Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zámek Jemniště, březen 2001

Ročník: 2001, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Zámek Jemniště najdete, když odbočíte ze silnice mezi Benešovem a Vlašimí směrem na Postupice a Louňovice pod Blaníkem. Potom znovu zahnete do aleje staletých buků a průčelí zámku máte přímo před sebou. Zámek nechal vystavět roku 1723 hrabě František Adam Trautmannsdorf jako své letní sídlo, poté spolu s celým panstvím střídal majitele, až jej koncem minulého století koupili Sternbergové. Těm byl také v roce 1995 v restituci vrácen, dnes se o svůj majetek starají mladí manželé Jiří a Petra Sternbergovi, kteří též obývají jedno z křídel zámku. Ten je veřejnosti otevřen od dubna do října o víkendech, od června do září i ve všední dny mimo pondělí...

Také se ošíváte, jak se tenhle text mohl ocitnout v časopise věnovaném informatizaci veřejné správy? Nebojte, nejde o šotka, jenom Vás trochu napínám. Dál je to takhle:

Zámek je prakticky ve středu mikroregionu CHOPOS, sdružení sedmi malých obcí benešovského okresu. Mikroregion nejspíš znáte díky jeho webovým stránkám, ale vyvíjí i další aktivity související s informačními technologiemi. O loňské akci "Březen měsíc Internetu nejen ve městě" se zmiňoval i rozhovor s místostarostou Chotýšan Václavem Pošmurným uveřejněný v loňském VSOL č. 3.

Po úspěchu loňského ročníku, který byl zaměřen na kontakt obecních úřadů, mládeže a občanů, uspořádalo centrum ve dnech 23. a 24. března 2001 na zámku Jemniště další zajímavou akci, jejímž cílem byla propagace Internetu jako média budoucnosti. Pozornost letos byla zaměřena především na děti ze základních škol, jejich rodiče a učitele, ale na své si přišli všichni, kdo zámek navštívili.

Akce stejně jako vloni navázala na celostátní iniciativu Březen měsíc Internetu, ale tvůrčím způsobem jí uzpůsobila místním podmínkám, aby skutečně přiblížila Internet občanům malých obcí. Mottem akce se stal slogan: "Pro každého je tam něco..." - snahou bylo ukázat praktické využití Internetu pro výuku, jako zdroj potřebných informací, ale i pro zábavu a trávení volného času.

Příchozí měli možnost se seznámit s Internetem na deseti počítačích připojených k Internetu, s využitím individuálních konzultací a procházením připravených odkazů. Ty jsou k dispozici i na www stránkách mikroregionu CHOPOS pro budoucí využití.

Odkazy byly připraveny v několika tématických okruzích: využití Internetu pro běžné záležitosti (SMS, telefonní seznam, jízdní řády, informace o kulturních pořadech), Internet a děti - www stránky pro děti, o hudbě, o hobby, Internet jako zdroj informací pro výuku a informace pro učitele, a konečně veřejná správa na Internetu a využití Internetu pro komunikaci s úřady. Především dětem byl určen krátký závěrečný "testík" o ceny, které získali ti, kdo nejlépe odpověděli na několik záludných dotazů. Navíc se každou hodinu konala prohlídka zámku, která byla po tyto dva dny zdarma. Stejně jako za poskytnutí reprezentačních prostor bývalé zámecké konírny za to patří dík majiteli zámku.

Celá akce by se ztěží obešla bez pomoci zvenčí - tradičními partnery při pořádání byly pražská firma Seal spol. s r.o., zabývající se tvorbou internetových aplikací pro veřejnou správu (též stránek mikroregionu CHOPOS a dalších stránek obcí a mikroregionů), která přispěla přípravou náplně, a benešovská 6plus spol. s r.o., která poskytla počítačové vybavení s komplexním zasíťováním (v úctyhodné sestavě).

Zajímavé bylo sledovat, co kdo a také jak hledá. U školních výprav, které byly sezvány na páteční dopoledne, byla první reakce jednoznačná - hry, pokémoni a "Milionář" známý z TV Nova. Děti z druhého stupně už šly dál - na Internetu hledaly auta, hokej, ale velmi rychle přecházely k posílání SMS, k chatu, freemailu a dalším komunikačním prostředkům. Pozvat celé třídy byl dobrý tah - zajistil vysokou návštěvnost pro oba dny, protože zvlášť starší děti a teenageři se vraceli a nemohli odtrhnout, mladší zase přicházeli v sobotu i s rodiči, kterým chtěli ukázat ten báječný svět, do kterého nahlédli den předtím. Prakticky všichni, od dětí přes učitele k rodičům a dalším návštěvníkům, byli zvědaví na webovou prezentaci své obce nebo mikroregionu a byli nadšení, když sami sebe spatřili na fotografii fotbalového družstva starších žáků nebo jako členy sboru dobrovolných hasičů. Díky bohatému rejstříku odkazů se všichni mohli přesvědčit o tom, že Internet poskytuje informace prakticky ze všech oborů - snad i skeptici uvěřili, že Internet není ona příslovečná trojice "dětská pornografie, návody na výrobu atomových zbraní a propagace fašismu".

Ty dva dny na zámku povzbudily optimismus pořadatelů v tom, že práce, kterou dělají pro seznámení zdejších lidí s Internetem, dává smysl. Obyvatelé členských obcí mají přístup k Internetu i mimo "Březen", na veřejných internetových stanicích zřízených ve všech obcích, a tyto dva dny jim přinesly inspiraci, co a kde na Internetu hledat, takže neztratí krok s lidmi z města, kteří mají Internet denně v práci, v knihovnách či kavárnách. Velká část z nich si časem připojení k Internetu zřídí i doma a budou jej brát jako běžný nástroj ke komunikaci, k hledání informací i jako zdroj zábavy.

Ing. Stanislav Sojka, sojka@seal.cz

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu