Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Nelehká orientace pro uživatele

Ročník: 2002, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Standard ISVS pro tvorbu doménových jmen navrhuje přeměnu současných domén používaných ve veřejné správě, včetně měst, obcí a různých úřadů. Působí však jako by ho vytvářel laik na veřejnou správu nebo vědec bez znalosti potřeb českého občana. Cítím potřebu se vyjádřit, abych přispěl do diskuse, která by mohla být předznamenáním opaku významu slova "bořit".

V dnešním prostředí veřejné správy by občan neměl být zatěžován dalšími nesmyslnými úpravami, ale regulační opatření by měla pomáhat k jeho lepší orientaci. Dneska se běžný uživatel jen velmi těžko orientuje v doménách druhé úrovně, jako gov.cz, edu.cz, mil.cz, org.cz a int.cz.

Užití domény druhé úrovně "org.cz" je zavádějící, protože je notoricky známá jako doména první úrovně "org.cz" a její využití nebude rozhodně používáno intuitivně.

Správné nástroje

Problémem není sjednocení názvů domén, to jsme myslím zaspali, ale problémem jsou nástroje, které mají za úkol seřadit domény a učesat podle užitku. Jinak řečeno: Není třeba hledat webové stránky obce "Nová Ves u Nového Města na Moravě" podle názvu domény. Je vhodné použít raději nějaký registr měst, kde se dozvím internetovou adresu. Tyto registry jsou však bohužel v dezolátním stavu.

Údaje pořízené resorty za peníze daňových poplatníků jsou předávány různým s.r.o., ty je zamykají do softwaru a prodávají zpět veřejné správě a občanům. Zdá se mi nesmyslné vytvářet jakýsi složitý seznam zkratek dlouhých názvů, které vzniknou poté, co se jim přiřadí doména druhé úrovně. Vzniknou tak nádherně nemožné adresy jako: ou.novavesunovmestanm.gov.cz Každý uživatel navíc často používá jinou zkratku. Někdo píše Bystřice n/P, jiný Bystřice n.P. a další Bystřice n. Pernštejnem atd.

Další ukázkou nedobré připravenosti standardu je navržené použití zkratek "meu", "obu", "umc", "mg", "ou". Jde o statut obcí a územních jednotek. Obce mají buď statut "Obec" nebo "Město" či "Statutární město", tyto statuty jsou jim přidělovány a jsou proměnné. Zapracování do adres stabilitu nepřinese.

Budoucnost vyhledávačů

Standardem zaváděné složité členění domén v praxi nesplní svůj účel. Obce, kraje a zejména spotřebitelé (občané a firmy) nebudou schopni v dohledné době tento systém účelně a efektivně využívat. Orientaci ztratí i stávající uživatel, který bude nadále využívat staré domény, které snad nepozbydou platnost, což je na druhou stranu ušlechtilé.

Realizace materiálu bude mít možná dopad na zlepšení orientace pro pracovníky ÚVIS, ale zcela opačný vliv bude mít na spotřebitele, občany, podnikatele, úředníky měst, obcí, krajů a zaměstnance ostatní veřejné správy.

Jelikož bořit je snadné a stavět těžší, myslím si, že bychom se neměli snažit dohnat letadlo, které nám již uletělo. Měli bychom se soustředit na posílení nástrojů, které zjednoduší život občanům a uživatelům Internetu ve veřejné správě. Budoucnost je v posilování vyhledávačů ve veřejné správě a uživatelských prostředí pro úřady a instituce. Přece nejde o to vydávat obšírný seznam zkratek, na který se budou stát další fronty. Autorům předpisu doporučím shlédnout komentáře uživatelů z praxe: "Vidím jedinou možnou výhodu: státní správa se nebude muset tahat o domény s nějakými spekulanty, jinak je to cele další byrokratický nesmysl." (http://www.lupa.cz/clanek.php3?show=2421)

Věřím, že diskuse na toto téma nebude podnětem k perzekucím úředníků, ale napomůže vytvořit lepší řešení pro všechny uživatele.

Ing. Luděk Tesař

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu