Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Ing. Dany Bérové, náměstkyně ministra informatiky

Ročník: 2003, Číslo: 1, Rubrika: Rozhovory

Do sféry působnosti naší sekce e-Government patří dálkový přístup k správním agendám, vše co souvisí s portálem veřejné správy. Náplní naší práce bude dále podpora rozvoje počítačové gramotnosti. To se projeví zejména v koordinaci a přípravě vzdělávacích programů pro širší vrstvy starší populace. Podstatnou část náplně sekce tvoří tvorba legislativy, zejména pro další rozvoj elektronického obchodu. Prioritu však má příprava legislativy pro e-government, především zákon o registrech veřejné správy. Sekce taky bude připravovat koncepční materiály pro oblast e-governmentu.

Které nové informace přinese portál veřejné správy a jaké projekty se chystají v oblasti veřejných informačních služeb?

Pokud jde o portál veřejné správy, naším cílem je na základě zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy, vytvořit jediné garantované přístupové místo pro občany a podnikatelské subjekty k informacím a službám veřejné správy. Portál proto nabídne především kvalitní a aktuální adresář všech úřadů a subjektů státní i veřejné správy, přehled jednotlivých agend, které tyto úřady vykonávají, úředních hodin a dalších užitečných podrobností. Portál bude zároveň místem k elektronicky přístupným službám jednotlivých resortů a úřadů (elektronické daňové přiznání, žádosti, formuláře atd.). Při zajištění obsahu portálu budeme úzce spolupracovat s jednotlivými ministerstvy a správci dat v oblasti veřejné správy.

Co bude konkrétně vykonáno pro dosažení cíle zvýšení počítačové gramotnosti?

Prvním krokem bude zahájení Národního vzdělávacího programu počítačové gramotnosti, jehož cílem je umožnit každému, kdo má zájem, naučit se pracovat s počítačem a zvládnout základní orientaci na Internetu. Bude probíhat ve 100 městech České republiky. Dvouhodinové intenzivní kurzy jsou sestaveny tak, aby vyhověly pokročilejším zájemcům, i těm, kteří dosud s počítači nepřišli do styku. Program bude zahájen 4. 2. 2003 a v návaznosti na tento projekt chceme připravit další konkrétní akce a kursy podle poptávky.

Kdy se dá očekávat zákon o registrech veřejné správy a jaké jsou hlavní problémy jeho přípravy?

Pro přípravu zákona o registrech je vládou stanoven termín na příští rok. V současné době probíhá diskuse o principu přístupu k řešení otázky základních souborů dat používaných informačními systémy veřejné správy, které jsou označovány jako registry. Příprava zákon je dlouhodobá záležitost. V oblasti normotvorby se déle soustředíme na vydávání standardů ISVS jako základních nástrojů koordinace, budeme pokračovat s vydáváním vyhlášek a metodických pokynů, přičemž při přípravě normotvorných podkladů bude důležitá odborná spolupráce s orgány veřejné správy i dalšími subjekty.

Které agendy se dají očekávat, že budou jako prvé vyřizovány prostřednictvím dálkového přístupu a která ministerstva jsou v přípravě nejdále?

Podle našich poznatků se zatím zdá, že nejdále je Ministerstvo práce a sociálních věcí, které již nabízí občanům možnost elektronicky žádat o sociální dávky. Ministerstvo financí v současné době dokončuje přípravy pro možnost elektronického podání daňových přiznání, především daně z přidané hodnoty, daně z nemovitostí a daně silniční. Na přípravě on-line služeb pracují v rámci svých agend v podstatě všechny resorty a úřady.

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu