Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Ohlédnutí za konferencí ISSS 2002

Ročník: 2002, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Před několika dny skončila konference Internet ve státní správě a samosprávě 2002. V kongresovém centru Aldis v Hradci Králové se v závěru měsíce března -- měsíce internetu -- každoročně scházejí představitelé obcí, měst a regionů, kteří se zajímají o rozvoj informatiky. Spolu se zástupci ústředních orgánů státní správy a s odborníky předních firem oboru tak dochází k neopakovatelnému setkání, věnovanému úloze informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě.

Uveďme nejprve několik zpravodajských čísel. Konference se zúčastnilo téměř 1700 účastníků, zahraniční hosté byli z 28 zemí, nejvzdálenější návštěvník byl z Nepálu, vystavujících společností bylo o 20 % více než v loňském roce, jednání probíhalo po dva dny v pěti velkých sálech a osmi saloncích, zaznělo více než 150 přednášek a vystoupení, bylo vyhodnoceno pět soutěží z oblasti informatiky ve veřejné správě, počet soutěžících o nejlepší webové stránky obcí a měst se zvýšil o 80 % a dosáhl 242 účastníků. Výsledky soutěže naleznete uvnitř tohoto časopisu.

Z vystoupení ministra Březiny

Ministr vlády České republiky, který má v kompetenci problematiku informatizace veřejné správy úvodem řekl, že "konference si vydobyla nezastupitelné místo nejen v kalendáři účastníků, ale i členů vlády, pracovníků veřejné správy na všech stupních řízení, odborných asociací i firem. Konference nabývá nepochybně i mezinárodního významu a je jedním z klíčových míst pro výměnu zkušeností, tříbení názorů i prezentaci dobrých příkladů."

Ve svém vystoupení ministr Březina hovořil o dokumentech schválených vládou na podporu informatiky včetně legislativních kroků a vytváření podmínek pro zahraniční investory. Zmínil se o hlavních projektech realizovaných v rámci Akčního plánu státní informační politiky.

Pilotní projekty

Jedním z nosných bloků konference byla prezentace vybraných aplikačních systémů a pilotních systémů, uplatňovaných ve veřejné správě a ve vztahu k občanům. Ministerstvo práce a sociálních věcí seznámilo s použitím personálních a klientských čipových karet. Příklady přímého bankovnictví prezentovala Česká spořitelna, a. s., O možnostech implementace zákona o elektronickém podpisu hovořili představitelé společnosti IBM a o elektronickém podpisu v praxi přednášeli zástupci společnosti KPNQwest. Bylo možné se seznámit se strategií společnosti Microsoft a s perspektivou informačních systémů podle firmy ORACLE. E-goverment pro veřejnou správu představila společnost Novell.

Reforma a informatika

V procesu transformace veřejné správy se diskutuje řada problémů v souvislosti s informačními systémy. K tomu také směřovala řada samostatných přednášek a seminářů. Hovořilo se o informatizaci krajských úřadů, o podpoře informatizace obcí, převodech dat z okresních úřadů a o poskytování informačních služeb obecním úřadům s rozšířenou působností. Účastníci se mohli seznámit s řadou projektů pod gescí Ministerstva vnitra i o projektu Elektronická vlídná administrativa, který využívá informační kiosky na obecních a městských úřadech.

Velmi zajímavá diskuse zazněla na téma financování informatizace veřejné správy včetně projektu Internet do škol. Představeny byly modely financování projektů informatizace, zazněly návody, jak získat levné softwarové produkty.

Elektronický podpis

Velký prostor dostalo téma elektronického podpisu. Účastníci konference dostali informace o aktuálním vývoji používání elektronického podpisu, dozvěděli se novinky z legislativy a poznali možnosti využívání elektronických formulářů v působnosti ministerstva financí, ministerstva práce a sociálních věcí i ministerstva spravedlnosti. Panelová diskuse zazněla k aplikaci elektronického podpisu, k využití standardů Úřadu pro veřejné informační systémy i vyhlášky úřadu pro ochranu osobních údajů.

Elektronické služby občanům představili pracovníci MV ČR i ÚVIS v rámci projektu Veřejné informační služby. Jako služba občanům byl prezentován i Portál veřejné správy. Další projekty pro občany představila ministerstva zdravotnictví a spravedlnosti.

Komunikační infrastruktura

Ve dvou samostatných částech se uskutečnil blok nazvaný Služby komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy. Ministr Březina spolu s generálním ředitelem Českého Telecomu, a.s. hovořili o principech rámcové smlouvy a jejích přínosech pro rozvoj veřejné správy. Představeny byly komunikační platformy jednotlivých resortů a diskutoval se problém vzájemné komunikace informačních systémů.

Mezinárodní program

Záměrem mezinárodního semináře bylo prohloubit spolupráci mezi asociacemi měst a obcí kandidátských zemí a organizacemi místní a regionální samosprávy Evropské unie. Témata se zaměřila na presentaci: (1) sítí evropských organizací místní a regionální samosprávy, (2) programů EU podporujících rozvoj informačních a komunikačních technologií a (3) národních studií kandidátských zemí o využívání informačních technologií veřejnou správou.

Evropské sítě představili přímo presidenti jednotlivých organizací: paní Ingrid Gotzl (TeleCities), pan Bill Macbeth (eris@) a Dr. Javier Ossandon (ELANET). Z jejich vystoupení jednoznačně zaznělo, že ICT jsou stále více považovány za strategický nástroj pro rozvoj měst.

Programy EU na podporu rozvoje využívání ICT veřejnou správou představitel pan Gérald Santucci, který vystoupil na téma e-Government v 6. Rámcovém programu výzkumu a vývoje EU. Tématickou prioritou programu je oblast Občané a veřejná správa v evropské společnosti.

Národní studie kandidátských zemí (ČR, Slovensko, Estonsko, Maďarsko) o spolupráci státní správy a samosprávy při rozvoji elektronických veřejných služeb v rámci programu e-Europe byly vypracovány v rámci projektu EAP financovaným Ministerstvem zahraničních věcí Nizozemí.

Na společném jednání zástupců asociací měst a obcí kandidátských zemí s představiteli evropských sítí TeleCities, eris@ a ELANET bylo přijato Memorandum o porozumění vycházející z projektu EAP a zaměřené především na posílení profesionálních vztahů mezi těmito organizacemi.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu