Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Ing. Oldřicha Vlasáka, primátora města Hradec Králové

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Rozhovory

Co pro město Hradec Králové znamená konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS)?

To je jedna z největších mezinárodních konferencí, která ve městě probíhá a srovnám-li to s konferencemi takovéhoto rázu i v Evropě, tak si myslím, že je to opět jedna z nejvýznamnějších a také největších akcí svého druhu. Jsem velice rád, že se koná v Hradci Králové již počtvrté - první ročník se uskutečnil v Praze.

Ovlivňuje konference konkrétně rozvoj města?

Mám velkou radost, že průběhu konference slouží naše kongresové centrum Aldis, které je zcela naplněno. Bavíme se tam tři dny o špičkových informačních technologiích a to rovněž symbolizuje tendenci našeho města nalákat investory z této oblasti. Jedním z posledních investorů, je firma Radiomobil, která přímo v sousedství Aldisu buduje své sídlo a regionální centrum. V konečné fázi by zde měla zaměstnat 600 pracovníků, z toho 200 bude ve specializovaném software developmentu, což jsou špičkoví odborníci na informační technologie.

Jaké jsou ohlasy veřejnosti na konání konference?

Konference ISSS je vždy charakterizována velkým zájmem, jak ze strany našich obyvatel a specialistů, tak ze strany zahraničních partnerů a účastníků. V loňském roce jsme zde měli zhruba 1400 účastníků, což je nebývalé i v evropském měřítku. Význam podtrhuje mezinárodní účast různých představitelů Evropské komise, ministrů české vlády i některých zahraničních osobností, primátorů řady měst ze zemí Evropské unie.

V Hradci Králové byla podepsána dohoda o přistoupení některých hlavních měst evropských zemí ke Global Cities Dialogue, to bylo již před dvěma lety. Tyto akce pro nás mají velký význam a budu rád, když zdejší prostředí zůstane natrvalo spojené právě s konferencí ISSS.

Jak se projevují zdejší městské aktivity v oblasti informatiky?

Chtěl bych se zmínit o tom, že město Hradec Králové je aktivní ve využívání informačních technologií. Konkrétně v loňském roce jsme se účastnili soutěže o nejlepší webové stránky. Umístili jsme se na druhém místě v kategorii měst. Naše informační systémy na radnici jsou charakterizovány tím, že všichni úředníci mají kvalitní počítače, jsou napojeni na intranet i na Internet, máme v digitalizované podobě zpřístupněn územní plán a jako jedna z mála je i naše spisová služba plně digitalizována. Všechny materiály jsou scanovány a v každém okamžiku mohu sledovat, kde se příslušný dokument nachází, kdo na něm pracuje a jak dlouho. Myslím, že to je obrovská výhoda, která se nám začíná osvědčovat v každodenní praxi.

Jak informační technologie slouží občanům?

Zavádíme metropolitní sít a první informační kiosky již jsou na úřadu města i na okresním úřadě. Po celých 24 hodin jsou lidem k dispozici veškeré informace o městě včetně zápisů a usnesení z rady i ze zastupitelstva, všechny obecně závazné vyhlášky atd.

V digitalizované podobě máme např. i nabídku všech ploch pro podnikání a investice v návaznosti na náš nový územní plán a strategický plán rozvoje města. S prezentací těchto materiálů jsme měli před nedávnem úspěch ve francouzských Métách.

Zhruba před rokem byly všechny naše základní školy napojeny na Internet. To se odrazilo i v celostátním průzkumu, kdy statistika prokázala největší využití a znalosti práce s počítačem je právě u obyvatel města Hradce Králové.

Mohl byste uvést ještě další aplikace informačních technologií v Hradci Králové?

Digitální mapy jsou využívány při řešení různých havarijních situací, například při výbuchu plynu dokážeme na základě zadání vyhodnotit rozsah ohrožení, přístupové cesty, varianty řešení atd. Dále je velmi zajímavá instalace našeho kamerového monitorovacího systému. V současné době zkoušíme speciální software, který umožňuje vyhledávat nebezpečné osoby apod.

Děkuji za rozhovor.

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu