Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Ochrana doménových jmen měst a obcí?

Ročník: 2001, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Po uvolnění pravidel pro registraci doménových jmen v nejvyšší úrovni .cz došlo k masové registraci domén subjekty, které s nimi neměly nic společného. To postihlo i řadu měst a posléze i obcí (dále jen obce), které si již nemohou registrovat a provozovat doménu se svým názvem. Dochází k řadě sporů a vzrušených debat. Registrací takové domény není porušen žádný zákon ani pravidlo, protože podle českého právního řádu není možno názvy obcí registrovat jako ochranné známky. Morální nárok a očekávání uživatelů Internetu, že snadno naleznou kvalitní informace o hledané obci na stejně znějící doméně, je však věcí jinou.

Důvody registrace domén jsou různé, připomeňme si několik případů a pokusme se je rozlišit. Jaké jsou ceny domén? Je možná obrana?

Problémy s doménami

Společným rysem mnoha registrátorů je údajná péče o ochránění domén. Nabídky ujišťují, že se nejedná o spekulativní akt, ale o registraci s účelem zabránit ztrátě domény pro obec apod. Obvykle se obcím předkládá vize projektu v celostátním nebo regionálním měřítku, do něhož by se měly zapojit. Použití nabízené domény je ovšem zpravidla podmíněno využitím placených služeb.

Někteří registrátoři čestné úmysly ani neprokazují a hovoří přímo o prodeji nebo pronájmu obvykle za vysokou cenu. Pomiňme nyní chvályhodný případ, kdy si obec včas doménu registruje sama a pokusme se vytipovat několik příkladů opačných.

1. Registrace pro vlastní účely

MOST - reklama, marketing, s. r. o., provozuje svůj firemní web na doméně most.cz. Firma používá podobný název a jimi zvolené adrese se nelze podivovat. Na dotaz Města Mostu, zda by doménu neuvolnili, odmítli. Most provozuje svůj pionýrský a rozsáhlý web na mumost.cz.

Častým je podnikatelský záměr realizace regionálního informačního střediska na doméně. Příkladem může být server pardubice.cz. Společnost Digitální svět, s. r. o., zde provozuje rozsáhlý informační server pro region od roku 1998. Pro dokreslení spletitosti vztahů u domén je případné, že Digitální svět sám doménu neregistroval, ale odkoupil od firmy CBNet (o ní bude zmínka dále). Město Pardubice zahájilo proti společnosti v dubnu 1999 spor, ve kterém však neuspělo. Expert nedoporučil změnu vlastníka domény pardubice.cz ve prospěch Města Pardubice, neboť nedošlo k porušení pravidel. Přiznává se však morální nárok, a proto doporučuje spolupráci, o niž má společnost zájem.

Vyhraněnější je situace, kdy je obsah komerčního regionálního serveru výrazně opoziční vůči radnici, jako se stalo u milevsko.cz. Jednání byla neúspěšná, neboť cena domény byla vlastníkem KOMPAS Milevsko, s. r. o., odhadnuta na 300 000 Kč. Město na ni po veřejné výměně názorů nepřistoupilo a provozuje doménu milevsko-mesto.cz.

2. Nabídka cenově přijatelných služeb

Další skupinou jsou registrace vyloženě za účelem získání výhody při jednání s budoucím zákazníkem. Příkladem je InterServ, s. r. o., z Brna, který registroval řadu domén obcí v celé ČR s cílem nabídnout své webmasterské služby. Ceny nejsou přemrštěné, ale nelze se zbavit dojmu, že dodavatel na obec nepřiměřeně naléhá, že pokud se do 15 dnů po zaslání nabídky neozve, bude zvážen její prodej případnému zájemci. Podle našich informací společnost žádné domény obcí propadlé po nezaplacení již opětovně neregistruje. Např. Město Štíty a obec Mšené-Lázně navíc svou doménu za mírný poplatek od firmy získaly, přestože si objednaly služby u jiného dodavatele.

3. Nabídka cenově náročných služeb

Video Comp Centrum, Nový Jičín, registrovala domény v regionu. Nabídka např. městu Odrám byla finančně náročná: 7 000 měsíčně za komplexní informační systém včetně informačních kiosků. Město odmítlo a zaregistrovalo si odry.org za 1500 Kč. Městu Bílovci byla doména později v květnu 2000 bezplatně převedena.

4. Nabídka domény k odkoupení s variantami

Jednou z nejproslulejších firem, které zkomplikovaly mnoha městům standardní prezentaci na webu se stala společnost CBNet, a. s., z Přerova. Firma na svých stránkách uvádí: "Domény jsou součástí nehmotného majetku společnosti a nehodláme je prodat ani přenechat jiným subjektům. Registraci domén s názvy měst nelze v žádném případě označit za spekulativní a už vůbec ne za nemorální." Na stránkách plzen.cz se dále píše: "Společnost nabízí magistrátu města Plzně bezplatně registraci domény III. řádu pod doménou plzen.cz. Doména (např. magistrat.plzen.cz) může být fyzicky umístěna podle přání a výběru magistrátu města Plzně na kterémkoliv serveru v ČR." Případné nepříjemnosti zapříčiněné sdílením domény s komerční firmou, která by byla jejím výhradním vlastníkem, však nelze opominout. Proto Plzeň na nabídku převodu domény za úhradu 40 000 Kč nepřistoupila a používá info.plzen-city.cz. Naopak rada Města Jihlavy provoz webu na vlastní doméně jihlava.cz v roce 1999 upřednostnila.

O doménu ostrava.cz se v současnosti vede právní spor mezi magistrátem a firmou Grendel. Ta na této doméně provozuje formální chudičký web.

5. Systematické spekulativní registrace

Opravdovým neštěstím pro rozvoj Internetu jsou lidé, kteří vydělávají na spekulativních registracích ve velkém. Takto se výrazně prosadil např. Pavel Šimon. Od října 2000 začal automaticky registrovat veškeré domény, které byly z domény .cz uvolněny například pro nezaplacení, často jen vinou formálních nedostatků faktur, špatné komunikace apod. Domény sám neplatí, avšak má podle pravidel CZ-NIC vždy dva a půl měsíce čas, než mu doména také propadne. Technickými prostředky si však zajistí její téměř okamžitou registraci zpět. Tím je schopen blokovat tisíce domén, aniž by zaplatil jedinou korunu.

Pavel Šimon je nejčastějším majitelem domén obcí, se kterými se setkáváme v naší praxi portálu MOOL. S cenou si takříkajíc nebere servítky. Doložitelně nabídl městu Zlaté Hory pronájem domén zlate-hory.cz a zlatehory.cz za měsíční nájem rovný průměrné hrubé měsíční mzdě podle ČSÚ! Obrana je složitá, přesto se podařilo alespoň doménu zlate-hory.cz registrovat na obec. Další desítky, snad stovky domén obcí blokuje i nadále.

Domény krajů

Nové kolo registrací se otevřelo se vznikem krajů. Zavčas byly registrovány všechny možné kombinace názvů krajských domén, ovšem nikoli Ministerstvem vnitra ani kraji samotnými (ještě fakticky neexistovaly). Postarali se o to soukromé osoby -- Zdeněk Pavlík, Mojmír Frček a několik dalších. Místo předpokládaného zisku jim však hrozil právní postih. Redaktor Martin Jaroš v článku v HN ze dne 31. 1. 2001 uvádí názor Vladimíra Smejkala, soudního znalce a předního experta na právo Internetu: "Registrovat si takové domény je prostě protiprávní. Na tento případ lze podle mého názoru vztáhnout ochranu jména právnické osoby, jak je založena v občanském zákoníku. Kraje by neměly váhat s žalobou."

Dalším nechvalně proslaveným registrátorem je Luděk Šorm, který je majitelem kromě tisíců jiných domén i jmen kraj.cz a kraje.cz, i např. okresy.cz. Podle Martina Jaroše však doménu krajům nenabídl.

Ministerstvo vnitra přes včasný a systémový návrh registrace domén krajů podaný přednostou okresu Děčína Jiřím Benediktem ze dne 6. 9. 2000 zaspalo. Se zpožděním reagovalo na vývoj událostí registrací domén začínajícími předponou "kr" a pomlčkou. Vzhledem k pravděpodobnému přejmenování krajů je však otázka stále otevřená.

Ochrana doménových jmen

V případě již registrovaných a zaplacených domén se patrně nezbývá než přidat k výzvě Jiřího Benedikta (www.e-okres.cz): "Domnívám se, že nastala doba ke zvolání: vraťte domény městům a obcím. Vyzývám proto, všechny držitele doménových jmen s názvy obcí, přeregistrujte je na obec! Vyzývám vás: Severnete, Interdata, Xione, Nováci, Slavíci, TLCompové vraťte domény těm, kterým morálně patří."

U nezaregistrovaných nebo propadlých domén je podle našeho názoru vhodné pokusit se prosadit změnu registračních pravidel ve smyslu ochrany domén obcí. Ve znaleckém posudku v případě sporu o doménu pardubice.cz Ivo Svěrčina takovou úvahu již naznačil: "Protože ale současně nelze státním orgánům, v uvedeném případě magistrátu města Pardubice, upřít určitý morální nárok na využívání zmíněné domény, doporučuji CZ-NIC, aby zvážil změnu Pravidel v tomto duchu i s přihlédnutím k možnosti, že obecní názvy v řadě případů nejsou jedinečné."

Portál Města a obce online s podporou komise ISMO SMO ČR navázal jednání s českým správcem domén CZ-NIC ve smyslu takové změny registračních pravidel. CZ-NIC projevil ústy Zuzany Durajové ochotu záležitost projednat na představenstvu. Bylo dosaženo i převedení domény po druhé neuhrazené registraci Pavlem Šimonem na obec v případě kunin.cz. Vzhledem k hloubce zásahu do pravidel a obvyklé době schvalování změn správcem domén však nelze příliš spoléhat na rychlé řešení.

Ochrana domén obcí není v mezinárodním měřítku ničím výjimečným. Na Slovensku pravidla uvádí v sekci II. ZVLÁŠTNA OCHRANA VYHRADENÝCH NÁZVOV: "Zvláštnu ochranu doménovych mien pod doménou .sk požívajú tiež: geografické názvy obcí v SR (v prípade dvojslovných pomenovaní vo verzii so slovami oddelenými pomlčkou, aj vo verzii so slovami písanými spolu), vrátane názvov mestských častí miest Bratislava a Košice. Názvy obcí sú zisťované podľa Registra obcí SR." Ochrana v různých podobách je zavedena dále například v doménách .nl, .bg, .fr, .se, .ca, .us (bez nároku na úplnost, citace a odkazy naleznete zde).

Jakub Ditrich na www.lupa.cz uvádí, že ochraně proti spekulacím s doménami by pomohl také deklarovaný systém elektronických podpisů, který bude prevencí proti zakládání neomezeného počtu tzv. subjektů jednou osobou. Ideální stav by prý nastal, kdyby se doména dostala do národní databáze až v okamžiku, kdy bude zaplacena.

Zkušenost ukazuje, že zasílání výzev k úhradě výhradně e-mailem, není spolehlivým řešením. Po změně e-mailové adresy propadla doména např. obci Bory, a získal ji Pavel Šimon.

Závěrem

Podali jsme jako úvod k diskusi několik příkladů, sami můžete doplnit řadu dalších modelů obchodu s doménami. Řešení není nasnadě. Vřele proto doporučujeme zaregistrovat doménu s názvem obce včas, pokud ještě není pozdě. Je-li pozdě, neustupujme nátlaku typu: "V neposlední řadě laskavě uveďte, kdo rozhodl, aby město zadalo tvorbu svých www stránek organizaci, která pro ně není schopna zajistit požadovanou doménu."Takové jednání patrně není zárukou dobré spolupráce. V mnoha případech je možná dohoda, kdy registrátor doménu pod morálním tlakem uvolní. Naděje na slušné chování stále neumírá.

Dr. Ing. Jan Savický, www.obce.cz, jan.savicky@webhouse.cz

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu