Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zlatý erb -- velký nárůst zájmu

Ročník: 2002, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Soutěž Zlatý erb o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů se letos konala již počtvrté. Vyhlásil ji Svaz měst a obcí České republiky a Ministerstvo vnitra České republiky. Osobní záštitu nad soutěží převzal RNDr. Josef Postránecký, náměstek ministra vnitra pro reformu veřejné správy.

Ceny čtvrtého ročníku soutěže Zlatý erb o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů na konferenci ISSS 2002 v pondělí 25. 3. převzali:

V kategorii města
  1. místo Magistrát hlavního města Prahy www.praha-mesto.cz
  2. místo Městský úřad Nové Město na Moravě www.nmnm.cz
  3. místo Statutární město Kladno www.mestokladno.cz
V kategorii obce
  1. místo Obec Pozlovice www.pozlovice.cz
  2. místo Obec Pohoří www.obecpohori.cz
  3. místo Obec Sázava u Lanškrouna www.obec-sazava.cz
V kategorii regiony
  1. místo Informační server ŠumavaNet.CZ www.sumavanet.cz
  2. místo Kraj Vysočina www.kr-vysocina.cz
  3. místo Sdružení obcí Orlicko www.orlicko.cz
Dále byly uděleny zvláštní ceny

Zvláštní cena ministra vnitra udělená ministrem vnitra Stanislavem Grossem za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky při soutěži Zlatý erb v roce 2002 byla předána soutěžícímu Sdružení obcí Orlicko (www.orlicko.cz)

Cena veřejnosti udělená sdružením BMI při soutěži Zlatý erb v roce 2002 byla udělena soutěžícímu Městský úřad Nové Město na Moravě (www.nmnm.cz)

Sponzory hlavních cen jsou společnosti Microsoft a Olympus. Další ceny sponzorují společnosti Eurotel, Mafra, Creative a Velebný a FAM.

Soutěž Zlatý erb 2002

Čtvrtý ročník soutěže Zlatý erb o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů vyhlásil Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo vnitra ČR, osobní záštitu nad soutěží převzal RNDr. Josef Postránecký, náměstek ministra vnitra pro reformu veřejné správy. Soutěž je součástí iniciativ v rámci kampaně Měsíc Internetu (sdružení BMI). Pořádá Sdružení Zlatý erb ve spolupráci s portálem Města a obce online.

Do čtvrtého ročníku soutěže se přihlásilo celkem 242 soutěžících: 105 měst, 107 obcí a 30 sdružení a regionů. Oproti loňskému ročníku se zvýšil počet soutěžních stránek o 80 %.

Hodnocení soutěžních stránek v nominačním kole se zúčastňují nejen členové odborné poroty, ale i samotní soutěžící a veřejnost. Hlasovalo tak více než 3000 uživatelů městských, obecních a regionálních stránek. Finalisty a vítěze hodnotila třináctičlenná odborná porota. Soutěž je maximálně transparentní také tím, že všechna bodová hodnocení jsou v duchu zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejněna na Internetu.

Odborná porota hodnotí nominované weby ve třech kritériích:

a) Obsažnost

Hodnocen je přínos webové stránky z hlediska rozsahu poskytovaných informací, jejich podrobnosti a praktické užitečnosti s ohledem na potřeby uživatelů. Rozhodující jsou poskytované informace o výkonu veřejné správy. Samozřejmou podmínkou úspěchu jsou zákonem uložené povinnosti (zákon č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) a kvalita jejich provedení. Důraz je kladen také na poskytování informací nad rámec zákona. Hodnotitel však může ocenit i péči o atraktivnost dalšího obsahu stránek, např. ze života obce nebo dobré nápady.

b) Aktuálnost

Hlavní důraz je kladen na přínos stránky z hlediska šíře a aktuálnosti pravidelně zveřejňovaných informací. Hodnocena je plánovitost a soustavnost zveřejňování informací bez zbytečného odkladu. Úspěšné mohou být zejména stránky, z nichž je patrné zaujetí pro věc a přiměřená až každodenní práce se stránkou a její zapojení do komunikační infrastruktury úřadu.

c) Přístupnost informací a grafické zpracování

Důraz je kladen na přehledné a logické uspořádání informací a vybavení stránek vyhledávacími nástroji. Současně je hodnocena přiměřenost výtvarného řešení k prezentovanému obsahu a optimalizace grafických prvků z hlediska rychlosti načítání informací při zachování profesionální prezentační funkce stránek. Přihlíží se také k bezbariérovému přístupu pro handicapované uživatele.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu