Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se RNDr. Tomáše Renčína, výkonného ředitele konference ISSS

Ročník: 2002, Číslo: 2, Rubrika: Rozhovory

Právě skončil pátý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě. Jaké jsou Vaše bezprostřední pocity?

Především jsem rád, že se nám podařilo zvládnout tuto náročnou akci ke spokojenosti účastníků, přednášejících i firem, které se tady prezentovaly. Osobně mne překvapil obrovský zájem, který se projevil nejenom v počtu účastníků, ale zejména v kvalitě a rozsahu diskuzí, které proběhly k jednotlivým tématům. Chtěl bych také poděkovat generálnímu partnerovi České spořitelně, a. s., a hlavním partnerům -- firmám IBM, kpnQwest, Microsoft, Novell, Oracle. Stejně tak děkuji partnerům, společnostem Autocont, Český Telecom a PVT.

Hodnotili stejně úroveň konference i představitelé ústředních orgánů státní správy,

Účast ministra Březiny, který odpovídá ve vládě za oblast informatiky, na celém jednání konference je dokladem významu této akce. Přestože v době konání konference se uskutečnilo výjezdní zasedání vlády, v předvečer při zahájení byli přítomni místopředseda vlády Vladimír Špidla, ministr financí Jiří Rusnok a ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Představitelé většiny ministerstev se aktivně zúčastnili přednášek a diskuzí. Vedle exekutivy zde také byla řada poslanců, a všichni hodnotili průběh konference velmi dobře, ale zejména sami přispěli k diskuzi o projednávaných problémech.

Jednání konference se zúčastnila i celá řada zahraničních hostů. Jaké byly ohlasy z jejich strany?

Mohu sdělit, že pan Gerald Santucci, který zastupoval Evropskou komisi, vysoce ocenil průběh konference po organizační i obsahové stránce a spolu s dalšími účastníky ze zahraničí potvrdil, že v takovém rozsahu a s takovým zaujetím neprobíhá v Evropě žádná akce, pokud jde o oblast informatiky ve veřejné správě. Naše hosty zaujalo především složení účastníků -- představitelé obcí a měst, zástupci ministerstev a odborné firmy z oboru.

Otevřelo nám to další možnosti a byli jsme pozváni na řadu dalších akcí, například k účasti ministerské konferenci, která se bude konat v červnu Lublani.

Chtěl byste vyzvednout některé části programu?

Na to asi nemáme prostor, neboť v průběhu konference zaznělo více než 150 vystoupení, ale myslím, že zajímavý byl blok "Bez e-munity", moderovaný panem Pokorným v duchu obdobného televizního pořadu. Celá serie přednášek a diskuzí na téma informatizace v procesu reformy veřejné správy zajímala představitele obcí, měst a krajů, protože zde odezněly jak organizační, tak technické i ekonomické problémy. V předvečer konference byl akreditován první poskytovatel certifikačních služeb a proto se velkému zájmu těšil blok zaměřený na elektronický podpis a jeho možnosti využití ve veřejné správě. Chtěl bych zmínit také rozsáhlé téma o službách komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy, za účasti ministra Březiny a generálního ředitele a.s. Český Telecom. Byl zde seminář o internetizaci měst a obcí, o využití informačních technologií v krizovém řízení, aplikace geografických informačních systémů atd.

Jak byste několika větami na provedl určité vyhodnocení závěrů, které z průběhu konference vyplynuly?

Tato konference ukázala, a potvrdily to názory našich i zahraničních účastníků, že na poli informatizace veřejné správy Česká republika určitě stojí svou úrovní v popředí kandidátských zemí a nemáme se za co stydět ani z hlediska států Evropské unie.

Chtěl bych využít této příležitosti a poděkovat všem účastníkům konference za aktivní přístup, poděkovat všem přednášejícím i spolupořadatelům -- Úřadu pro veřejné informační systémy, Sdružení pro informační společnost, Svazu měst a obcí, Asociaci krajů i mediálním partnerům.

Výsledky konference jsou pro nás zavazující a věříme, že konference ISSS 2003 naváže na tuto tradici.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu