Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Jsou kompetence ČTÚ dostatečné?

Ročník: 2002, Číslo: 3, Rubrika: Rozhovory

V poslední době se vedou velké diskuse kolem komunikací i cen komunikačních služeb. Podmínky poskytování těchto služeb z hlediska regulace přísluší Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ). Ten si však připadá jako rozhodčí bez píšťalky a bez žlutých a červených karet. Na otázku zda kompetence ČTÚ jsou dostatečné pro účinnou regulaci českého telekomunikačního trhu nám odpověděl Ing. David Stádník, předseda Českého telekomunikačního úřadu.

"Otevřeně řečeno, kompetence ČTÚ v porovnání s našimi partnerskými regulačními orgány v zemích EU jsou zcela nedostatečné. Uvedu konkrétní příklad: ČTÚ na rozdíl například od německého telekomunikačního úřadu vůbec nemůže provést preventivní opatření, i když analýzy signalizují, že hrozí významné poruchy na českém telekomunikačním trhu. A pokud k poruchám již dojde, sankční možnosti ČTÚ jsou minimální.

Proto je nutné v nové právní úpravě dostat postavení ČTÚ na úroveň ostatních regulátorů nejen zahraničních, ale i domácích jako je např. Energetický regulační úřad nebo Úřad pro ochranu osobních údajů.

ČTÚ musí být definován jako ústřední orgán státní správy s možností vydávat prováděcí právní předpisy k zákonu o telekomunikacích. Maximální výši jednorázové pokuty, která zatím nepřesahuje 5 mil. Kč, je nutno podobně jako u ERÚ zvýšit na minimálně 50 mil. Kč nebo 10 % z obratu firmy. Podobně je třeba změnit celou řadu dalších částí telekomunikačního zákona a harmonizovat tento zákon nejen se čtyřmi novými direktivami EU týkajícími se elektronické komunikace, které byly publikovány v dubnu 2002, ale i s ostatními zákony vymezujícími povinnosti regulátorů v jiných odvětvích. Ostatní regulátoři působící v ČR mají na rozdíl od ČTÚ mnohem vyšší pravomoci a rovněž i sankční možnosti pro regulování poruch v příslušném tržním segmentu.

Nebudou-li v připravované novele telekomunikačního zákona rozšířeny pravomoci i sankční možnosti Českého telekomunikačního úřadu na odpovídající úroveň v souladu s direktivami EU, budou České republice neustále hrozit investoři mezinárodními arbitrážemi."

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu