Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Co nového na ÚVIS? (rozhovor s Jiřím Krumpem, ředitelem ÚVIS)

Ročník: 2001, Číslo: 3, Rubrika: Rozhovory

Těsně před konferencí ISSS 2001 byl do funkce předsedy Úřadu pro veřejné informační systémy jmenován Ing. Jiří Krump. Před svým jmenováním pracoval jako ředitel administrativní sekce, zodpovědný za rozvoj informačních systémů Úřadu vlády. Pana Krumpa jsme požádali o vyjádření k chodu ÚVIS po zhruba dvouměsíčním působení v jeho čele.

Ing. Jiří Krump, ředitel ÚVIS
1. Jaké plánujete změny v koncepci vedení ÚVIS, jaké nové projekty připravujete?

Současný svět se výrazně mění a jeho probíhající změny se promítají do všech oblastí řízení společnosti, v našich podmínkách České republiky do řízení na makro i mikroúrovni. Náš Úřad pro veřejné informační systémy není a nemůže být výjimkou. Vše potvrzuje, aniž si to s dostatečnou váhou a vážností uvědomujeme, že vstupujeme do nové éry, ve které jsou pro tvorbu bohatství rozhodující znalosti. Informace a informatika se stávají jejími rozhodujícími atributy. Dosavadní způsob práce i celkové řízení úřadu odpovídají nárokům a potřebám v kontextu s řízením celé informační politiky naší země. Snad není nezbytné, abych uváděl další důvody a argumenty pro neoddiskutovatelnou nezbytnost zdokonalení řízení ÚVIS.

2. Co v tomto směru podnikáte?

Nově nyní vzniká základní vnitřní dokument našeho úřadu - organizační řád ÚVIS. Představuje základní a zastřešující organizační normu, která je závazná pro všechny pracovníky, útvary a sekce úřadu. Stanoví především zásady a základní pravidla řízení úřadu, organizační strukturu a uspořádání, působnost hlavní činnosti jednotlivých sekcí a útvarů, jejich kompetence a vzájemné vztahy, povinnosti a odpovědnost vedoucím zaměstnancům. Tento dokument je ve stádiu zpracování výchozí verze. Ta bude předmětem připomínkového řízení vedení úřadu a odborových organizací. Současně také vzniká nově připravovaný organizační řád, který by měl být dokončen v průběhu června a měl by vstoupit v platnost 1. 7. 2001. Návazně na organizační řád budou pak zpracovány další základní organizační normy jako pracovní řád, podpisový a spisový řád, provozní řád, archivní a skartační řád. Na ně budou navazovat další organizační normy na úrovni organizačních směrnic a pokynů, včetně aktualizace existujících. Do konce roku tak potřebujeme nejen vytvořit soubor základních organizačních norem, ale souběžně vytvořit předpoklady a podmínky pro další úspěšnou práci ÚVIS. To vše klade a bude klást závažné nároky na všechny zaměstnance úřadu. Od každého zaměstnance budeme proto očekávat vlastní aktivitu a zejména profesní znalosti.

3. Probíhá plnění Akčního plánu Státní informační politiky podle harmonogramu?

Vláda České republiky v roce 2000 přistoupila k realizaci Státní informační politiky a přijatého Akčního plánu jako k prioritě naplňování vládního programu z roku 1999. K tomuto účelu zřídila orgán schopný společně koordinovat nadresortní aktivity -- Radu vlády pro státní informační politiku -- a zajistila ve státním rozpočtu dostatečné zdroje k realizaci cílů informační politiky. Z hlediska mezinárodního srovnání tak Česká republika založila potenciál velmi rychlého rozvoje informační společnosti.

Jako prioritou číslo jedna v rámci Státní informační politiky byl vždy uváděn program Informační gramotnost (řeší se v působnosti MŠMT a MK). Je to také jediná priorita, kterou máme s evropskou eEurope naprosto shodnou. Všechny ostatní priority řešíme specificky. Máme totiž mnohem více úkolů v informatizaci veřejné správy, která znamená konsolidaci datových zdrojů (registrů), jejich sdílení, zajištění bezpečnosti atd. Tyto úkoly mají již za sebou nejasnosti v koncepci a budou za několik měsíců zahájeny. Na druhé straně se musíme dívat na priority, které zatím byly odsunuty stranou, jako je elektronický obchod, informační obsah, přístupnost telekomunikačních služeb a internetu (což Evropská unie spojuje s liberalizací telekomunikací). Musíme prosadit nové aktivity na politické úrovni, zejména pak také v návrhu státního rozpočtu. Mnohé z nich jsou obsaženy v návrhu Národního akčního plánu eEurope+, který v příštích dnech projedná vláda.

4. Jaké nové projekty připravujete?

V roce 2000 a 2001 byly Úřadem pro veřejné informační systémy vydány standardy (viz Věstníky ÚVIS). Pro jednání Rady vlády a vlády jsou v roce 2001 připravovány následující materiály: Soubor legislativních návrhů k základním registrům, Legislativní úprava centrální adresy, aktualizovaný Akční plán, oblast elektronického obchodu a informatizace Státní správy. Nejvíce projektů, které jsou obsaženy v Akčním plánu realizace Státní informační politiky jsou právě projekty informatizace Státní správy. ÚVIS je v současnosti mimo jiné nositelem úkolu přípravy materiálu do vlády o možnostech spolupráce s veřejností a podnikatelskou sférou při naplňování cílů SIP.

lp

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu