Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Domény druhého řádu

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Zajímavosti

Zájem Úřadu pro veřejné informační systémy je vnést určitý řád do užívání domén pro veřejnou správu tj. pro orgány státní správy a pro orgány samosprávy. ÚVIS si koncem loňského roku registroval čtyři domény druhého řádu v rámci tedy základní domény .cz , a to: domény "gov", "mil", "edu"a "org".

Předpokládá se že pro orgány veřejné správy bude na úrovni druhého řádu přidělena doména .gov. Některé z dalších domén zřejmě budou přiděleny armádě (.mil) nebo školství (.edu), to však není rozhodnuto.

V současnosti se připravuje model a struktura popisu domén na třetím a dalším řádu. Pro domény gov.cz by měly být konstruovány na třetím a čtvrtým řádu domény pro jednotlivé orgány státní správy a jednotlivé orgány samosprávy. Například u ministerstev se předpokládá, že to bude zkratka, která je běžně zaužívaná dneska, jako třeba mpo.gov.cz (ministerstvo průmyslu a obchodu). Pokud budou mít tyto ministerstva ve správě podřízené organizace, tak zkratka té organizace bude na úrovni čtvrté (např. Česká obchodní inspekce čili coi.mpo.gov.cz).

U samosprávy se očekává, že gov.cz bude doplněné pojmem město nebo obec a předtím by byl název města či obce (liberec.město.gov.cz). Přesný model popíše standard, který v nejbližší době vydá ÚVIS po projednání v odborných pracovních skupinách a po řádném připomínkovém řízení. Informace o připravovaném standardu podají představitelé ÚVIS na konferenci ISSS v Hradci Králové.

-as-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu