Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Oficiální informační systém cestovního ruchu České republiky

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Czechtourservice je jediným oficiálním integrovaným informačním systémem cestovního ruchu České Republiky. Tento systém vznikl pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj a České centrály cestovního ruchu. Systém podpořily i další instituce, jako Svaz měst a obcí a Správa českých center.

Na základě výsledků veřejné obchodní soutěže tento systém vytváří a provozuje společnost BEDY, a. s. Na jeho realizaci se aktivně podílejí také generální partneři projektu: společnosti Gity, Hewlett Packard, Pythagoras, Dynatech a Computer Consulting Group.

Hlavní cíl

Hlavním cílem systému Czechtoutservice je prezentace turistické nabídky ČR a její propagace cílená na zahraniční i domácí turistickou klientelu.

Systém prezentuje uceleně a jednotně Českou republiku, její jednotlivé kraje, města a obce, turistické regiony a jejich nabídku. Spojuje prezentace komerčních i nekomerčních subjektů, včetně nabídky a možnosti servisního zajištění jejich služeb.

Systém czechtourservis má dvě verze. Veřejně dostupná varianta, jejiž spuštění je plánováno na únor letošního roku, má internetovou adresu . Ta druhá, profesionální, je vyhrazena pouze odborníkům. Bude určena především profesionálům v oboru cestovního ruchu, zejména turistickým informačním centrům a dalším smluvním partnerům provozovatele.

Distribuční síť

Díky široké distribuční síti mohou systém využívat i ti klienti, kteří běžně s internetem nepracují. Distribuční síť zahrnuje kromě internetu také Infoboxy (samoobslužné informační stánky), call centrum (informační a servisní telefonní centrum), turistická informační centra, zahraniční zastoupení České centrály cestovního ruchu, Česká centra, smluvní partnery a z dalších např. WAP, tisk apod.

Systém přináší městům i obcím možnost vlastní stabilní prezentace a propagace v celém systému czechtourservice a jeho prostřednictvím na všech distribučních koncovkách v ČR i v zahraničí. Propagace měst a obcí se neomezuje pouze na určitou sekci, ale je provázána na další prezentace v jiných sekcích systému czechtourservice. Například ve vazbě na sekci akce, na základě opakujících se, či ojedinělých aktuálních událostí v daném městě nebo obci, nebo ve vazbě na jiné prezentace systému czechtourservice, s přímou vazbou na mapu.

Prezentace měst a obcí

a jejich turistické nabídky má a bude mít vždy v systému czechtourservice své místo. Zveřejnění informací a prezentací nekomerčního charakteru je pro města a obce zdarma. Při navázání spolupráce s provozovatelem získávají města a obce možnost aktivně se podílet na vytváření a udržování vlastních prezentací.

Systémem czechtourservice, respektive jeho částí, lze vyplnit sekci věnovanou cestovnímu ruchu ve vlastním informačním systému města či obce. Ve stávajícím nebo budoucím informačním systému města nebo obce bude podle vlastního způsobu nastavení zadáno prioritní zobrazování informací o daném městě nebo obci. Takto vyplněná část informačního systému města či obce může být považována za jejich vlastní informační systém.

V systému by samozřejmě neměla chybět kvalitní a vyčerpávající prezentace všech měst a obcí, ať se jedná o tradičně turisticky exponovaná místa, nebo místa, u kterých je potřeba zajistit zvýšení potenciálu turistické návštěvnosti. Kvalitně a cíleně zpracované prezentace, zveřejněné prostřednictvím systému czechtourservice, přispějí nemalou měrou ke zvýšení prestiže stávajících a vytvoření nových cílových míst.

Vyzýváme tímto odpovědné zastupitele měst a obcí ke vstupu do jednání o integraci.

Kontakt:
BEDY, a. s., U Průhonu 5, 170 00 Praha 7
tel.: 02/ 66 704 601, fax. 02/ 66 704 601
e-mail: mesta@bedy.cz, obce@bedy.cz

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu