Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Internet do škol

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

První realizovanou částí Státní informační politiky ve vzdělávání se už v únoru letošního roku stane projekt, který se zjednodušeně začal označovat jako Internet do škol. Projekt má za cíl všem základním a středním školám umožnit pracovat s moderními informačními technologiemi a jejich prostřednictvím výrazně zefektivnit výuku. Nebude se tedy budovat pouze připojení k Internetu, ale jednotná školská síť -- školský intranet. Ten bude kromě řady služeb například nabízet výukový software a informace pro školy přehledně a v rámci rozpočtových prostředků ministerstva.

Ministerstvo školství zatím dokázalo z rozpočtových prostředků do roku 2005 najít celkem 4,43 miliardy korun, za které bude možno připojit 3620 škol, 25400 počítačů a celkem 36800 dvojzásuvek. Každá realizovaná škola v I. etapě dostane počítačovou síť, která bude dimenzována podle kapacity školy (viz tabulka 1). Generálním dodavatelem pro tuto akci bylo vybráno uskupení AutoCont On Line-ČESKÝ TELECOM a partneři.

Role zřizovatelů škol

Realizace tohoto rozsáhlého projektu začne v polovině února 2002, převážná část první etapy bude dokončena do srpna letošního roku. Pro úspěšnou realizaci je zapotřebí účinná spolupráce celé řady subjektů. Generální dodavatel si pro práci v regionech vybudoval síť téměř dvou stovek Oblastních manažerů, kteří budou spolupracovat s týmy lokálních dodavatelských firem. Vznikla tedy síť autorizovaných pracovníků a firem, kteří mají znalost místních podmínek a budou schopni reagovat na požadavky každé jednotlivé školy.

Realizace projektu je ovšem komplikovaná zejména z hlediska právních vztahů. Dodávané zařízení bude totiž poskytováno ministerstvu školství jako služba, kterou MŠMT bude postupně splácet. Po dobu 36 měsíců od předání do provozu bude patřit uskupení AutoCont On Line-ČESKÝ TELECOM, potom má ministerstvo opci na bezplatný převod do svého vlastnictví. Po celou dobu však technologie budou využívat školská zařízení.

Proto je klíčové účinně komunikovat s každou školou a každým zřizovatelem. Obě dvě instituce jsou pro nás vrcholovou autoritou při realizaci projektu.

Role zřizovatelů škol v projektu
  • Včasná komunikace s řediteli škol
  • Respektování role Oblastních manažerů
  • Spolurozhodování o umístění nového vybavení a integrace již provozovaných technologií
  • Podpis prováděcí smlouvy (text bude zveřejněn na www.acol.cz)
  • Aktivní role při rozšiřování projektu

Zřizovatel rozhodne, zda se v dané škole bude opravdu nové vybavení instalovat, nebo zda se realizace odloží. K tomu může dojít v případě, že se škola bude stěhovat, rekonstruovat, případně se bude chystat její zrušení a podobně.

Dále spolu s ředitelem školy rozhodne o umístění nového vybavení, případně o způsobu začlenění stávajícího vybavení do nové infrastruktury. Bude rovněž potvrzovat, že realizace každé lokality byla přesně v souladu s podepsanou prováděcí smlouvou, k jejímuž podpisu musí dát zřizovatel souhlas řediteli školy.

Možnost zapojení místní samosprávy do projektu

Jako Generální dodavatel si uskupení AutoCont On Line-ČESKÝ TELECOM uvědomuje, že celý projekt je velmi náročný nejen časově, ale také finančně. Proto vymyslelo několik obchodních modelů, které mohou pomoci již v průběhu realizace dovybavit za prostředky z jiných zdrojů, než je státní rozpočet, i další školy. Výhodou tohoto řešení je, že stát se postará o výstavbu a provoz páteřní sítě, která umožní školám kvalitní komunikaci. Ostatním subjektům, mezi něž primárně počítáme zřizovatele škol, nabízí Generální dodavatel možnost velmi levně rozšířit minimální standard vybavenosti, který je schopno v tuto chvíli garantovat ministerstvo školství.

Uskupení AutoCont On Line--ČESKÝ TELECOM bude zejména při jednání se všemi zřizovateli nabízet tři základní obchodní modely nad ministerský standard. Jednak půjde o připojení dalších škol podle přání zřizovatele, dále bude možné navýšit vybavení v každé škole, která bude realizována v rámci ministerského projektu a konečně bude možné začlenit do jednotné školské sítě vybavení, které již školy mají.

Školy nebo jejich zřizovatelé budou moci samozřejmě zaplatit v hotovosti a okamžitě získat dané vybavení do vlastnictví. Primárně jim však bude nabídnuta výhodnější varianta placení za celkovou dodávanou službu, která bude obsahovat i rozsáhlý servis, modernizaci a garantovaný provoz. To znamená, že si plátce (škola nebo zřizovatel) vybere, na jak dlouhou dobu si službu objedná, podle toho bude stanovena měsíční splátka a po jejím ukončení bude zařízení buď zdarma převedeno na plátce služby nebo se služba prodlouží.

Nejlevnější řešení

Výhodou tohoto řešení je, že každá další investice kteréhokoliv subjektu bude celkově službu zlevňovat. Generální dodavatel garantuje, že všem smluvním partnerům každé čtvrtletí ukáže, kolik dalších zařízení do projektu přibylo, o kolik na bázi množstevních slev celkově všechna nová zařízení zlevnila celou službu a o příslušnou poměrnou část všem investorům sníží cenu za dodávaná zařízení. Tento model se týká nového vybavení i integrace technologií, které již na školách jsou. Ceny za celou službu jsou již nyní výrazně levnější než obvykle, protože se do celkové ceny dodávky počítá i investice ze strany ministerstva školství.

Projekt Internet do knihoven

Uskupení AutoCont On Line-ČESKÝ TELECOM má zájem na tom zapojit co největší množství zařízení a nabízí všem zřizovatelům rovněž možnost připojit například obecní a městské knihovny. Opět bude obchodní model stejný a budou započteny investice do školské sítě, takže se synergickým efektem zlevní i zapojení knihoven. Povede to k cíli Státní informační politiky zvýšit informační gramotnost české populace zejména v souvislosti se vstupem do EU. V tomto směru bude Generální dodavatel koordinovat své kroky s programem Veřejné informační systémy knihoven (VISK). S oběma nabídkami v únoru chceme seznámit všechny zřizovatel škol i knihoven přímo mířeným dopisem a zahájit další jednání. Ve spolupráci s vydavatelem tohoto časopisu se budeme například účastnit jednání s informatiky státní správy v březnu v Hradci Králové a Dne malých obcí na konci února 2002.

Tabulka 1. Vybavení škol v rámci SIPVZ ministerstva školství
Počet žáků Počet dvojzásuvek
(pasivních portů)
Server Počet SKP
I.
(pro menší školy)
II.
(pro větší školy)
Učitelské PC I. Učitelské PC II.
(slouží i jako server)
Žákovská stanice
0--80 6 0 0 0 1 3
81--244 10 1 0 1 0 6
244 a více 16 0 1 1 0 10

Jiří Chvojka, tiskový mluvčí, AutoCont On Line, a. s.--ČESKÝ TELECOM, a. s.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu