Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Web na radnici

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Po vzoru minulých let, také v tomto roce proběhne v rámci mezinárodní konference "Internet ve státní správě a samosprávě" vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší webovskou stránku města a obce, Zlatý erb. V následujících řádcích uvádíme názor nezávislého odborníka a člena hodnotitelské komise na to, jak by webovské stránky obcí mohly vypadat. Je to pohled technika, který je počítačovým novinářem, bydlí v Praze, ale pochází z venkovského okresního města a na fungování úřadů má vyhraněný názor.

Co by nemělo chybět

Otázkou "co bych se chtěl z místního webu dozvědět, kdybych v tom či onom městě žil" by měl začínat každý webmaster. Na prvním místě jsou to lokální zprávy, aktuality, zajímavosti, drby. Dále to budou otvírací doby a telefonní čísla kulturních, sportovních, společenských a dalších zařízení. Program kin, klubů a spolků.

Velmi důležitou oblastí je sport. Web by měl informovat, jak například včera hrál náš tým proti Dobrušce či Skutči. V menší obci je taková informace důležitá; místní sportovní klub totiž lidi stmeluje, umožňuje jim identifikovat se s obcí. Nejen, že to funguje, ale věnovat se na obecním webu místnímu sportu je celkem zaručená cesta k úspěchu.

Na web dále patří zprávy o tom, co se děje v okolí (sousední městečka, celý okres, krajské město), jízdní řády a linky MHD (nebo spojení po okolí), ale rovněž nabídka a poptávka po zaměstnání. Uživatelé jistě uvítají i aktuální přehled místních služeb.

Dál už na stránce může být cokoli -- slavní rodáci, historie města, obrázky, stránky našich sponzorů, cokoli chcete. Obecní web by měl být členěný a uspořádaný z hlediska občana, ne z hlediska úřadu, turisty, investora, sponzora.

Web musí být aktuální

Lidé na Internetu nemají trpělivost. Pokud na obecním webu nebude aktuální místní zpravodajství, užitečné informace, platný program kina a čerstvé sportovní výsledky, pak se na takový web každý vykašle!

Častou příčinou "strnulosti webů" je skutečnost, že je kdysi někdo zadal externí dodavatelské firmě, ta je vyrobila, spustila na svém serveru a od té doby tam běží a nikdo se o ně nestará. Obecní web není piedestal, ale sympatická udrbaná ženská. Nemusí mít perfektní grafickou úpravu, nemusí literárně aspirovat na Pulitzerovu cenu, musí však mít šťávu, pohotovost, novinářský drive, prostotu, poctivost, pravdomluvnost.

V každé obci je někdo, kdo by se dovedl dobře a prakticky zadarmo starat o místní web. Nehledejte ho ale mezi techniky, teenagery, počítačovými nadšenci. Ti se totiž dokáží postarat o technickou stránku věci, ale ne o obsah! Hledejte písmáky: učitele, knihovnici, kronikáře, novináře na penzi. To jsou ti praví a naučí se "s tím" zacházet, když zvolíte takové technické řešení, aby to zvládli za půl hodiny.

Vlastní doména

Jen málokterý web reflektuje, že je součástí celého Internetu. Týká se to jazyků, ale ještě víc než o jazyky jde o odkazy, o prolinkování. Obrovská a málo používaná síla webu spočívá v tom, že nemusí sloužit jen k vertikální komunikaci (úřad-občan, občan-úřad), ale také k horizontální (občan-občan, čtenář-čtenář).

Proč by město nemohlo dávat svým občanům zdarma e-mailové adresy ve své doméně? Technicky to jde vyřešit snadno, nákladově to nestojí dneska už skoro nic, pokud to nebudete provozovat v půlmilionovém a větším městě. Taková adresa, jan.novák@semily.cz, to už je něco! Je to zase kus hrdého patriotismu, lakonický podpis nesoucí užitečnou informaci.

Prostor pro diskuzi

Na obecním webu by lidé měli mít možnost reagovat na cokoli, poslat mail místním úředníkům, ale také diskutovat. A to i za cenu, že do diskusního fóra někdo bude psát hlouposti. Stačí ponechat si možnost odfiltrovat urážky a vulgarismy. Smiřte se s tím, že kontrolu nad zaměřením fóra nikdy neudržíte: buď bude mrtvé jako pařez, nebo bude žít naprosto vlastním a nekontrolovatelným způsobem.

Většina českých obecních webů je vystavěna tak, že se začíná právě historií a slavnými rodáky, ale každodenní život na nich často nenajdete. A když, tak jen tu jeho část, která se dá zapsat do nařízení a vyhlášek. Je na nich to, co je důležité pro úřad a v té podobě, jaká je důležitá pro úřad.

Často chybí odkazy: když máte štěstí a najdete třeba aktuální program kina, pak určitě nebudou názvy filmů prolinkované na některý český filmový server! Málokde je seznam veřejných přístupových míst k Internetu, velice důležitá věc. Skoro nikdo nenabízí download formulářů. Mapy jsou leckde, ale chybí aktivní vyhledávání objektů.

Řada obcí nabízí na webu možnost nechat si zasílat místní novinky e-mailem. Je to zaručený a snadný způsob, jak být stále informován, co je v mém bydlišti nového. Řada obcí umožňuje nechat si posílat místní novinky na mobilní telefon jako SMS! Není to krása? A mobil vlastní daleko víc lidí než počítač s Internetem.

Závěrem

Tohle povídání si u mne nikdo neobjednal. Píšu to z úcty k té spoustě práce, která je na webových stránkách měst a obcí uložena a v naději, že by stačilo málo, aby byla zužitkována daleko lépe. Budu rád, když se mi kdokoli na toto téma ozve -- se souhlasným i nesouhlasným názorem.

Redakčně kráceno s laskavým svolením autora.

Petr Koubský

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu