Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Řidičák na počítač

Ročník: 2002, Číslo: 2, Rubrika: Zajímavosti

U klasických pracovních dovedností se člověk může prokázat vysvědčením, výučním listem či svou předchozí pracovní zkušeností. Jak je tomu u nové počítačové gramotnosti? Odpověd na tuto otázku nabízí koncept ECDL (European Computer Driving Licence), což v doslovném překladu znamená evropské oprávnění k obsluze počítače -- řidičák na počítač.

Znalost práce na počítači je v současnosti jednoznačnou podmínkou pro každého uchazeče o zaměstnání a kdo je počítačově gramotný, získává značné výhody. Řada institucí i soukromých firem od svých zaměstnanců tyto znalosti vyžaduje. Zaměstnancům proto nezbývá, než se v rámci tzv. celoživotního vzdělávání věnovat neustálému zdokonalování i v této oblasti. Ukázalo se, že je výhodné zavést jakýsi certifikát, který má vypovídací hodnotu a bude všeobecně uznávaným dokumentem.

Koncept ECDL byl definován v roce 1996 z podnětu sdružení evropských počítačových odborníků CEPIS a za podpory grantu Evropské unie. Jedná se o kvalifikovaně navržený, dobře strukturovaný a průběžně aktualizovaný výčet těch znalostí a dovedností, které představují pojem "počítačová gramotnost" (ECDL Sylabus), doplněný o objektivní metodiku jejich testování.

Základní moduly

Jesliže zájemce usiluje o získání certifikátu, musí složit zkoušky ze sedmi modulů ECDL. Jsou to teoretické základy počítačových technologií, textový editor, tabulkový procesor, databáze, prezentace, internet a e-mail. Každá taková zkouška obsahuje 15--30 úkolů, přičemž pouze první modul je založen na písemných odpovědích. Všechny ostatní jsou realizovány jako praktická zkouška dovedností na počítači, obdoba jízdy v autoškole.

Významnou vlastností konceptu ECDL je i to, že neurčuje způsob přípravy k testům -- uchazeč se může na testy připravit sám, s použitím zdrojů podle vlastního výběru či ve školícím středisku.

Proces certifikace prostřednictvím konceptu ECDL pro každého uchazeče začíná tím, že získá ECDL Index, do kterého mu budou zaznamenávány všechny úspěšně složené testy. Obvykle asi 40 % vlastníků ECDL Indexu získá i ECDL Certifikát.

Testy jsou formulovány tak, aby je bylo možno absolvovat na produktech různých firem jak z hlediska HW (PC, Macintosh), tak SW (od Microsoftu po Unix). Důležité je, že testování probíhá vždy podle přesných pravidel, která zaručují, že výsledek samostatné práce každého uchazeče je spravedlivě ohodnocen.

Dosavadní zkušenosti

O úspěšném využívání ECDL v celoživotním vzdělávání vypovídají zajímavé statistické údaje ze světa - například ve Švédsku složilo již 7,5 % aktivně pracujících nejméně jeden ECDL test, v Dánsku 5 %, v Irsku 3,5 % a v Norsku 3 %. S konceptem ECDL ve svém karierním řádu počítá řada významných nadnárodních firem, mnohé vlády přímo podporují využití ECDL v oblasti vzdělávání. Tak je tomu např. v Belgii, Holandsku, Italii, Maďarsku, Norsku, Polsku či Rakousku. Do 1. října 2001 bylo celkem registrováno již víc než 1 500 000 uchazečů o ECDL Certifikát.

Pro dohled nad kvalitou a objektivitou testování zřídíl CEPIS v roce 1997 nadaci ECDL Foundation, která licenci k šíření konceptu ECDL národním společnostem se vztahem k informatice. V ČR tuto roli plní Česká společnost pro kybernetiku a informatiku. ČSKI uděluje školicím střediskům a školám, která splní náročná kriteria akreditaci ECDL, tj. právo organizovat testování. Takových míst je v současné době u nás víc než 70.

Jedním z úkolů ČSKI je vyrábět české mutace testů, které jsou společné pro všechny zúčastněné země a jsou vždy vytvořeny v angličtině, s tím, že zhruba jednou za rok a půl je vydávána nová série.

Někteří nedočkaví zájemci chtějí dostat do ruky co nejrychleji doklad o úspěšném složení alespoň několika testů ECDL. Proto ČSKI vydává Osvědčení ECDL Start každému, kdo úspěšně složí testy z libovolných čtyřech modulů podle vlastního výběru. Toto Osvědčení lze chápat jako první krok k Certifikátu ECDL.

Průběh zkoušky

ECDL je přezkoušení znalostí a schopností. Ve středisku, které pro tuto činnost ČSKI akreditovala, je možno kdykoliv, podle vypsaných termínů, složit zkoušku z vybraného modulu. Je možno složit všech sedm modulů v jeden den, nebo je skládat v libovolně dlouhém časovém období. V celé učebně není dvakrát tentýž test, studenti si losují, ke kterému počítači se posadí a počítače jsou rozmístěny tak, aby nebylo vidět na sousední obrazovky.

Většina akreditovaných středisek provádí zároveň školení zaměřená na složení zkoušky ECDL. Cestou k jejich získání je pochopitelně také samostatné studium vhodných publikací, kterých je na našem trhu dostatek.

V současné době ČSKI stanovila zaváděcí ceny, a to jak za index, který obdrží každý uchazeč před testem z prvního vybraného modulu, tak za přezkoušení z libovolného vybraného modulu. Cena za index je stanovena pevně na 500 Kč a ceny za přezkoušení mají charakter doporučených cen, pro běžného uchazeče v této době činí 300 Kč za test z jednoho modulu.

Je samozřejmě možné také zakoupení několika druhů zvýhodněných "balíčků".

Uplatnění ve veřejné správě

Pro veřejnou správu by bylo nasazení ECDL u jejích zaměstnanců rozhodně přínosné. Některé experimenty v tomto směru se již u nás realizovaly - Univerzita v Hradci Králové provádí pro obecní úřady i Krajský úřad řadu školení, která jsou ukončena ECDL testováním. Sama univerzita má dlouhodobý cíl proškolit takto všechny své zaměstnance.

V těchto dnech Ministerstvo zemědělství přistoupilo, jako jedna z prvních státních institucí k systematickému ověřování uživatelských znalostí svých zaměstnanců na základě ECDL konceptu. V současné době se uvedeným způsobem připravuje téměř 100 pracovníků a očekává se rozšíření této akce, protože to bude jedna z podmínek minimální kvalifikace pro práci ve státní správě.

Česká společnost pro kybernetiku a informatiku se nyní snaží zjistit, jak takovýmto proškolením zaměstnanců dojde ke změně efektivity práce.

Nejnovější informace o ECDL aktivitách včetně údajů o všech akreditovaných střediscích a školách lze nalézt na: www.ecdl.cz

Zpracováno podle podkladů České společnosti pro kybernetiku a informatiku.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu