Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Knihovna -- informační centrum obce

Ročník: 2001, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Nestává se příliš často, aby byla Česká republika v popředí evropských žebříčků příznivého hodnocení. Že má jednu z nejhustších sítí veřejných knihoven, je pozitivní skutečnost. Ze statistických údajů je zřejmé, že veřejná knihovna existuje téměř v každé obci. Převážná většina z těch více než šesti tisíc uváděných je na venkově a velmi často to bývají jediná kulturní zařízení v místě. Mnohé z nich však zůstávají i dnes pouze nostalgickou vzpomínkou na dobu obrození a místem, kde obětaví dobrovolníci klopotně šíří osvětu těm, kteří o ni požádají.

Přesvědčení, že to tak nemusí být a zkušenosti, že někde tomu tak skutečně není, je podstatou projektu "Knihovna -- informační centrum obce". Myšlenka nabídnout samosprávě zatím příliš nevyužívané přednosti a možnosti veřejných knihoven v souvislosti s informatizací společnosti a snahami o vytvoření kvalitního životního prostoru na venkově zrála na půdě jihočeského oblastního výboru Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) velmi dlouho.

Nápad navrhnout starostům využití obecních knihoven jako pomocníků samosprávy, skutečných center zajímavých kulturních aktivit a míst, kde je možné získat potřebné informace i prostřednictvím moderních informačních technologií včetně internetu se zrodil v hlavě předsedkyně jihočeského výboru SKIP Daniely Wimmerové. Našla podporu ve čtyřčlenném pracovním týmu, který se spontánně vytvořil z dalších aktivních členek výboru.

Vystoupení ředitelky Úřadu práce v Písku Alexandry Zajíčkové na jedné z profesních akcí SKIP nás inspirovalo k tomu, abychom ke svému záměru využily i Program obnovy venkova. V jeho rámci je možné využít existence dobře vybavených a fungujících knihoven nejen jako významného prostředku duchovní obnovy venkova. Nabízí se tu i možnost vzniku nových pracovních příležitostí pro takové skupiny obyvatel venkova, kteří na trhu práce jen těžko hledají uplatnění.

Výše zmíněný pracovní tým vypracoval projekt, který je pilotován v 18 obcích Budějovického kraje.

Cílem projektu je ověřit možnost využití knihovny jako informačního centra obce. Realizace projektu je podmíněna součinností profesního spolku (SKIP), samosprávy, úřadů práce i odborných knihovnických pracovišť (Státní vědecká knihovna v Českých Budějovicích a knihovny v okresních městech Budějovického kraje), jeho úspěch pak kvalitou této součinnosti.

Projekt vznikal "za pochodu" a má tři etapy.

Do té první lze zahrnout jednak soustavný kontakt a konzultaci se samosprávou, zda na venkově vůbec existuje poptávka po takové službě. Reakce na tento vpodstatě revoluční návrh byla nejdříve zdrženlivá, protože právě samosprávě projekt přisuzuje nejvíce úkolů:

  • vytvoření podmínek pro vznik a trvalé zachování pracovního místa
  • vhodné umístění veřejné knihovny
  • potřebné technické vybavení pracoviště
  • nutné programové vybavení
  • přístup na Internet
  • průběžné budování fondu informačních a vzdělávacích multimediálních dokumentů.

Po zvážení situace a žádoucích perspektiv života na venkově starostové svůj postoj přehodnotili a již v průběhu loňského roku začali ve svých obcích budovat potřebné zázemí.

Své teoretické úvahy jsme si ověřili koncem minulého roku, když v okrese Český Krumlov proběhl výzkum veřejného mínění "Informační potřeby a vztah k Internetu u obyvatel malých sídel s vazbou na činnost veřejných knihoven". Tento průzkum připravila firma DEMA, a. s., ve spolupráci s Národní knihovnou ČR a proběhl kromě Českého Krumlova v dalších třech okresech (Náchod, Tachov a Vsetín). Byly zkoumány názory nejen občanů, ale také starostů a podnikatelů. Velmi zajímavé výsledky budou podkladem pro další grantovou aktivitu ministerstva kultury a ministerstva pro místní rozvoj, orientovanou na napojování obcí do celostátní informační sítě a vybavování knihoven novými technologiemi.

Ve druhé etapě, která byla zahájena v letošním roce, sehrají velmi důležitou roli úřady práce v jednotlivých okresech. Ve spolupráci s knihovníky v současné době vybírají vhodné adepty a finančními prostředky z aktivní politiky zaměstnanosti napomohou pro ně uskutečnit rekvalifikační kurz. Zahájení kurzu je plánováno na 2. května a potrvá do konce září letošního roku. Zakončen bude závěrečnými zkouškami. Akreditaci na konání tohoto kurzu získal SKIP, realizován bude za pomoci lektorů odborného garanta -- Státní vědecké knihovny v Českých Budějovicích v teoretické části a pracovnic oddělení regionálních služeb knihoven v okresních městech, které zabezpečí odbornou praxi jak na svých pracovištích, tak i přímo v terénu v knihovnách jednotlivých obcí.

S další významnou pomocí úřadů práce počítá projekt ve třetí etapě. Motivační pobídkou pro samosprávu by měl být příspěvek na zřízení společensky účelných pracovních míst v pilotovaných místech. Předpokládá se půlroční zkušební provoz takto vzniklých pracovišť, který by měl odpovědět na otázku, zda doporučit podobný postup při modernizaci obecních knihoven v rámci celé republiky.

Autorky projektu budou jeho průběh monitorovat a následně jej vyhodnotí. Výstupem z projektu by měl být metodický návod zřizování informačních center ve veřejných knihovnách všech kategorií obcí.

Od nápadu k realizaci vede dlouhá a strastiplná cesta. Při tak velkém množství partnerů je velmi důležitá vzájemná komunikace. Sladit rozdílné zájmy a dokázat se dohodnout na společném postupu, to vyžaduje i diplomatické schopnosti.Pokud se vše podaří, pak je to oprávněný důvod ke spokojenosti. Přejeme si, aby tento projekt zcela splnil naše očekávání a hlavně, aby našel své následovníky, protože jen dobře fungující moderní knihovna se může stát plnohodnotnou, nepostradatelnou a zcela samozřejmou součástí života obce.

Milena Kodýmová, předsedkyně sekce veřejných knihoven SKIP a spoluautorka projektu

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu