Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Elektronické formuláře a čipové karty

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Zajímavosti

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje uplatnění elektronického podpisu pro podávání žádostí a hlášení změn prostřednictvím formulářů a Internetu. Využití informačních kiosků a Internetu pro bezpečný přístup k osobním údajům a uplatnění elektronického podpisu by mělo být usnadněno vytvořením infrastruktury veřejných klíčů veřejné správy a vydáním čipových karet pro identifikaci občanů.

Informační systém státní sociální podpory (IS SSP) je provozovaný cca na 400 místech, s téměř 3 500 pracovníky a pro cca 3,5 milionů klientů. Plošně pokrývá celou ČR a prostřednictvím referátů státní sociální podpory okresních úřadů a kontaktních míst zabezpečuje přiznávání a výplatu dávek.

Dne 10. prosince 2001 proběhlo v Telči slavnostní ukončení výstavby datové sítě WAN (Wide Area Network) systému státní sociální podpory, která umožní podstatné zjednodušení všech skutečností, které jsou rozhodné pro přiznání a stanovení výše sociálních dávek.

Potvrzování příjmů se prostřednictvím datové sítě WAN zrychlilo ze dnů na vteřiny a přineslo výrazné zvýšení komfortu zejména žadatelům. V aplikačním programu OKdávky se automaticky kontroluje úplnost vstupních dat, vyhodnocuje nárok na dávku a tisknou se jednotné tiskové výstupy. Datová síť WAN v celé šíři umožňuje, aby klienti nemuseli obíhat s papírovými formuláři a místo toho si úředníci vyměňují datové soubory a mají možnost během několika sekund on-line přistoupit k evidovaným údajům.

Elektronické formuláře

Dalším zkvalitněním pro občany je zpřístupnění možnosti elektronického podání žádostí o dávky státní sociální podpory. V zákoně č. 271/2001 Sb., o státní sociální podpoře je již uvedeno, že "... podání nebo jiný úkon lze učinit i v elektronické podobě a elektronicky podepsat podle zvláštního právního předpisu (tj. zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu), pokud MPSV příslušný tiskopis v elektronické podobě zveřejnilo".

V současné době jsou již na internetové adrese http://www.mpsv.cz zveřejněny téměř dvě desítky elektronických formulářů, zatím určených: (a) pouze k vytištění, ručnímu vyplnění a podepsání a (b) k elektronickému vyplnění (i částečnému), vytištění a ručnímu podepsání. I přesto považujeme tuto možnost pro žadatele o dávky státní sociální podpory za zjednodušení komunikace občana s veřejnou správou.

Možnost plného elektronického podání žádostí je již v podstatě připravena a bude zpřístupněna v souladu s reálnou možností používání zaručeného elektronického podpisu občany ve styku s veřejnou správou. V roce 2002 se plánuje také možnost využít pro přístup k formulářům informačních kiosků.

Čipové karty

MPSV si zajistilo již v předchozích dvou letech zpracování několika studií o využívání čipových karet ve veřejné správě. Šlo zejména o využívání elektronického podpisu na čipových kartách, jejich využití pro účely elektronické identifikace osob a využití v informačních kioscích. Předmětem zkoumání byly též legislativní předpoklady pro umístění údajů občanů na čipových kartách a podmínky jejich plošného vydávání.

S využitím závěrů z uvedených studií a provedených analýz optimálních technických řešení dále uvedených dvou pilotních projektů byla pro jejich realizaci vybrána čipová karta Schlumberger CyberFlex Access 32K. Uvedená karta má otevřený systém Java Cardo, podporuje kryptografické operace, umožňuje uložení několika certifikátů, má dostatečně velkou paměť a s použitím programového vybavení dodávaného výrobcem je bez problémů kompatibilní s Windows 2000 a MS Outlook.

Pilotní projekty

V rámci programu "Elektronické identifikátory ve veřejné správě" MPSV v současné době realizuje pilotní projekt vydání cca 4 000 kusů profesních čipových karet (PČK) pro pracovníky na úseku státní sociální podpory. Čipová karta bude bezpečným nástrojem pro vytvoření elektronického podpisu a umožní pracovníkům autentizaci k operačnímu systému počítače a k aplikačnímu programovému vybavení.

S pomocí PČK a programového vybavení se zajistí podstatně kvalitnější zabezpečení přenosu dat s využitím šifrování a elektronického podpisu, přístup k datům klientů na jejich čipových kartách a další možnosti.

Současně je v rámci programu "Vytváření kontaktních míst veřejné správy" realizován obdobný pilotní projekt vydání tentokrát klientských čipových karet klientům SSP, a to ve dvou regionech. V Praze 2 bude vydáno cca 350 klientských čipových karet a v regionu Děčín bude vydáno cca 650 těchto karet. Klientská čipová karta (dále jen KČK) bude především sloužit jako elektronický identifikátor. Bude obsahovat elektronicky uložená identifikační data držitele. S pomocí KČK se bude možné přihlásit k informačnímu kiosku a zjistit jak údaje, které jsou uloženy na čipové kartě, tak i údaje, které jsou o klientovi uloženy v databázi státní sociální podpory. Některé údaje bude moci dokonce držitel KČK sám měnit, aniž bude muset čekat ve frontě u přepážky. Na úřadech práce tak bude v budoucnu možné na kioscích vyhledávat volná místa vhodná pro držitele KČK.

Klientská karta

KČK obsahuje datové soubory s definovanými přístupovými právy. Bude obsahovat i šifrovací klíče a certifikáty. V rámci elektronické pošty, web aplikací a na informačním kiosku bude možné s KČK vytvořit elektronický podpis a navíc pomocí certifikátů šifrovat data. Klíče na kartě budou chráněny přístupovým kódem (PIN). Až budou k dispozici certifikáty vydávané akreditovanými poskytovateli certifikačních služeb, bude možné je na této KČK uložit a vytvářet elektronický podpis.

Žádosti o státní sociální podporu nebo i jiné žádosti, podání a přiznání, bude možné vyřídit pomocí informačního kiosku nebo i z domácího osobního počítače prostřednictvím Internetu. Podstatné je, že elektronický podpis bude bezpečně vytvořen pomocí KČK na kterémkoli počítači vybaveném čtečkou čipových karet.

Oba projekty budou z velké části realizovány do konce 1. čtvrtletí letošního roku. Informace o čipových kartách, elektronických formulářích a komunikační infrastruktuře resortu MPSV budou prezentovány i na letošní konferenci ISSS 2002.

Základní technické parametry čipové karty

EEPROM paměť pro aplikace -- 32 KB, 8 bit CPU mikroprocesor, frekvence procesoru 1 až 7,5 Mhz, 16 bit kryptoprocesor pro šifrování. Z bezpečnostních rysů stojí za zmínku zejména šifrování a podepisování, podpora šifrovacích algoritmů RSA a 3DES a generování RSA klíčů délky až 1024 bitů na kartě. Programové vybavení uložené na kartě (tzv. aplety) je možné kdykoli nahrávat a měnit prostřednictvím bezpečného komunikačního kanálu. Jednotlivé aplety jsou mezi sebou úplně oddělené (firewalling) a umožňují multiaplikační využití karty.

Mgr. Karel Lux, MPSV ČR, odbor informatiky

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu