Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Vladimíra Šišky, náměstka ředitele ÚVIS

Ročník: 2002, Číslo: 3, Rubrika: Rozhovory

Hodně se hovoří o komunikační infrastruktuře veřejné správy. Co to přesně znamená?

Komunikační infrastruktura veřejné správy je projekt, jehož cílem je integrování služeb komunikační infrastruktury ve veřejné správě pod jednoho poskytovatele tak, aby veřejná správa byla chápána jako jeden zákazník a tím mohla dosáhnout těch nejvýhodnějších podmínek na trhu. V loňském roce vláda rozhodla, že tímto poskytovatelem bude ČESKÝ TELECOM, a. s. Následně byla podepsána příslušná smlouva, kterou signoval vládou pověřený předseda Úřadu pro veřejné informační systémy (ÚVIS) Ing. Jiří Krump a za poskytovatele generální ředitel RNDr. Přemysl Klíma.

Co se pro realizaci tohoto záměru dělá?

Práce na projektu byly zahájeny okamžitě po schválení. ÚVIS, jako koordinátor projektu, začal připravovat nezbytné podklady -- požadavky ze strany veřejné správy na ČESKÝ TELECOM a dále požadavky na vlastní úkoly, které bude muset veřejná správa zabezpečit. Jde v podstatě o potřeby všech orgánů státní správy i samosprávy. Z tohoto titulu se připravuje nabídka komunikačních služeb i pro nejmenší obce tak, aby se výkon jejich agend mohl provádět elektronicky. Společně s Ministerstvem vnitra, které řeší reformu veřejné správy, se snažíme definovat tyto agendy a získat představy o rozsahu těchto potřeb. V současné době se upřesňují potřebné finanční prostředky v rozpočtu na rok 2003 a dalších letech.

Jaké jsou problémy při řešení těchto úkolů?

Zájmem ÚVIS, jako koordinátora, je zamezit duplicity a sjednotit všechny dílčí požadavky pod jeden projekt komunikační infrastruktury veřejné správy. Chceme, aby sem patřily všechny subjekty, které pracují s veřejnými prostředky, tedy i obce. Pokud se podaří z centrálních zdrojů zabezpečit částečnou úhradu těchto služeb, bude to představovat výhodnou nabídku i pro samosprávné orgány obcí a krajů. Potýkáme se s problémy integrace již existujících resortních sítí (finance, vnitro, práce a sociální věci), kde se nelehce hledají jednotné názory. Shoda však pomáhá při jednání s poskytovatelem služeb a vede to k dojednání určitých slev, tak jak se to podařilo např. v oblasti hlasových služeb.

To už je konkrétní výsledek. Znamená to výhodnější ceny pro veřejnou správu pokud jde o klasické telefonování?

Ano, pokud jde o vnitřní síť, tedy telefonování mezi jednotlivými účastníky z oblasti veřejné správy navzájem, tam je dohodnut měsíční paušál 350 Kč. (Původní návrh poskytovatele byl 1200 Kč). To se tedy týká přesně vymezených stanic úřadů a institucí veřejné správy včetně obcí pro jejich vzájemný telefonní styk. Další oblastí, pokud jde o hlasové služby, jsou standardní hlasové služby -- tedy běžný telefonní styk. I pro tento případ je dojednán pro veřejnou správu zvláštní tarif - tarif pro největšího zákazníka, jaký by žádný úřad samostatně nemohl dosáhnout.

Které další výhody se připravují z titulu jednotné infrastruktury pro veřejnou správu?

V oblasti datových služeb připravujeme balíčky i pro potřeby těch nejmenších obcí. Chceme vyjednat s ČESKÝM TELECOMEM vybavení univerzálního pracoviště včetně koncových zařízení. Doufáme, že tato komplexní nabídka bude pro všechny zajímavá. I zde se potvrzuje, že jednotný přístup může přinést efektivní využití pro všechny uživatele.

Velkým přínosem je spolupráce s krajskými informatiky, kteří v tomto směru přinesli řadu podnětů. Komunikační infrastruktura bude proto efektivně využita i v oblasti krizového řízení. Tuto smlouvu o jednotné komunikační infrastruktuře je třeba chápat jako obchod pro území celé republiky a nikoliv jen pro vybrané aglomerace, které jsou zajímavé.

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu