Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Daňová přiznání na Internetu

Ročník: 2001, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Ministerstvo financí zahájilo v minulém týdnu testování nového programového vybavení, které bude umožňovat podávání daňových přiznání též prostřednictvím internetu. Na www stránce ministerstva financí bude umístěn program, který bude obsahovat inteligentní formulář daňového přiznání umožňující vyplnění přiznání, anebo zaslání souboru ve stanoveném formátu (XML nebo s pevnými oddělovači). Komunikace s tímto serverem bude pomocí protokolu https, aby byla zaručena důvěrnost dat. Po přijetí souboru na serveru dojde k jeho formální kontrole a tisku buď celého přiznání nebo jeho zjednodušené podoby včetně speciálního kontrolního čísla na lokální tiskárně. Toto přiznání se podepíše a doručí běžným způsobem na finanční úřad.

V současné době je testován tento program pro daň silniční, daň z nemovitostí (zatím bez inteligentního formuláře, jen zasílání ve stanoveném souboru) a pro hlášenky o vyplacených částkách fyzickým osobám. Testování se předpokládá po dobu cca 2--3 měsíců, pak by mohl být program poskytnut k používání. Po úspěšném otestování se bude pokračovat ve stejném řešení i pro další daňová přiznání.

Pro daňové subjekty tento způsob umožní zkontrolovat si formální správnost přiznání a částečně zjednoduší komunikaci, protože nebudou muset podávat rozsáhlé přílohy v případě více nemovitostí nebo automobilů. Zároveň je systém připraven na používání elektronického podpisu a úplného odstranění listinných dokladů poté, co to všechny návazné předpisy umožní.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu