Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

ISSS 2002 -- odborná diskuze i veřejné fórum

Ročník: 2002, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Pátý ročník mezinárodní konference věnované informačním technologiím ve veřejné správě -- Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS 2002) -- je opět před námi. V letošním roce se konference uskuteční ve dnech 25. a 26. března, již tradičně v prostorách kongresového centra Aldis v Hradci Králové. S organizátory akce jsme hovořili o programu konference, který se neustále upřesňuje.

Programová nabídka

"Očekáváme téměř 1500 registrovaných účastníků konference a při tomto vysokém počtu bychom chtěli, aby jednání nebylo pouze jednostrannou informací a diskuzí odborníků, ale aby došlo doslova k široké výměně zkušeností, názorů a poznatků. Vždyť přítomni nejenom budou špičkoví představitelé centrálních orgánů a reprezentanti předních firem z oboru. Nejvíce budou zastoupeni informatici ze všech úrovní veřejné správy. Od nejmenších obcí, přes města, okresy a kraje až po ústřední orgány. Budou zde výkonní pracovníci informačních center i volení představitelé samosprávy a vedoucí pracovníci všech významných úřadů. To je jedinečná příležitost k všestranné výměně názorů. Pokud z tohoto hlediska konference splní své poslání, budeme spokojeni" řekl výkonný ředitel konference ISSS RNDr. Tomáš Renčín.

Podle smyslu jeho slov je možné nalézt v programu konference i jednotlivé zájmové okruhy pro každého účastníka. Po dva dny budou probíhat v pěti jednacích sálech semináře, diskuzní fóra, přednášky, prezentace, workshopy. Využity budou i všechny salonky k řadě pracovních setkání v užším zájmovém kruhu.

Programová nabídka představuje téměř padesát nejrůznějších typů -- od setkání členů komise ISMO Svazu měst a obcí až po večerní společenský program ve všech prostorách sálech kongresového centra, na kterém mj. dojde k vyhlášení tradičních cen Český zavináč, Geoaplikace roku, Biblioweb, Zlatý erb a Eurocrest.

Bez e-munity

Zahájení konference se zúčastní místopředseda vlády Vladimír Špidla, ministr Karel Březina, ředitel Úřadu pro veřejné informační systémy Ing. Jiří Krump, zástupci Svazu měst a obcí, Asociace krajů, řada poslanců Parlamentu ČR, představitelů jednotlivých resortů a zahraničních hostů včetně zástupce Evropské komise.

V hlavním sále se uskuteční první den diskusní odpoledne "Bez e-munity", který bude v intencích známého televizního pořadu moderovat Jan Pokorný. Cílem tohoto bloku je nabídnout názory na budování informační společnosti z pohledu politických stran, které budou zastupovat poslanci jednotlivých parlamentních frakcí.

Tento pořad spolupřipravuje SPIS (Sdružení pro informační společnost) jehož výkonná ředitelka Ing. Jitka Pavlonová sdělila, že "...další téma, které na konferenci zazní bude pod názvem Veřejná správa a veřejné zakázky, které se zaměří na korupci při zadávání veřejných zakázek. Členské firmy SPIS připraví rovněž blok Veřejná správa a e-procurement, věnovaný možnostem využití praktik e-byznysu ve veřejné správě. Velmi sledovaný bude také seminář Veřejná správa a elektronický podpis o aktuálním vývoji tohoto institutu včetně informací o aktuálních projektech a aplikacích".

Firemní prezentace

Nedílnou součástí konference je trvalá prezentace špičkových firem oboru ve všech kuloárových prostorách kongresového centra a doprovodná výstava projektů z oblasti informačních technologií z České republiky a Evropy, hardware a software pro veřejnou správu, Internet, Intranet, telekomunikace.

Vedle této prezentace dostávají vybrané firmy prostor také v rámci programových bloků.

Významná bude jistě expozice hlavního garanta konference České spořitelny, a. s., která vystoupí na téma Přímé bankovnictví ČS, a. s. Zajímavé budou i bloky dalších garantů, společností IBM, kpnQwest, Microsoft, Novell a Oracle.

Obce, města, kraje

Mnoho podnětů pro svou práci na konferenci naleznou zástupci územních orgánů. Vedle již avizovaných programů jistě zaujme přednáškový blok na téma Nabídka elektronických služeb občanům, kde budou uvedeny strukturované popisy životních situací, metainformační vyhledávací systém, elektronické formuláře aj. Samostatně budou prezentovány také Vybrané pilotní projekty s využitím čipových karet, uskuteční se seminář Internetizace měst a obcí a prostor k představení dostanou Projekty Akčního plánu Státní informační politiky.

Velkému zájmu se bude jistě těšit celý blok, který bude zaměřen na proces transformace veřejné správy v oblasti informatiky. Půjde o převod datových sad z OkÚ, o stanovení role krajských úřadů v reformním procesu i o celkové přístupy k řešení poskytovatelských služeb územními orgány veřejné správy obecně.

V průběhu konference se setkají informatikové krajských úřadů, uskuteční se jednání Rady asociace krajů a samostatný seminář bude věnován tématu Informatizace krajských úřadů. Důležité bude rovněž setkání webmasterů ústředních orgánů a schůzka dodavatelů software se zástupci komise ISMO Svazu měst a obcí.

Mezinárodní program

Podle informací programového ředitele konference Ing. Františka Dohnala, hejtmana kraje Vysočina a místopředsedy Výboru místních a regionálních samospráv při Radě Evropy, bude na letošním jednání řada významných osobností ze zahraničí. Očekává se téměř stovka účastníků z 15 evropských zemí. Jednací sál bude vyčleněn pro jednání na mezinárodní úrovni a zajímavý bude seminář, na kterém se představí Národní poziční dokumenty kandidátských států (ČR, Polsko, Slovensko, Maďarsko). Ve stejném sále bude v několika seminářích probíhat Prezentace evropských sítí (Telecities, Erisa, Elanet, EUROGI, UDMS). Pro účastníky konference bude jistě zajímavá panelová diskuze o zkušenostech s online službami, poskytovanými městy i některé prezentace pilotních projektů elektronické identifikace pro města (Francie, Finsko, ČR).

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu