Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Březen je pošesté Měsícem Internetu

Ročník: 2003, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Poslední březnový týden již tradičně začíná v Hradci Králové významnou konferencí, na kterou se sjíždějí účastníci nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí. Konference Internet ve státní správě a samosprávě však není jedinou akcí, která se v březnu zabývá Internetem.

Tento měsíc byl totiž již pošesté vyhlášen v Česku Měsícem Internetu a již pošesté se na mnoha místech republiky uskuteční stovky akcí, v jejichž názvu se tak či onak, přímo či nepřímo objeví pojem Internet. Některé z nich poskytnou možnost seznámení s tímto fenoménem těm, kteří doposud takovou příležitost neměli, jiné se zaměří na uživatele, aby jim nabídly ukázky efektivnějšího využívání Internetu. Podrobný program je uveden na www.brezen.cz.

Internet bez bariér

Sdružení BMI, které je organizátorem Března -- měsíce Internetu (BMI), zvolilo pro letošní ročník motto Internet bez bariér. Stále totiž ještě není přístup k Internetu pro každého snadnou a samozřejmou záležitostí. Počet uživatelů sice roste, ale Česko spolu ze Slovenskem zůstávají jedinými mezi novými členskými státy Evropské unie, jejichž obyvatelé nemají k dispozici širokopásmové připojení ADSL.

Zvlášť důležitý je přístup k Internetu pro lidi se zdravotním postižením, u kterých v mnoha případech představuje jediný způsob, jak se dostat k informacím, získat možnost komunikace se světem, uplatnit svoje schopnosti. O těchto otázkách se bude jednat na konferenci INSPO 2003 -- Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami, která se uskuteční v Kongresovém centru Praha 22. března. Jedna z pracovních sekcí se bude přímo zabývat Internetem jako nástrojem k uplatnění lidí se zdravotním postižením na trhu práce.

Zprostředkování zaměstnání

Zajímavý pohled na to, jak Internet již zasahuje do všech oblastí života, včetně podnikání, nabízí sestava hlavních partnerů BMI 2003. Jsou to Česká pošta, České radiokomunikace, DIGI TRADE a LMC. České radiokomunikace (www.cra.cz) si veřejnost spojuje s šířením rozhlasového a televizního signálu, ale v poslední době rozšířily svoje telekomunikační služby také na poskytování připojení k Internetu. Firma LMC zabývající se personalistikou založila svoji existenci výhradně na Internetu, neboť zprostředkovává zaměstnání pomocí portálů www.prace.cz a www.jobs.cz. Společnost DIGI TRADE (www.digi-trade.cz) patří k významným dodavatelům softwaru, vytváří informační systémy pro organizace působící od energetiky přes finančnictví až třeba po státní správu. Dnes již prakticky ve všech případech jsou tyto systémy založeny na internetových technologiích. Ani Česká pošta (www.cpost.cz), která bývá vnímána spíše jako konzervativní instituce, nezůstala stranou a nabízí řadu služeb spojených s využitím Internetu. Jde například o sledování zásilek pomocí Internetu, hybridní poštu nebo novinku zvanou registrovaná elektronická pošta, která je elektronickou obdobou zásilky s doručenkou.

Jaroslav Winter, BMI sdružení

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu