Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Projekt "Internet do škol" je téměř hotov

Ročník: 2002, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Z více než 85 procent je ukončena realizace projektu Internet do škol, která má v první vlně v roce 2002 za cíl vybudovat počítačové sítě včetně připojení na Internet v 3620 základních a středních školách. Po šesti měsících budování je infrastruktura předána do provozu v téměř třech tisících školách, a i přes rozsáhlé povodně se daří obnovovat poškozené části sítě v zatopených školách a předávat 40 hotových škol denně.

Sdružení AutoCont On Line, a. s.--ČESKÝ TELECOM, a. s., chce slavnostně ukončit budování školské sítě a zahájit fázi provozu již na konci září letošního roku. Během pouhých sedmi měsíců, tedy více než s půlročním předstihem oproti smlouvě s ministerstvem školství, bude školám dodáno přes dvacet pět tisíc počítačů, servery, tiskárny a samozřejmě lokální sítě a připojení na Internet. Navíc si školy objednaly přes tisíc počítačů nad standard dodávaný v rámci projektu.

V 3620 školách bylo před zahájením projektu necelých 10 tisíc počítačů, nyní bude provozováno přes 26 tisíc koncových stanic, v souvislosti s integrací existujícího vybavení by se měl jejich počet výrazně zvyšovat, až na dvojnásobek. Ve zbylých dvou tisících škol by se měla realizovat tzv. druhá vlna projektu. Školy nerealizované v první vlně jsou totiž dobře vybavené (mají skoro 100 tisíc počítačů) a bude pro ně nutné připravit optimální způsob řešení.

Poděkování místním autoritám

Největší podobný projekt v Čechách se podařilo zorganizovat výrazně rychleji proti původnímu plánu. Budování infrastruktury ve školách začalo 18. února letošního roku, kdy byla zahájena práce na prvních 540 školách po celé České republice. Na nich 175 oblastních manažerů provedlo obhlídku vybavenosti školy a zahájilo proces plánování, podepisování potřebných dokumentů a výstavby sítě. Na jeho konci je předána do užívání kompletní infrastruktura. Na projektu pracuje zejména v regionech skoro tisíc lidí.

První škola byla předána do provozu v polovině dubna a od té doby se tempo neustále zrychlovalo. Škola číslo tisíc byla dokončena v polovině června, na konci července už bylo v provozu 2000 škol. V současnosti se pracuje na téměř 800 školách najednou.

Rozhodujícím faktorem pro takový úspěch byla práce v regionech. Všechny procesy v centru řídilo několik desítek lidí, kteří měli k dispozici 175 oblastních manažerů po celé republice. Ti spolupracovali s dvěma stovkami lokálních dodavatelských firem a organizovali veškeré práce na školách.

Minimum sporů

Kromě ředitele školy byli manažeři v kontaktu zejména se zástupci zřizovatelů, tedy s místními, obecními a městskými úřady i s kraji. Těm všem se za vzornou spolupráci již v průběhu projektu snažili poděkovat organizováním regionálních slavnostních akcí, při kterých byly za účasti vedení Ministerstva školství i všech hlavních vedoucích pracovníků Generálního dodavatele předávány do provozu významné regionální školy. Celá akce sloužila také jako inspekční cesta vedení resortu školství. Zákazník Generálního dodavatele se tak mohl přesvědčit, že vybrané sdružení patnácti významných firem opravdu projekt realizuje podle nabídky, s níž zvítězilo ve veřejné obchodní soutěži.

Komunikační tým projektu Internet do škol musel řešit pouze pět sporů, které se nepodařilo přímo namístě vyřešit oblastním manažerům.

Většina sporných situací vznikala při vybavování učeben. Součástí projektu totiž nebyl nábytek, elektrické rozvody a zabezpečení učebny proti zlodějům a ohni. Mělo to jednoduchý důvod -- nebylo možno najít spravedlivý systém, který by dovolil tuto část projektu zainvestovat centrálně. Kritéria požadovala vyčlenit místnost s dostatečným počtem zásuvek a zajistit uzamykání třídy dvěma zámky. Průměrná investice do přípravy učebny nepřesáhla osm tisíc korun.

Mnoho zřizovatelů vzalo projekt jako výzvu a učebnu pro zařízení v hodnotě okolo jednoho milionu korun zrekonstruovalo tak, aby se dala pohodlně využívat. Ředitelé škol ve spolupráci se zřizovateli objednali více než tisíc dalších zařízení, která rozšířila standardní vybavení, jež je po dobu 36 měsíců hrazeno v rámci projektu.

Projekt Internet do škol je pouze odrazovým můstkem pro další projekty, které mají za úkol velmi rychle a skokově vzdělat učitele v oblasti IT (tzv. Projekt I) a umožnit jim zavést moderní technologie do výuky (tzv. Projekt II). Oba tyto programy nyní ministerstvo školství postupně rozjíždí.

Zřizovatelé jsou klíčoví

Jak již bylo napsáno v úvodu, projekt Internet do škol je nyní téměř dokončen ve své první vlně. Ta měla za cíl co nejrychleji zpřístupnit svět počítačů a Internetu i pro školy, kde se z řady objektivních důvodů děti dosud k moderním technologiím dostat nemohly. Podařilo se vytvořit minimální standard, který je nutné i vzhledem k překotnému vývoji v tomto odvětví neustále navyšovat a rozšiřovat. Zbývají učinit dvě hlavní věci: najít dostatek partnerů ze soukromého sektoru a například z institucí Evropské unie a dostatečně je motivovat k podpoře informačních technologií na všech školách. Podporu by v tomto směru měly určitě dlouhodobě plánovat i zřizovatelé škol, protože informační gramotnost absolventů škol bude nezbytná pro jejich uplatnění na trhu práce. Sdružení AutoCont On Line-ČESKÝ TELECOM již iniciovalo vznik několika poradních orgánů pro zástupce resortů práce a sociálních věcí, průmyslu a obchodu, pro představitele odborů, zaměstnavatelů a dalších orgánů, kteří svou podporou IT ve školství mohou například zefektivnit boj z nezaměstnaností a podobně.

Další dlouhodobá podpora může přijít od ministerstva vnitra i zdravotnictví v rámci prevence drogové kriminality, boje proti rasismu a podobně.

Budovaný systém totiž umožní efektivně a adresně pomáhat s osvětou v těchto oblastech, takže prostředky uvolněné na podobné programy mohou školy využít na zlepšení své vybavenosti v oblasti IT.

Druhá vlna vybavenosti

Druhým úkolem je najít rychle prostředky na dokončení projektu ve školách, které vzhledem k vysokému stupni vybavenosti nebyly realizovány v první vlně.

Těch zbývajících necelých 2000 škol nepotřebuje standardní dodávku několika počítačů. Řada z nich na škole provozuje mnohem rozsáhlejší systémy. Ministerstvo školství i sdružení AutoCont On Line-ČESKÝ TELECOM proto společně hledají cestu, jak co nejlevněji a podle možností škol ocenit jejich dřívější aktivitu a nabídnout jim atraktivní balíčky služeb, které výrazně zlepší jejich infrastrukturu. Zároveň je chtějí motivovat v přístupu do školské sítě, která jim postupně v rámci zmiňovaného Projektu II bude zpřístupňovat výukové programy a aplikace a poskytovat celou řadu dalších služeb.

Projekt Integrace

Celá řada škol bude vyžadovat, aby se ministerstvo prostřednictvím najatých firem postaralo o techniku, kterou již na školách provozuje. Náklady na provoz jsou totiž zpravidla hlavní brzdou rozvoje moderních technologií na školách. Sdružení AutoCont On Line--ČESKÝ TELECOM tedy na konec září tohoto roku naplánovalo start projektu Integrace, který umožní využít stávající techniku včetně internetového připojení a dlouhodobě a levně tuto techniku provozovat. Integrované počítače, servery, sítě LAN i konektivita budou navíc nastaveny tak, aby mohli uživatelé efektivně dosáhnout na vše, co bude školská síť a školský vzdělávací portál žákům a učitelům nabízet. Podrobnosti viz webové stránky, případně dotaz na Zelené lince projektu: 0800/24 25 26.

Oblasti postižené záplavami

Nejen školám zapojeným do projektu Internet do škol, ale také stovkám dalších lidí, které postihly ničivé záplavy, se rozhodla pomoci firma AutoCont On Line, a. s. Již třikrát dorazila do vodou postižených oblastí auta s hygienickými potřebami, dezinfekčními prostředky, lopatami, pytli, trvanlivými potravinami.

První zásilky se dočkali občané z Radotína, Zbraslavi, Černošic, Dobřichovic, Letů a Řevnic. "Lidé zde měli jenom Jar a obyčejné saponáty, které na takovou spoušť nejsou dost účinné. Získali jsme tak pocit, že je pomoc alespoň k něčemu dobrá," popisuje situaci Petr Jakubíček z Prahy, který lidem přivezl potřebné věci. Další část nákladu tvořily trvanlivé potraviny a balená voda, které dopravili dobrovolníci do Mělníka a Litoměřic. "Vodou a potravinami jsme zásobili asi stovku lidí, kteří byli před povodní evakuováni," uvedl jeden z dopravců.

O několik dní později zamířily po střechu naložené vozy do Veltrus, Kralup nad Vltavou, Zbraslavi a do obce Vrané nad Vltavou. Lidem vezoucím pomoc se většinou naskýtal tentýž šokující pohled. Domy určené k demolici, poničené architektonické památky, vymletá koryta řek a hlavně lidé, kterým záplavy změnily ze dne na den život a pouštěli se do obnovy svého bydliště. "Byli nešťastni, ale nemínili to vzdát. Potřebovali by daleko více respirátorů a koleček. Hlavně chybí dobrovolníci na úklid a další potřebné práce," popisuje situaci v Kralupech Hedvika Plná, která na místě pomáhala organizovat pomoc.

Do třetice vyrazil konvoj do severních Čech. Humanitární pomoc směřovala do Ústí nad Labem a zhruba desítky okolních vesnic. "Chybí nám především dezinfekční prostředky," to byly reakce těch, kteří si přímo u svých obydlí mohli převzít nedostatkové věci. Auta s pomocí zastavovala totiž přímo u jejich domů, v mnoha případech spíše ruin. "Bylo naprosto zřetelné, že spousta budov kolem Labe byla zaplavena až do prvního patra. Když voda opadla, zůstala po ní spoušť a spousta naplavenin," popisuje stále se opakující pohled Hedvika Plná. Podle jejích slov také lidé na Ústecku potřebují pomoc dobrovolníků.

Celková výše humanitární pomoci, kterou firma AutoCont on Line postiženým oblastem poskytne, dosáhne půl milionu korun. Současně se rozbíhá i jiná forma pomoci s názvem Škola škole -- zjednodušeně: škole z postiženého regionu by vždy měla pomáhat škola, kterou povodně nezasáhly.

Fakta o projektu Internet do škol

Stav 25. srpna 2002
Doba realizace: 6 měsíců
Hotovo: 85 %
Dokončení projektu: září 2002
Předstih oproti smlouvě: 6 měsíců
25 240 nových počítačů
2100 serverů
3 620 laserových tiskáren

Zákaznické centrum projektu

Internet: zc.acol.cz
Telefon: 0841 11 11 18 -- "Bílá linka"
E-mail: info@acol.cz

Obecné informace o projektu

Internet: www.indos.cz
Telefon: 0800 24 25 26 -- "Zelená linka"
E-mail: info@acol.cz

Aktuální informace o realizaci

Centrální údaje: www.acol.cz/cis (jméno i heslo: indos)
Údaje o jednotlivých školách: mapa.indos.cz

Generální dodavatel

AutoCont On Line, a. s.--ČESKÝ TELECOM, a. s.
www.acol.cz, www.ceskytelecom.cz

Obchodní oddělení AutoCont On Line, a. s.

Internet: www.obchodproskoly.cz
Telefon: 0800 24 25 26
E-mail: sales@acol.cz

Tab. 1.: Vybavení dodávané do škol v rámci projektu Internet do škol
Počet žáků Počet dvojzásuvek
(pasivních portů)
Server Počet SKP
I
(pro menší školy)
II
(pro větší školy)
Učitelské PC I Učitelské PC II
(slouží i jako server)
Žákovské stanice
0--80 6 0 0 0 1 3
81--244 10 1 0 1 0 6
244 a více 16 0 1 1 0 10

Dále má každá škola vybudovanou síť LAN a laserovou tiskárnu. Vše je 36 měsíců pro školy zdarma.

Jan Vrchota, redakce portálu Indos.cz

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu