Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zelená kniha o elektronickém obchodu

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Vláda České republiky projednala a vzala na vědomí dne 9. ledna 2002 na svém zasedání Zelenou knihu o elektronickém obchodu včetně základních opatření s cílem je dále rozpracovat. Materiál, který zpracoval Úřad pro veřejné informační systémy (ÚVIS) klade důraz na užší spolupráci orgánů veřejné správy se soukromým sektorem.

Základem znalostní ekonomiky jsou především efektivní procesy elektronického obchodování. Je důležité, aby jejich rozvoj byl záležitostí nejenom odvětví založených na nových technologiích, ale aby tuto výzvu přijala i tradiční odvětví naší národní ekonomiky.

Sektorová spolupráce

České podniky by měly více využívat svých unikátních schopností, které jejich konkurenti mohou jen těžko napodobit. Stejně jako soukromý sektor se však musí zdokonalovat i veřejná správa. Česká republika potřebuje nejen více skutečných podnikatelů v soukromém sektoru, ale i novou generaci inovací v sektoru veřejném.

Náš budoucí domovský trh bude v Evropě. Programové aktivity Zelené knihy o elektronickém obchodu popisují, jakými prostředky dosáhnout k tomu, aby naše země byla schopná konkurence na bázi efektivní ekonomiky. Půjde o úzkou spolupráci veřejné správy se soukromým sektorem, přičemž se bude respektovat názor a požadavky podnikatelských subjektů.

Hlavní obsah

Návrh základních opatření Zelené knihy o elektronickém obchodu se zejména týká:

  • Elektronické komunikace se státní správou a místní samosprávou
  • Telekomunikační a logistické infrastruktury Bezpečnosti a ochrany spotřebitele
  • Podnikatelského prostředí
  • Vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů.

Obsáhlý dokument se rovněž zabývá legislativními podmínkami elektronického obchodování a otázkami bezpečnosti a ochrany spotřebitele. Podnětné jsou některé příklady modelových přístupů k této problematice v zemích Evropské unie.

Po celém území Evropy například platí, že elektronický obchod lze poskytovat jen za podmínky, že je v souladu s právní úpravou členského státu. Předpokladem takového fungování je důsledná harmonizace všech relevantních předpisů.

Bílá kniha

Přijaté usnesení k Zelené knize rovněž ukládá vypracovat základní strategický dokument, který akcentuje důležitost partnerství mezi soukromým sektorem a veřejnou správou ve znalostní ekonomice -- Bílou knihu o elektronickém obchodu.

Cílem Bílé knihy o elektronickém obchodu bude odstranit identifikované bariéry a specifikovat postupy, kterými lze dosáhnout harmonického rozvoje elektronického obchodu a také jeho rovnocenných a bezpečných dílčích forem na jednotném trhu Evropské unie. Její úspěšnost bude záviset na šíři názorů, které v rámci diskuse budou zahrnuty do problematiky.

Studie o elektronickém obchodování v malých a středních podnicích ukázala na některé překážky, které brání jeho rozvoji.

Největší překážky rozvoje elektronického obchodu (%)
Překážky rozvoje e-obchodu Jihomoravský kraj Jihočeský kraj Plzeňský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Celkem
Nízká úroveň znalostí o IT 30 30 38 22 20 27
Malé znalosti přínosů e-obchodu 20 19 17 15 23 19
Bezpečnost transakcí a dat 11 15 11 27 18 16
Nedostatečný právní rámec 10 8 6 6 8 8
Technologická nevybavenost 8 8 8 13 12 10
Malý rozsah českého trhu 7 6 10 6 5 7
Problém plateb přes Internet 6 7 4 4 11 7
Malá ochota manažerů 7 6 4 7 3 5
Jiné 1 1 2 0 0 1

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu