Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Tři priority (online rozhovor s ministrem Vladimírem Mlynářem)

Ročník: 2002, Číslo: 4, Rubrika: Rozhovory

Hovoří se o tom, že sloučením Úřadu pro veřejné informační systémy a části Ministerstva dopravy a spojů vznikne velmi silný resort. Jaké jsou vaše představy o novém ministerstvu?

Budoucí ministerstvo informatiky by mělo převzít veškeré pravomoci a agendu současného Úřadu pro veřejné informační systémy a tu část ministerstva dopravy a spojů, která zodpovídá za oblast pošt a telekomunikací. V době, charakterizované prudkým rozvojem elektronické komunikace je rozumné, aby existoval ústřední orgán státní správy, vybavený dostatečnými pravomocemi k tomu, aby beze zbytku plnil úlohu systémového koordinátora a regulátora. Tedy aby připravil odpovídající legislativu a pravidla pro fungování e-governmentu a elektronického obchodu. To bude náš úkol.

Je zřejmé, že v této fázi nemůžeme chtít přesné informace o nastávajících úkolech. Přesto prosím o stručné vymezení několika základních priorit z hlediska vaší funkce.

Priority mám v zásadě tři: Za prvé elektronizovat v nejbližších letech alespoň některé nejdůležitější agendy veřejné správy. Za druhé bych rád položil legislativní základy rozvoje elektronického obchodu a tzv. e-governmentu. A konečně za třetí chci přispět k větší liberalizaci telekomunikačního prostředí v České republice a tudíž k lepší dostupnosti moderních informačních technologií pro každého občana.

V čem vidíte hlavní problém při budování státního informačního systému?

Informační systém veřejné správy bude postupně vytvářet tlak na zásadní změnu existujících -- a dlužno dodat, že po dlouhá desetiletí utvářených -- úředních stereotypů. Prolomit tyto především psychologické bariéry bude spolu s přípravou zákonů a co nejkvalitnější analýzou toků informací zřejmě nejtěžším úkolem při utváření moderní informační společnosti.

Jaké hlavní zákony bude třeba zpracovat v oblasti informatiky a komunikací?

V nejbližším období to bude především nový telekomunikační zákon zohledňující nové směrnice EU a pak zákon o registrech veřejné správy. Samozřejmě budeme připravovat i balík dílčích novel řady existujících zákonů, který umožní rozvoj elektronického obchodu.

Co bude rozhodující v probíhající reformě při budování informačních systémů veřejné správy?

Především překonat dosavadní úzce resortní přístup řady ministerstev a dalších ústředních orgánů státní správy. Přesvědčit jejich pracovníky a jejich právníky, že informační systém veřejné správy ve svém důsledku ulehčí a zkvalitní jejich práci, a tím přispěje k posílení jejich důležitosti a užitečnosti

Jak se díváte na využití jednotné komunikační infrastruktury ve veřejné správě?

Přirovnal bych jí k silnici po níž poběží informační provoz veřejné správy. Je to vlastně intranet veřejné správy. Její úloha je tedy zásadní, neboť bez fungující infrastruktury nemůže e-government fungovat. Přinese celou řadu nových možností především v kvalitě, rychlosti a bezpečnosti předávání informací. Pro státní správu to bude např. daleko kvalitnější a aktuálnější zázemí pro tvorbu strategických rozhodnutí. Podobně pro samosprávu vznikne mnohem rozsáhlejší možnost přístupu k informacím, nutným pro kvalitní rozhodování při řízení obcí a regionů. Především však přispěje k vyšší kvalitě života občanů, mj. i tím, že ušetří jejich čas a energii při styku s úřady.

Domníváte se, že jsou vytvořeny optimální podmínky pro získávání a udržení odborníků na informatiku zaměstnávaných ve veřejné správě?

Optimální podmínky dnes zdaleka nejsou. Uvědomíme-li si, že v komerční sféře patří informační odborníci k nejlépe honorovaným zaměstnancům, je jasné, že podmínky veřejné správy z čistě finančního hlediska nebudou asi nikdy plně konkurenceschopné. Je tu však jistá naděje v podobě zákona o státní službě, v projektu rozšíření tarifní stupnice a některých dalších dílčích opatřeních.

Jaké kroky se dají očekávat pro podporu zvyšování informační gramotnosti občanů. Budete podporovat cenovou motivaci pro rozšiřování využití internetu?

Budu v tomto směru určitě aktivní, ale nerad bych v této chvíli něco konkrétně sliboval. Možných kroků -- počínaje daňovou oblastí až po vzdělávací programy -- je celá řada, ale jsme teprve na začátku naší práce a bude nutné vše velmi pečlivě připravit. Nechci dělat ukvapená a nepřipravená rozhodnutí.

Elektronický podpis -- kde má ve veřejné správě své opodstatnění a co je třeba udělat pro jeho praktické využívání?

Potenciál pro praktické využití elektronického podpisu ve veřejné správě je obrovský, např. v převážné většině agend, kdy dochází ke styku občana s veřejnou správou. Ale i ve spoustě vnitřních administrativních procesů. Bude však nutné postupovat po krocích a s velkou dávkou trpělivosti. Postupně odstraňovat nejen legislativní a technické bariéry, ale především bariéry v myšlení lidí a jejich návycích.

Jaký je Váš názor na využití elektronického tržiště ve sféře veřejné správy?

Stručně řečeno, elektronické tržiště přinese jednak snížení finančních nákladů na provoz veřejné správy, ale především zásadním způsobem zvýší transparentnost jedné z důležitých oblastí rozhodování. Budeme jeho existenci jako nástroje prosazovat například do nového zákona o zadávání veřejných zakázek.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu