Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

I ve školství se blýská na lepší časy

Ročník: 2001, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Masarykova základní škola, V Lipkách 692, Hradec Králové je zařazena do sítě škol jako běžná škola bez specifického zaměření. Přesto se od ostatních škol liší. Výuka je realizována klasickou frontální metodou s optimálním využíváním technických výukových prostředků a informačních technologií. Na druhé straně škola podporuje netradiční způsoby získávání vědomostí, jejich řazení do logických celků, zobecňování a praktické použití, přičemž ICT se stávají denním pracovním prostředkem všech učitelů i žáků.

Výuka probíhá podle aktuální potřeby buď v odborných učebnách či přímo v informačním centru školy, vybaveném dle doporučení UNESCO.Internet je přístupný na všech počítačích ( tj. v knihovně, PC učebnách a kabinetech 24 hodin denně). Systém přípravy na využívání ICT se týká všech žáků od 1. do 9. ročníku. V důsledku toho se mohou žáci na základě zájmu podílet na realizaci školních, národních či evropských projektů.

Partnerské školy

Kliknete-li na webové stránky naší školy www.zstgm.pvtnet.cz, najdete slogan "Chceme do Evropy". Tyto stránky nyní již můžeme doplnit o dodatek "Jsme v Evropě..". Skutečnost, že děti téměř denně přes Internet komunikují anglicky s vrstevníky z partnerských škol v Royse School v Norsku, Scuola Medeia Ghiberti -- Ungaretti v italské Florencii a základní školou Am roten Berg v německém Erfurtu je na naší škole samozřejmostí.

Výuka angličtiny pomocí IT

V rámci mezinárodního vzdělávacího programu Socrates – Comenius se již dva roky podílíme na realizaci evropského projektu "Informační a komunikační technologie a výuka angličtiny". Pod vedením paní Mgr. M. Černé a paní Mgr. J. Šteflové na projektech pracuje asi 100 dětí 1. a 2. stupně. Děti nejen píší, kreslí a odesílají příspěvky, ale také čtou a diskutují o příspěvcích dětí z partnerských škol.Čtení a diskuse o příspěvcích dětí, které jsou stejně staré jako naši žáci je pro děti velice zajímavé, autoři příspěvků se tak pro ně stávají skutečnými živými bytostmi a dětmi se stejnými problémy, starostmi a zájmy jako mají oni sami, ne někým, kdo je pouze jakýmsi anonymním "hrdinou" a vynikajícím angličtinářem. Na druhé straně hodiny angličtiny jsou samozřejmě stále základem pro odpovídající zvládnutí cizího jazyka.

Podívejte se na adresu www.royse.gs.bu.no/ict a posuďte jejich kvalitu sami.Projekt přinesl první pozitivní výsledky. Žáci navozují bezprostředně denní aktuální komunikaci se světem, umí výsledky své práce na patřičné úrovni prezentovat a obhajovat, učí se výsledky práce prezentovat nejen ve škole, ale i v tisku a hlavně mezinárodně na Internetu. Učí se tvořit webové stránky.

Norské školství

Norská škola v Royse má jako hlavní koordinátor evropských projektů v této oblasti dlouhodobé zkušenosti.

Hlavní koordinátor projektu má obecně právo oslovit další školy a vybrat si odpovídajícího partnera. Tímto způsobem dostala příležitost naše škola. Nyní již máme dva roky společné práce za sebou. Na základě výsledků předchozích let Národní kancelář programu Socrates schválila naše pokračování v projektu i pro další rok, což bude znamenat nejen kvalitativní posun ve využívání ICT, rozvoj komunikativních dovedností žáků v anglickém jazyce, ale i studijní stáže učitelů na partnerských školách a v neposlední řadě výměnné pobyty dětí zúčastněných škol.

V rámci tohoto projektu již v minulosti jsme měli možnost přímo poznat koncepci norského školství, jehož základní rysy jsou pro naši práci silně inspirující.Proč?

Charakteristickým rysem norského školství je výrazná orientace na žáka.

Žáci mají právo na takové vyučování, které odpovídá jejich schopnostem a názorům. Zákon nedovoluje dělení dětí podle nadání, takzvanou vnější diferenciaci. Od 1. do 6. ročníku nejsou děti hodnoceny známkou. Jsou hodnoceny individuální pokroky dítěte, dítě tedy není hodnoceno na základě srovnání s ostatními dětmi. Třídy často tvoří heterogenní skupiny.

Podle možností pracují ve třídách dva pedagogové. Učitelé nepřipravují učební plány pouze ve vztahu k obsahové náplni předmětu, ale také se zřetelem ke konkrétním žákům a skupinám žáků. Právě výrazně příznivé školní klima, heterogenní složení tříd a výrazný individuální přístup k žákovi způsobují, že v norských školách nemusí řešit odklady školní docházky či problematiku školní zralosti.

Mgr. Eva Hofmanová

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu