Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Obce budou připraveny

Ročník: 2002, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

První fáze reformy veřejné správy souvisela se vznikem krajského zřízení. Nyní se intenzivně připravuje tzv. II.fáze reformy. Činnost ukončí okresní úřady a jejich kompetence budou převedeny na obce s rozšířenou působností. O problémech informatizace krajů a obcí jsme hovořili s ředitelem odboru informatizace veřejné správy MV ČR.

Postup informatizace krajských úřadů projednala a schválila 25. dubna 2001 vláda ČR a pro první etapu bylo tehdy ze státních prostředků uvolněno 198 milionů korun. V současné době se začíná připravovat tzv. komplexní informatizace krajských úřadů. Během této etapy má dojít k vyšší míře integrace již užívaných aplikací a k posílení funkcionalit krajských informačních systémů

Zdá se, že předchozí potíže s informatizací krajů jsou definitivně zažehnány.

Situace je rozhodně příznivější, ale nelze říci, že by všechny problémy byly definitivně zažehnány. Stále ještě probíhá odstraňování vad a nedodělků z první etapy. Jejich počet se však snížil z téměř čtyř set na nynějších 50. Pokud se to někomu zdá mnoho, je dobré si uvědomit, že se jednalo o dodávku několika tisíc komponent do 14 krajů a součástí dodávky je i systémová integrace včetně oživení systému a školení personálu.

Kde jsou největší potíže?

Jde například o implementaci spisových služeb, kde nasazování vázne i proto, že příslušný kraj dosud nemá vydán vlastní spisový řád. Dva kraje se budou teprve stěhovat do nových budov, jejich informační systém tedy není zatím plně funkční. Je také ještě několik dílčích integračních problémů. Ale v zásadě byla základní informatizace krajských úřadů dokončena.

A pokud jde o druhou etapu, tzn. komplexní informatizaci krajských úřadů?

Vláda na jednání dne 18.března schválila další postup a vyčlenila pro Ministerstvo vnitra dostačující prostředky na zpracování studie proveditelnosti. Další konkrétní prostředky na realizaci budeme muset požadovat až po oponentuře studie proveditelnosti.

Nyní jsme ve fázi definování zadání pro studii proveditelnosti, kterou máme vypsat do konce dubna. Přitom nám jednotlivé resorty budou dávat jednak jejich obecné požadavky a dále mají také poskytnout údaje o tom, jak budou převádět resortní informační systémy z úrovně okresních úřadů na kraje a na obce s rozšířenou působností. Záleží tedy prioritně na přístupu ministerstev.

Jak hodnotíte s odstupem první kroky při informatizaci krajů?

Bylo to velmi hektické období, ale mělo skvělou atmosféru. Po měsících nejrůznějších komplikací byla na všech stranách obrovská vůle věc dotáhnout do úspěšného konce. Situace se měnila prakticky po hodinách a nakonec se pak podařilo celou akci "dodávky" uskutečnit prakticky během několika dnů.

Mohl byste tuto etapu trochu šířeji popsat?

Přípravné práce začaly bezprostředně po specifikaci dodávky a po podpisu smlouvy, tedy 29. listopadu 2001. Pak musel zhotovitel vše potřebné nasmlouvat, logisticky připravit a v týdnu od 11. do 17. prosince byly na jednotlivé krajské úřady rozváženy technické a programové prvky první etapy. A postupně uváděny do provozu. V akci byly desítky lidí na jednotlivých krajích, celkem včetně systémového integrátora a jeho dodavatelů bylo koordinováno úsilí několika set lidí. Počátkem prosince, když byla celá akce v chodu, schválila nám Rada vlády pro státní informační politiku navýšení rozpočtových prostředků o devět milionů korun a všechny specifikace se musely aktualizovat. To dělali samozřejmě všichni rádi, ale nezbytný čas taková práce vyžadovala.

Krátce před vánočními svátky, 18. prosince, byly na všech čtrnácti krajích podepsány akceptační protokoly s výpisem konkrétních nedodělků, které se počátkem roku odstranily. Všem zúčastněným patří velké poděkování.

Které úkoly ve vazbě na reformu veřejné správy bude nutno zabezpečit nyní?

Souběžně s etapou informatizace krajů jsme již v prosinci a počátkem tohoto roku navštěvovali jednotlivé kraje a na místě jednali s informatiky krajů a obcí, které v souvislosti s reformou veřejné správy převezmou stávající informační systémy pro podporu kompetencí okresů. Zatím je v této oblasti stále mnoho neznámých.

Konkrétně?

Například nejsou ještě dořešeny otázky využití budov stávajících okresů, které se často stanou sídly pověřených obcí. Zákon o změně zákonů, který definitivně stanoví rozdělení kompetencí, bude parlament ve třetím čtení projednávat až počátkem dubna apod. Za tohoto stavu se řeší konkrétní dělení informačních technologií v území poměrně nesnadno.

Dá se však vycházet ze stávajících poznatků.

Máme připravenou poměrně podrobnou metodiku, jak budeme při transformaci okresních úřadů v oblasti informačních technologií postupovat. Při její přípravě jsme dobře zúročili všechno, co jsme se na zimních besedách v území zjistili. Takový proces totiž není možné vymýšlet jen od zeleného stolu, zpětná vazba s lidmi v území je nutná.

Máme rovněž ve zkušebním provozu webové inventarizační formuláře pro informační technologie obcí a okresů, s jejichž pomocí budeme mít poměrně dobrý přehled o tom, co máme v daném území k zabezpečení našich úkolů k dispozici.

Kdy bude znám definitivní postup?

Vydání metodiky pro informační technologie bude synchronizováno s dalšími postupy, které budou pro úspěšnou realizaci reformy potřebné. Měly by být všechny hotové již do konce dubna. Následně v květnu a červnu proběhne další série vysvětlovacích besed v území. Budeme především zástupcům obcí třetího typu podrobně vysvětlovat, co všechno musí udělat, aby jejich obce byly na rozhodné datum 1. 1. 2003 dobře připraveny.

Jaký bude obsah těchto setkání? Půjde pouze o informatiku?

Besedy se budou týkat všech obecných otázek, zákonů, logistiky reformy, finančních otázek, vzdělávání, personálních otázek a samozřejmě také našich informačních technologií pro podporu nových kompetencí obcí.

S tím souvisí také otázka řešení využití mnohdy vysoce kvalifikovaných pracovníků informačních a datových center okresních úřadů. Okolo této problematiky bylo zvláště koncem minulého roku mnoho otázek, ale začíná se ukazovat, že k projevům skepse až frustrace nebyly reálné důvody.

Bude tedy o všechny pracovníky postaráno?

Každý, kdo bude mít zájem práci najde. Spíše bude pociťován nedostatek odborníků než jejich přebytek. Jsem rád, že mnozí přes to nervózní období u své práce vydrželi. Bez nich bychom informatizaci územních samospráv nemohli zvládnout.

Do 31. prosince je ještě daleko a jsem přesvědčen, že většinu nynějších problémů vyřešíme. Kreativita krajů na počátku roku 2001 může posloužit jako dobrá inspirace pro překonávání zdánlivě neřešitelných úskalí. Zvládneme to.

- eví -

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu