Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Převod ICT z okresních úřadů na obce

Ročník: 2002, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Před nedávnem se dokončily práce, které souvisely s vybavením krajů prostředky informačních a komunikačních technologií (ICT). V současné době vrcholí přípravy druhé etapy reformy veřejné správy, která je charakteristická tím, že ukončí svoji činnost okresní úřady a jejich kompetence budou převedeny na kraje a na obce s rozšířenou působností.

Parlament v podstatě přijal všechny stěžejní zákony, které jsou nezbytné pro uskutečnění této etapy reformy veřejné správy. Převod kompetencí však bude nejenom složitá právní a organizační záležitost. Má to také své ekonomické aspekty, nutnost zajistit financování veřejné správy a převod majetku. S tím úzce souvisí příprava převodu prostředků informačních a komunikačních technologií z okresních úřadů na obce pověřené rozšířeným výkonem státní správy, na kraje a další orgány v území.

Výchozí podmínky

Ministerstvo vnitra připravuje metodický materiál, který bude zpracován do konce května a měl by pomoci územním orgánům veřejné správy racionálně využít uvedené prostředky. Je nutno si uvědomit, že veškerá informační technika na okresním úřadě je majetkem státu. Za majetek odpovídá přednosta okresního úřadu, který je v okrese nejvyšším státním úředníkem. To je základní postulát, ze kterého je nutno vycházet.

Činnosti a funkce, které okresní úřady zabezpečují přejdou částečně na kraje, z větší části na obce s rozšířenou působností a určité kompetence přechází na jiné státní orgány (např. na pozemkový úřad). S tím bude spojen i převod informačních technologií. Rozdělení tohoto majetku je tedy především záležitostí přednosty okresního úřadu. Doporučuje se, aby rozhodoval za pomoci poradní skupiny. Teprve nevyřešené problémy bude řešit tzv. likvidační skupina při Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), kam přejdou všichni pracovníci okresních úřadů, kteří nebudou mít od 1. 1. 2003 pracovní smlouvy.

Poradní skupiny

V oblasti ICT se doporučuje, aby přednostové okresních úřadů vytvořili poradní orgán, který připraví podle uvedené metodiky návrh na dělení ICT v rámci území okresu. Pokud navrhované řešení nebude napadeno zúčastněnými stranami, bude respektováno a stvrzeno v předávacích dokumentech mezi okresem a přebírajícím subjektem.

Členy pracovní poradní skupiny přednosty okresního úřadu by měli tvořit dva zástupci okresního úřadu, po jednom zástupci z každé obce s rozšířenou působností v okrese, zástupce krajského úřadu a po vzniku ÚZSVM také zástupce tohoto úřadu.

Navrhuje se, aby teprve v případě, že nebude dosaženo koncensu v území nebo budou některé prostředky ICT přebývat, do procesu vstoupila celostátní úroveň rozhodování. Cílem je zabezpečit co nejefektivněji využití informačních a komunikačních prostředků především v daném okrese, kraji a případně na úrovni celorepublikové.

Inventarizace

Předpokladem pro kvalitní rozhodování je zmapování současného stavu informačních a komunikačních technologií nejenom na okresních úřadech, ale i na obcích s rozšířenou působností. Tento přehled bude zabezpečen on-line Internetovým systémem MONIS. Již dnes je mohou okresní úřady vyplnit formuláře na adrese: www.monis.cz (samozřejmě přes heslo).

Zpracované přehledy budou podkladem pro poradní skupiny a budou sloužit pro rozhodování o přesunech techniky na úrovni okres, kraj i celá republika. Předpokládá se totiž, že poradní skupiny budou i na úrovni krajů a pracovní skupina pro delimitaci ICT z OkÚ bude zřízena i na úrovni náměstka ministra vnitra pro reformu veřejné správy.

Důležitý koncensus

Na úrovni okresu předloží pracovní skupina výsledný materiál přednostovi okresního úřadu k podpisu. Poté ji budou parafovat všechny dotčené subjekty v okrese. Takový materiál přednosta zašle na MV a na vědomí do pracovní skupiny kraje.

Obecně by mělo platit, že dohody v okrese budou akceptovány.

V případě nedohody doporučí řešení krajská skupina s tím, že přednosta její doporučení může, ale nemusí akceptovat.

Pokud v území nedojde k dohodě, v odvolacím řízení bude arbitrem ministerstvo vnitra. Pokud však všichni účastníci potvrdí dohodu o dělení ICT, může přednosta začít připravovat smlouvy o smlouvách budoucích, kde bude definován majetek, jenž ze zákona přejde na nové subjekty.

Majetek, u kterého nedojde k dohodě, propadne ve prospěch státu. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s ním naloží podle zákona a jako státní majetek jej nabídne především jiným státním orgánům a teprve v případě nezájmu také samosprávě.

Termínově by všechny nejasné problémy měly být vyřešeny do konce září. Je to tudíž pobídka pro všechny zúčastněné strany, aby se dohodly o budoucím řešení, jinak tento majetek zůstane ve vlastnictví státu.

Konečné rozhodnutí bude učiněno na úrovni centrálního orgánu. (V připravovaném materiálu pro vládu se doporučuje, aby rozhodoval ministr vnitra nebo ministr financí, aby nemusela tyto problémy řešit vláda).

Věcné problémy

Celý mechanismus převodu ICT se dotýká několika základních skupin. Pokud jde o rozdělení hardware, předpokládají se jednání relativně nejjednodušší.

U software bude situace složitější, protože licenční podmínky jsou komplikované a bude se muset jednat individuálně s jednotlivými dodavateli. Na úrovni ministerstva vnitra je snaha připravit jednání s nejvýznamnějšími dodavatelskými firmami a vytvořit pro územní orgány přijatelné podmínky.

Podobná složitá situace bude u datových sad. Je snaha upřednostnit předání datových sad tam, kde je záruka, že tyto sady budou dále aktualizovány. Nebylo by vhodné předávat datové soubory, které zůstanou neobnoveny, tím by vložené investice ztrácely smysl. Prvotním místem pro předání dat budou krajské úřady a po čase bude možné předat některé datové sady i na obce s rozšířenou působností.

Ing. Tomáš Holenda, ředitel odboru informatizace veřejné správy MV ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu