Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Podpora internetizace obcí pokračuje

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

V dnešní době má podle odhadu ministerstva zhruba 1500--2000 obcí připojení k Internetu (z celkového počtu 6257). Není to sice závratný počet, ale "připojených obcí" přibývá. Jako velmi rozumné se osvědčuje vytváření společného webu pro několik obcí (sdružení obcí). Ušetří se tím poměrně značná částka peněz. O tom, že obce mají zájem o připojení k Internetu a mít i své webové stránky, svědčí počet žádostí o podporu. Místo očekávaných desítek jich přišly stovky.

Celkem 432 žádostí o poskytnutí dotace na internetizaci obce za 13,7 milionů se v loňském roce sešlo na odboru informatizace Ministerstva vnitra ČR. Po započtení povinné finanční spoluúčasti obcí je konečná hodnota projektů téměř 33 milionů korun. Z tohoto počtu bylo možné uspokojit v prvním kole pouze 18 žádostí, které z celkového rozpočtu pro dotace na internetizaci obcí ve výši 2,5 milionů odčerpaly zhruba 600 tisíc korun. Nejnižší dotace byla sedm tisíc, nejvyšší 50 tisíc korun.

Zbylé finance se podle slov ing. Jaroslava Svobody, vedoucího oddělení informačních služeb MV ČR, podařilo převést do rezervního fondu ministerstva a budou moci být použity pro dotace v letošním roce.

Konstrukce dotace je následovná: 45 % bylo hrazeno z rozpočtu MV ČR, 55 % musela obec uhradit ze svých zdrojů. Dotační limit byl 50 tis. Kč na jednu akci, takže celková hodnota projektu mohla být přes 111 tis. Kč. Dotace pak byly určeny především na vybavení internetových pracovišť, připojení k internetu a podobně.

Jaké požadavky se nejvíce vyskytovaly:

  • nákup HW (počítačů s připojením k Internetu)
  • nákup redakčního systému pro přípravu informací ke zveřejňování na Internetu
  • vytvoření resp. úprava webovské stránky obce

Dotace byly rozdělovány podle nové metodiky financování z prostředků státního rozpočtu, která je poměrně složitá. "Po loňských zkušenostech mohu říci, že vyplnění žádosti je skutečně velmi pracné. V podstatě je zapotřebí vyhotovit veškeré podklady ve trojím provedení, přičemž v každé fázi je to trochu odlišné. Začíná se plánem, končí vyhodnocením akce, pro schválení pak musí obce dodávat podklady, vyplnit přiloženou dokumentaci a hlavně předkládat smlouvy na požadovanou částku," vysvětlil ing. Svoboda.

S určitostí lze říci to, že letos budou uspokojovány žádosti z minulého roku. Podle propočtů ministerstva bude takto možné podpořit dalších zhruba 55 obcí, přičemž budou řešeny žádostí, které byly podány do 30. listopadu 2001. "Vzhledem k velkému počtu žadatelů je nemůžeme všechny obesílat. Obce, které budou vybrány, okamžitě kontaktujeme a zveřejňujeme na stránkách www.mvcr.cz," uvedl ing. Svoboda.

Metodika žádostí zůstává v zásadě stejná, připravuje se pouze malá modifikace či upřesnění stávajících pravidel (viz www.mvcr.cz - metodika, vyhlášení, pravidla).

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu