Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Doménová revoluce ve veřejné správě?

Ročník: 2002, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Koncem loňského roku se sdružení CZ.NIC rozhodlo svěřit pět domén druhé úrovně (gov.cz, edu.cz, mil.cz, org.cz a int.cz) Úřadu pro veřejné informační systémy. Nyní ÚVIS přichází se standardem, který říká, jak by tyto domény měly být využity. Dojde k přeadresování celé veřejné správy do domény gov.cz?

Současná situace ohledně domén, které používají nejrůznější subjekty státní správy a samosprávy od ministerstev až po nejmenší obce, rozhodně není uspokojivá. S jistou nadsázkou lze říci, že zde platí pořekadlo "každý pes, jiná ves" -- co subjekt, to odlišná doména, ale hlavně jiná logika tvorby domén a subdomén. Důvod je nasnadě, došlo k tomu historickým vývojem a absencí dostatečně účinných koordinačních snah. Odnáší to však sami uživatelé Internetu, zejména ti začínající, kteří se v doménové změti příliš neorientují.

Možnost napravit část výše naznačeného problému se otevřela s loňským rozhodnutím CZ.NIC (správce české národní domény) uvolnit některé domény druhé úrovně, dosud blokované z ryze technických důvodů. Mezi ně patří i domény gov.cz, edu.cz, mil.cz, org.cz a int.cz, které CZ.NIC "věnovalo" státu a převedlo je na Úřad pro veřejné informační systémy (ÚVIS). Ten nyní přichází s řešením -- se Standardem ISVS pro tvorbu doménových jmen ve veřejné správě. Návrh tohoto standardu prošel připomínkovým řízením a byl 29. 7. 2002 v definitivní verzi zveřejněn.

Nový standard

Základní motivace pro vznik standardu vyplývá z potřeby zavést jednotnou konvenci pro tvorbu domén používaných ve veřejné správě. Cílem je, aby uživatel dokázal s její znalostí co nejsnáze odhadnout jméno domény příslušného subjektu. Možných konvencí je samozřejmě nepřeberně mnoho, a možno diskutovat, která z nich je nejlogičtější, nejefektivnější, neintuitivnější apod. Podstatná je však samotná existence nějaké konvence, jasně, srozumitelně a jednoznačně definované a zaštítěné dostatečnou autoritou.

Standard ÚVIS definuje, jak by měly být tvořeny domény orgánů veřejné správy. Ty by měly být všechny zastřešeny doménou gov.cz, tj. mělo by se jednat o subdomény gov.cz. Pro jednotlivé subjekty veřejné správy pak standard definuje, kterak mají být tvořena jména domén ("labely") třetí a čtvrté úrovně pod doménou gov.cz.

Například: ústřední orgány státní správy ministerstva, soudy a další orgány státu budou mít domény [zkratka].gov.cz, kde [zkratka] je obvyklá zkratka jejich oficiálního názvu (Ministerstvo financí bude mít doménu mf.gov.cz. Mimo jiné tak odpadnou dosavadní nadbytečné zkratky "cr", jako u mfcr.cz), kraje budou mít domény [název_kraje]gov.cz, obdobně to bude i pro obce, městské obvody a městské části.

Domény třetí úrovně budou přidělovány také "činnostem ústředních orgánů státní správy, soudů a dalších orgánů státu" (například: justice.gov.cz, hasici.gov.cz, knihovny.gov.cz, volby.gov.cz apod.).

Je to přehledné?

Obecně by měly být domény třetí úrovně pod doménou gov.cz přidělovány: státní správě pro identifikaci jednotlivých úřadů, činností, soudům, krajům a obcím.

Kromě domén třetí úrovně pod gov.cz standard definuje i domény čtvrté úrovně, a počítá s jejich přidělením: krajům a obcím pro identifikaci úřadů (např.: magistrátů, úřadů městských částí, obecních úřadů atd.), organizací, činností, státní správě a soudům.

Příklady:

  • meu.beroun.gov.cz bude Městský úřad v Berouně,
  • umo.brno-město.gov.cz bude Úřad městského obvodu Brno-město,
  • umc.praha13.gov.cz Úřad městské části Prahy 13,
  • mag.usti-nad-labem.gov.cz bude Magistrát Ústí nad Labem,
  • ou.predni-kopanina.gov.cz bude Obecní úřad Přední Kopanina

Připadá vám to intuitivní? Pokud se dokonale vyznáte v tom, kde mají magistrát, kde úřad městského obvodu, kde úřad městské části a kde naopak obecní úřad, pak možná ano.

Jestli ne, měla by stále fungovat tzv. centrální adresa (dosud: www.centralni-adresa.cz), obsahující mj. tzv. portál veřejné správy. Ten by měl být, podle nového standardu, dostupný také na adresách www.gov.cz a portal.gov.cz. Dalším zdrojem informací a pomoci by se měla stát informační služba, kterou ÚVIS hodlá zprovoznit na adrese nic.gov.cz (kde NIC je zkratka pro Network Information Center).

Zavedení domén

Standard definuje také určitá obecná pravidla. Z nich je asi nejzajímavější představa o přechodu na používání nových domén. Sám nestanoví konkrétní termín, do kterého by všechny dotčené subjekty měly přejít na nové domény. Pouze konstatuje, že každý takovýto subjekt má mít doménu ve shodě s daným standardem (nepředepisuje však striktně, do kdy si ji musí pořídit). Vedle toho připouští i souběžné používání stávajících domén. Pouze jako doporučení je v dokumentu uvedeno, že stávající domény, resp. URL adresy, by měly být do dvou let zrušeny a již dále nepoužívány.

Naštěstí tedy nejde o žádnou "okamžitou revoluci", která by nutila dotčené subjekty změnit jejich URL adresy, a také co nejdříve předělat hlavičkové papíry, vizitky, plakáty a všechno možné, co tyto adresy obsahuje. To by nejspíše vedlo i k pořádnému chaosu v samotném Internetu. Přechodné období je rozumné, byť určitě oddálí zavedení nové jednotné konvence do reálné praxe.

Ostatní domény

Nový standard ÚVIS explicitně a podrobně definuje, co a jak se má dít v doméně gov.cz. Ostatními doménami se zabývá pouze okrajově.

Například o doméně edu.cz předpokládá, že bude použita pro celé školství, a předepisuje, jak má být využita u vysokých škol a univerzit. Ty by měly mít doménu [zkratka].edu.cz, kde [zkratka] je jejich dosud používaná zkratka (např. cuni pro Karlovu Univerzitu, muni pro Masarykovu univerzitu atd.).

Pokud jde o základní a střední školy, zde se říká, že vše bude nutné konzultovat s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). To samozřejmě souvisí s jedním z problémů projektu Internet do škol, kde se MŠMT a ÚVIS nedohodly na využití domény edu.cz pro nově připojované školy, a tak generální dodavatel začal přidělovat subdomény v jeho doméně indos.cz.

Celkem jasná je situace kolem domény mil.cz, která by měla sloužit pro účely subjektů spojených s ministerstvem obrany a armádou. Doména org.cz má být pro nevládní, nestátní a nevýdělečné organizace, sdružení, nadace.

Ohledně zbývající domény int.cz se v komentáři říká, že se v současnosti neuvažuje o využití této domény.

Slabiny standardu

Na celém standardu nacházíme i nepříjemná slabá místa. Standard například zavádí určitá obecná pravidla nakládání s doménami, která jsou očividně šita na míru doméně gov.cz, ale nevyplývá z nich, zda se vztahují na všechny domény. To může být podstatné, protože tato obecná pravidla definují ÚVIS jako správce domén druhé úrovně, který sice přiděluje příslušným subjektům domény třetí úrovně, ale tyto nemají plnou volnost ve vytváření dalších subdomén - ty jim musí schválit ÚVIS.

V případě domény gov.cz to asi má svou logiku, ale u ostatních domén by to bylo nesmyslné. Když například Karlova univerzita přejde ze stávající domény cuni.cz na doménu cuni.edu.cz, musel by jí ÚVIS schvaloval subdomény pro všechny její fakulty, pracoviště atd. Autoři zřejmě ve standardu opoměli rozlišit, na co se jednotlivé části obecných pravidel vztahují.

Podstatná výhrada se týká věcných aspektů celého standardu. Ten se totiž zabývá pouze jmény domén, a nikoli symbolickými doménovými jmény uzlů Internetu. V tom se ostatně rozchází v chápání pojmu "doménové jméno" se standardy Internetu, na něž se však odvolává.

Další požadavky

Standard ÚVIS se zabývá tím, že doména ministerstva financí má být mf.gov.cz, ale už se nezaobírá tím, jaké má být doménové jméno webových stránek (zda www.mf.gov.cz), elektronické podatelny tohoto ministerstva (zda e-podatelna.mf.gov.cz) či adresářové služby (zda ldap.mf.gov.cz) apod. Stejně tak se standard stará pouze o pravidla pro tvorbu jmen jednotlivých domén včetně syntaxe, ale už nikoli o pravidla pro tvorbu celých symbolických doménových jmen, tj. včetně jmen konkrétních uzlů.

Standard by sice neměl explicitně předepisovat všem orgánům veřejné správy, jak si mají pojmenovat své veřejně přístupné servery. Očekávalo by se však, že si vynutí určité povinné minimum (např. "www" pro hlavní webový server) a řekne něco ve smyslu: "každý subjekt musí ve své doméně zprovoznit uzel se jménem www tak, aby vždy existovala adresa www.[doména].gov.cz".

Dále by se od standardu očekával požadavek typu: "pokud uživatel zadá ve svém browseru adresu typu [doména].gov.cz, musí být efekt stejný, jako kdyby uživatel napsal www.[doména].gov.cz." A dále: Pokud příslušný subjekt používající konkrétní doménu ještě nezřídil vlastní WWW server, na kterém by byl nějaký obsah, měla by se uživateli zobrazit stránka se zprávou typu: "doména je určena subjektu XY, který ji ale dosud nepoužívá".

Společnost Globe Internet, které ÚVIS svěřil technickou správu domény gov.cz, by něco takového dokázala zařídit jistě velmi snadno. Žádné takovéto obecné požadavky ale ve standardu nejsou.

Jiří Peterka

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu