Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Do Evropy elektronicky

Ročník: 2003, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

VI. ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS 2003) se blíží. Uskuteční se ve dnech 24. a 25. března v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Tato akce se v průběhu uplynulých pěti let stala centrem každoročních pracovních setkání více než tisícovky reprezentantů státní správy a samosprávy, politiků i odborníků z oblasti ICT. Zároveň je to místo, kde se pravidelně hodnotí pokrok v oblasti využívání nejmodernějších informačních technologií na místní, regionální i celorepublikové úrovni.

"Konference ISSS již dávno není pouze o využívání internetu ve státní správě a samosprávě," říká RNDr. Tomáš Renčín, výkonný ředitel konference. "Na této konferenci se tradičně hodně pracuje, diskutuje a hledají se cesty, jak co nejlépe zefektivnit procesy fungování veřejné správy. S podporou Evropské komise se letos toto setkání stane také důležitým nástrojem výměny zkušeností se zahraničními hosty a zástupci podobných iniciativ v zemích EU."

Hradec Králové

Hlavním pořadatelem setkání zástupců státní správy a samosprávy, politiků a odborníků je společnost Triada a na programu se dále podílí Ministerstvo informatiky ČR, Svaz měst a obcí ČR, Asociace krajů ČR, SPIS a agentura ExMise Public Relations. Generálním partnerem šestého ročníku konference je Česká spořitelna, a.s., hlavními partnery jsou společnosti Český Telecom, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, T-Mobile a partnery AutoCont, ICZ, PVT a SAP. Na zajištění části programu participuje sdružení Březen měsíc internetu.

Konference již tradičně probíhá v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Jak řekl primátor města Ing. Oldřich Vlasák "...je to jedna z největších mezinárodních konferencí, která ve městě probíhá a srovnám-li to s konferencemi podobného rázu, myslím si, že je to také jedna z nejvýznamnějších akcí tohoto druhu v Evropě." V loňském roce se na jednání prezentovalo téměř 1700 účastníků ze všech koutů republiky i ze zahraničí. Vedle odborného programu je pro všechny účastníky zajištěn i společenský program a všestranné služby.

Bohatý program

Letošní ročník konference ISSS se bude věnovat celé řadě témat, mezi nimiž jsou např. úkoly nového Ministerstva informatiky ČR v rozvoji veřejné správy, role informatiky po zrušení okresních úřadů, financování informatizace v ČR, budování komunikační infrastruktury IS veřejné správy či problematika informatizace krajských úřadů a obcí s rozšířenou působností.

K vyhledávaným přednáškám budou určitě patřit bloky zaměřené na zajištění bezpečnosti informačních systémů a přenášených dat nebo na úlohu IT technologií v krizových situacích. Své místo zde tradičně najdou i geografické informační systémy pro samosprávu i státní správu, semináře o webových stránkách měst a obcí i ukázky forem komunikace orgánů veřejné správy s občany i médii. Účastníci konference se mohou těšit i na další kolo v loňském roce vysoce hodnoceného diskusního pořadu "Bez e-munity", kterého se zúčastní zástupci všech parlamentních stran.

Ministerstvo informatiky

Nové Ministerstvo informatiky si stanovilo náročné cíle pro oblast informačních a komunikačních technologií. Účast na konferenci přislíbil ministr Vladimír Mlynář, který spolu se svými spolupracovníky představí základní program, strukturu i směry činnosti ministerstva.

V oblasti veřejné správy je nosným cílem dosáhnout toho, aby pro občany byla čtvrtina základních agend přístupná elektronicky. Z tohoto pohledu by se měla Česká republika stát vedoucím představitelem e-governmentu ve střední Evropě. V každé obci by měl stát hradit elektronické připojení na obecní a městské úřady, do knihoven a na poštu, která se má stát bránou do elektronického světa a kontatkním místem pro všechny občany.

Kompetence ministerstva a podrobnější specifikace jeho cílů bude předmětem několika seminářů a přednášek na konferenci ISSS.

Reforma veřejné správy

Rok 2003 se stává rokem realizace druhé fáze reformy veřejné správy, dochází k převodu agend okresních úřadů na obce s rozšířenou působností a na kraje. Mezi nejdůležitější úkoly patří zajištění funkce informatiky a její financování v celé soustavě samosprávných celků v České republice, další budování komunikační infrastruktury IS veřejné správy i problematika informatizace jednotlivých krajských úřadů a obcí s rozšířenou působností. Program konference ISSS na tyto skutečnosti reaguje řadou diskuzních pořadů, prezentací a vystoupení (převod správních agend z okresních úřadů, funkce informačních systémů v obcích s rozšířenou působností, integrovaný informační systém pro dopravně správní agendy). Účastníci se seznámí s přístupem obcí k Centrálnímu registru obyvatel od roku 2004 i s metainformačním systémem veřejné informační služby. Pro představitele územní veřejné správy budou zajímavé semináře o financování informačních systémů.

Cesta do Evropské unie

Všichni zahraniční představitelé hodnotí význam konference ISSS s velkým uznáním. V takovém rozsahu nedochází k setkání představitelů veřejné správy se zástupci špičkových firem z oblasti ICT nikde v Evropě. Není náhodné, že představitelé Evropské komise usilují o to, aby se právě v České republice odehrávala koordinace všech kandidátských zemí v oblasti informatiky veřejné správy.

V současném období příprav ke vstupu do EU hraje právě oblast informatiky stěžejní úlohu. Abychom mohli využívat všechny možnosti, které Evropa nabízí, je nejprve nutné poznat nabídku a způsoby aplikace informačních zdrojů.

Konference v Hradci Králové se stane významným setkáním na kterém se představí řada projektů nejenom ze zemí Evropské unie, ale také jednotlivé projekty ze sousedních zemí, ze Slovenska a zejména států Viszegrádské čtyřky.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu