Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Komunikační infrastruktura informačních systémů veřejné správy (KI ISVS)

Ročník: 2002, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

ČESKÝ TELECOM, a. s. (ČTc), vytváří Komunikační Infrastrukturu Informačních Systémů Veřejné Správy (dále jen KI ISVS), která postupně připojí a vzájemně propojí všechny subjekty a pracoviště veřejné správy. Cílem tohoto projektuje vytvořit prostředí pro efektivní hlasovou a datovou komunikaci a přístup k centrálním i regionálním informačním zdrojům (perspektivně i ke zdrojům EU) pro všechna pracoviště veřejné správy.

KI ISVS je celostátní program zefektivnění, zrychlení a zlevnění interní i externí komunikace veřejné správy s dostatečným stupněm zabezpečení vlastní komunikace, založený na dobrovolnosti jednotlivých subjektů veřejné správy. Řešení je v souladu s požadavky legislativy ČR a požadovanými standardy a normami na ochranu osobních údajů a zamezení dalších možných zneužití informací. Zaručuje bezpečný přenos informací bez zásahů do jejich obsahu. ČTc přitom ručí za nezbytnou bezpečnost informačních toků a tomu přizpůsobuje i zvolená technická řešení.

Přínosy KI ISVS pro veřejnou správu
  • zefektivnění výkonu veřejné správy a ulehčení činnosti úřadům, které v rámci reformy veřejné správy přebírají mj. povinnosti bývalých okresů
  • bezpečné vystavování informací pro veřejnost a ulehčení plnění informačních povinností, vyplývajících ze zákona
  • poskytování komunikační infrastruktury jako služby odstraňuje zejména nutnost investic do budování vlastních sítí a vychází vstříc možným úsporám i rozpočtovým omezením veřejné správy
  • zajištění komplexního komunikačního servisu eliminuje nedostatek zkušených odborníků ve veřejné správě, která se může soustředit pouze na výkon své vlastní činnosti
Výhody KI ISVS
  • zajistí bezpečnou komunikaci a bezpečný přístup k centrálním i lokálním zdrojům informací pro potřeby subjektů veřejné správy
  • poskytne ekonomicky i technicky efektivní služby bez nutnosti investic v oblasti budování a rozvoje vlastních komunikačních sítí
  • zpřístupní široké portfolio sofistikovaných hlasových a datových služeb
  • umožní rozšíření portfolia služeb, které budou poskytovat úřady občanům.
  • uzavřená Rámcová smlouva umožňuje subjektům neaplikovat obchodní veřejné soutěže (podle zákona č.199/1994 Sb.) na případná nová technická řešení a dodávky nových technologií
  • poskytne nepřetržitou podporu a umožní řešení všech problémů funkčnosti KI ISVS přes jediné kontaktní místo
  • uplatnění sjednocených obchodních podmínek veřejné správy včetně nejlepších cen pro jednotlivé subjekty
Přínosy KI ISVS pro občany
  • projekt KI ISVS připraví pro jednotlivé subjekty veřejné správy podmínky, které umožní zefektivnění a zrychlení vyřizování administrativy a poskytování služeb občanům
  • vytvoření bezpečného prostředí pro přístup občanů k informacím z oblasti veřejné správy
  • zjednodušení přístupu k veřejné správě a ke jejím informacím, snížení času a nákladů spojených s vyřizováním administrativy.
Nabízené konkrétní služby KI ISVS

V první etapě nabízí ČTc služby, jejichž využívání je podmínkou a nezbytným základem pro budoucí využívání především datové komunikace, elektronickému vyřizování záležitostí a zrychlení administrativy.

V čem spočívá výhodnost pro státní správu?

V rámci programu KI ISVS pohlíží společnost ČTc na veřejnou správu jako na jediného zákazníka a nabízí možnost využívání nejvýhodnějšího cenového plánu pro hlasovou komunikaci -- BUSINESS PLATINUM COMBI (BPC), kterou doposud využívali jen největší klienti. Jedná se o objemově diferencovaný systém slev (v průměru o 20 %) na všechna místní, meziměstská a mezinárodní volání bez nutnosti jakýchkoli HW změn či vyvolaných investic na straně orgánů a organizací veřejné správy. V rámci BPC je možné dále zvolit z dalších tří dodatkových slev, a to na místní či meziměstské hovory, nebo jejich kombinaci. Další dodatkové slevy je možné získat i pro mezinárodní provoz pro volání do vybraných zahraničních destinací.

Team Net -- hlasová VPN

Další již dnes nabízenou službou, která může být atraktivní pro jednotlivé subjekty samosprávy, je Team Net -- hlasová VPN (virtuální privátní síť) pro veřejnou správu. Jde o službu určenou výhradně pro subjekty veřejné správy, která řeší komplexně jejich interní hlasový provoz. Nevyžaduje žádné investice na straně uživatele. Subjektem veřejné správy mohou být i další pracoviště jako např. knihovny, školy apod. Hovorné v rámci privátní sítě není účtováno ale je nahrazeno paušálním poplatkem 350 Kč měsíčně (včetně DPH) na jednoho člena VPN bez ohledu na objem provozu stanice.

Datové služby

Datové služby ČTc umožňují subjektům veřejné správy jednoduchý a bezpečný přístup k požadovaným informacím, resortní i meziresortní komunikaci prostřednictvím vybudované sítě GovNet i komunikaci s veřejností se zárukou využitelnosti pro všechny (i budoucí) služby nabízené v rámci programu KI ISVS. Ústředním prvkem komunikace v rámci státní a veřejné správy je síťové prostředí GovNet. Bude umožňovat vzájemné zabezpečené sdílení informací spravovaných jednotlivými ministerstvy, kraji či obcemi.

Nedílnou součástí infrastruktury je sdílený vysokorychlostní přístup na internet, který tvoří bezpečné rozhraní pro přístup občanů ke službám elektronické veřejné správy. Rozhraní dále umožní pracovníkům veřejné správy přístup k informačním zdrojům, dostupným na internetu a moderním aplikacím, jako například e-learning (elektronické vzdělávací kurzy).

Pro obce s rozšířenou působností

IP VPN (virtual private network) -- je vhodná pro připojení zejména obcí s rozšířenou působností a obcí s pověřeným obecním úřadem k VPN krajů, případně jiným VPN a napojení na GovNet. Prostřednictvím IP VPN mohou vzájemně komunikovat všechny subjekty veřejné správy. Konkrétní řešení pro daný subjekt bude respektovat individuální nároky na přenos dat (např. knihovny). Umožňuje i sdílený zabezpečený přístup do internetu. + Splňuje náročné bezpečnostní standardy

Protože jedno připojení umožní komunikaci jak v rámci jedné IP VPN, tak i připojení na GovNet nebo do Internetu, nazývá se univerzální přípojkou. Přípojky představují službu konektivity a jsou dodávány v rychlostech 64, 128, 256 kbit/s a maximální nabízená přístupová rychlost je 155 Mbit/s. Měsíční cena za garantovanou a spolehlivou konektivitu 64 kbit/s je 6800 Kč.

Komutované připojení

Další aktuálně nabízenou službou ČTc je komutované připojení. Jde o standardní produkt ČTc se zárukou budoucího plného využití pro služby programu KI ISVS. Toto řešení je vhodné pro menší obce. Prostřednictvím ISDN přípojky se uživatel připojí do VPN obce s rozšířenými pravomocemi či kraje a následně do GovNetu.

V rámci této služby nabízí ČTc standardní balíček ISDN nebo rozšířené řešení obsahující navíc přístup na internet včetně webového prostoru a technické podpory --Help Desk (Internet On Line), přípojku ISDN a počítač, který je součástí služby. Toto řešení je rovněž vhodné pro mobilní pracovníky veřejné správy (zaměstnance obcí, krajů apod.).

Informační kiosky

ČTc nabízí všem subjektům veřejné správy službu informačního kiosku (Veřejné informační terminály), které zpřístupní informační zdroje úřadů a umožní přístup k www stránkám, a to 7 dní v týdnu po 24 hodin denně bez cestování na úřady mimo obec a s tím spojené časové prodlevy (ceny za provoz a instalaci lze nalézt na na kontaktních místech ČTc). Informační kiosky nabízejí občanovi možnost zasílání elektronických zpráv na elektronické podatelny subjektů veřejné správy. Zprávy mohou být elektronicky podepsané. Služba podporuje růst používání alternativních forem kontaktování veřejné správy, přispěje ke zvýšení úrovně informovanosti všech občanů.

Síť GovNet

Na základě zákona č.240/2000 Sb. a nařízení vlády ČR č.462/2001 Sb. jsou obce s rozšířenou působností a s pověřeným obecním úřadem povinny do konce roku 2004 let vytvořit krizové plány (protipovodňové, protipožární apod.), které musí být koordinovány s krizovými celostátními, krajskými a okolních obcí. ČTc v rámci služeb KI ISVS nabízí programy usnadňující vytváření těchto krizových plánů včetně koordinace s celým jejich systémem v rámci ČR.

Standardním připojením k internetu je připojení pomocí sítě GovNet. Jejím prostřednictvím budou napojeny úřady a pracoviště i na celosvětovou internetovou síť prostřednictvím bezpečného, jednoznačně definovaného rozhraní. V případech, kdy sdílené vysokorychlostní připojení především z technologických důvodů nebude veřejné správě vyhovovat, má možnost v rámci programu využít samostatné vyhrazené připojení na internet. Úřad veřejné správy pak sám odpovídá za zabezpečení vlastních informačních zdrojů a dodržení všech norem a předpisů, případně využije konzultační a technické podpory ČTc a doplňkových služeb KI ISVS v oblasti bezpečnosti.

Infrastruktura veřejného klíče

Služba Infrastruktura veřejného klíče (PKI) zajišťujet činnosti spojené se správou a distribucí certifikátů a s ověřováním platnosti používaných certifikátů. Certifikáty, vydané prostřednictvím služby PKI, jsou určeny pro zajištění bezpečnosti různých forem elektronických transakcí a elektronické komunikace. Zajištění bezpečnosti dovoluje prosadit ochranu elektronických dat proti prozrazení, odhalit neoprávněné modifikace, zabezpečit nepopiratelnost odpovědnosti za elektronická data, ochránit důvěrnost předávaných dat apod. Pro účely ochrany dat vydává služba různé typy certifikátů, které jsou schopny zajistit identifikaci, verifikaci a různé formy bezpečné komunikace (např. vytvořit zaručený elektronický podpis přenášených dat, zašifrovat přenášená data apod.).

Využití certifikátů

Praktické využití certifikátů v oblasti bezpečnosti informačních systémů a elektronických transakcí je velice široké: zasílání důvěrných informací dostupných pouze majiteli certifikátu, zasílání otevřených dokumentů jednoznačně prokazujících, že odesilatelem je držitel certifikátu, apod.

Propojení ISVS se sítí TESTA II umožní přístup subjektů veřejné správy k agendám a informačním zdrojům Evropské unie, v rámci programu EU gateway.

Síťové prostředí GovNet bude zprostředkovávat postupně i další služby, bez kterých se neobejde žádná administrativa a které budou zprostředkovávat všechny základní standardní služby občanům.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu