovněž mezi významné vzdělávací a kulturní instituce shromažďující rozsáhlé fondy.

Letošní ročník se bude lišit od předchozích v tom, že jedním z hodnotících kritérií bude to, jak budou stránky přístupné pro těžce zrakově postižené (viz dokument Blind friendly web na www.blindfriendly.cz).

Podmínky soutěže

Podobně jako v loňském roce se bude rovněž zohledňovat, zda stránky knihoven informují i o činnosti svých zřizovatelů, obecních, městských a krajských úřadů. Pro mnohé virtuální návštěvníky je totiž výhodné, když se některé informace dozví hned ze stránek knihoven, které jsou pro ně uživatelsky přívětivější a častěji navštěvované než v mnoha případech stránky veřejné zprávy.

Podmínky soutěže jsou vystaveny na www.nkp.cz a uzávěrka soutěže je stanovena na 23. únor. V tuto chvíli tedy ještě nevíme, zda se opět přihlásí dosud nejúspěšnější zlínská knihovna (v r. 2000 4. až 8. místo, v letech 2001 a 2002 vždy místo první) či rožnovská knihovna, která v uplynulých třech ročnících obsadila rovněž bodovaná místa. Jisté je jen to, že se zástupci vítězných knihoven opět objeví na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové 24. března 2003, aby převzali diplomy a věcné ceny.

(-abr-)

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu