Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zajištěné a odcizené umělecké předměty -- přehledný obrazový katalog na web

Ročník: 2001, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Po půl roce zkušebního provozu se na webových stránkách Ministerstva vnitra a policie objevuje I-EUD -- internetová verze evidenčního systému nalezených a odcizených předmětů kulturní hodnoty provozovaném Kriminální policií ČR (SEUD). Vznik původního systému SEUD (systém evidence uměleckých děl) je u kriminální policie datován k roku 1991, kdy bylo realizováno společné řešení problematiky pro Ministerstvo kultury a Ministerstvo vnitra (resp. policie) vynucené neúměrným nárůstem trestné činnosti v oblasti předmětů kulturní hodnoty. V evidenci SEUD se nacházejí pouze ty předměty, u kterých byla k dispozici alespoň nějaká obrazová dokumentace. Bohužel ne vždy je tato dokumentace v dobré kvalitě. Každý záznam v evidenci SEUD obsahuje obrazovou a textovou popisnou část ke každému předmětu.

Internetový informační systém I-EUD je určitou nadstavbou k zobrazení informací z evidence SEUD. Má napomáhat pátrání po odcizených předmětech, pátrání po majitelích nalezených a neztotožněných předmětů, prezentovat tuto problematiku nejen na území naší republiky, ale díky možnostem Internetu i v zahraničí. Dále může být využíván i v otázkách spojených s legálním vývozem předmětů kulturní hodnoty do zahraničí.

Internetová aplikace umožní jednoduchým způsobem vyhledávat určitou množinu předmětů přes textové popisné položky, které specifikují daný předmět a doplněním teritoriálních a časových údajů k události, ve které daný předmět figuruje. Následné upřesnění a dohledání konkrétního předmětu je již nutno provést prohlížením obrazové dokumentace k vybraným předmětům.

Systém nepochybně pomůže při práci kriminalistům, celníkům, památkářům i poškozeným majitelům starožitností. Pro efektivní využití v zahraničí bude během krátké doby zajištěna i možnost využívání systému v některých světových jazycích.

RNDr. Miroslav Piš, Kriminální úřad Policejního prezidia ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu