Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

S veřejnou správou elektronicky

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Informační a komunikační technologie našly během několika posledních desetiletích široké uplatnění v privátním sektoru. Staly se nástrojem zvýšení efektivity a snížení nákladů podniků, prostředkem k hledání nových zákazníků a lepšímu uspokojování jejich potřeb. Stejné efekty mohou přinést i veřejné správě.

Jeden z důležitých nástrojů rozvoje informačních technologií je elektronický podpis. O aktuálním vývoji v používání elektronického podpisu při komunikaci mezi státem a občanem se bude diskutovat také na programovém bloku organizovaném Sdružením pro informační společnost (SPIS) na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě.

Účastníky konference seznámíme s platnou právní úpravou a představíme konkrétní ukázky existujících aplikací -- například elektronické formuláře v systému státní sociální podpory, využití elektronického podpisu při komunikaci s Ministerstvem financí či elektronické služby pro malé obce. V rámci následné panelové diskuse budou zástupci jednotlivých ministerstev, Úřadu pro veřejné informační systémy (ÚVIS) a Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) diskutovat o organizačních předpokladech zavedení elektronického podpisu, finanční náročnosti zřízení elektronických podatelen a v neposlední řadě také o paragrafech zákona o elektronickém podpisu, které jsou předmětem diskusí a sporů. (Programový blok "Veřejná správa a elektronický podpis", 26. 3. od 9.15 hodin v Malém sále).

Sdružení pro informační společnost (SPIS) je profesním sdružením firem z oboru informačních a komunikačních technologií, jehož cílem je prosazovat budování informační společnosti v České republice. Členové SPISu patří mezi přední firmy oboru, které mají četné zkušenosti s projekty e-governmentu u nás i v zahraničí. Některé z nich představíme v dalších  programových blocích, které pro konferenci ISSS připravujeme. Věnovat se budeme například problematice transparentnosti veřejných zakázek a využití principů elektronického obchodování v praxi veřejné správy. (Programový blok "Veřejná správa a veřejné zakázky", 25. 3. od 16.15 v Přednáškovém sále, blok "Veřejná správa a e-procurement", 25. 3. od 9 hodin v Eliščině sále).

Firmy z oboru informačních a komunikačních technologií mohou dodat kvalitní a vyspělé technologie a pomoci tak výrazně zefektivnit výkon veřejné správy. O jejich použití ale rozhoduje státní administrativa a exekutiva. Jak bude po volbách vypadat vývoj e-governmentu v České republice? Jaký význam přikládají budování informační společnosti politické strany? I na tyto otázky najdete odpověď na konferenci ISSS v rámci diskusního pořadu "Bez imunity" (25. 3. od 14 hodin v Hlavním sále).

Podrobné informace o obsahu a řečnících uvedených programových bloků najdete od začátku března na http://www.spis.cz. Sem také můžete směrovat otázky do diskuse ke všem diskutovaným tématům. Odpovědi na otázky, které nebudou zodpovězeny přímo v rámci konference, najdete po ukončení konference opět na tomto webu.

Jitka Pavlonová

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu