Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Český zavináč již potřetí

Ročník: 2001, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Ocenění Český zavináč za nejvýznamnější počin státní správy, který přispěl k rozvoji informační společnosti, si z Hradce Králové odváží ministr Stanislav Gross pro Ministerstvo vnitra České republiky. V souladu s pravidly a zásadami soutěže se Sdružení Český zavináč rozhodlo udělit tuto cenu v roce 2001 Ministerstvu vnitra České republiky a to za projekty Pátrání po vozidlech, Neplatné doklady a Úřad není labyrint, provozovaných na internetových stránkách www.mvcr.cz. Projekty jsou zaměřeny na praktickou pomoc občanům a mají u veřejnosti mimořádný ohlas o čemž svědčí dlouhodobě vysoká sledovanost.

Cena byla slavnostně udělena dne 26. března 2001 v Hradci Králové v průběhu mezinárodní konference Internet ve státní správě a samosprávě.

Cílem soutěže je ocenit vynikající projekt, který významně přispěl k rozvoji informační společnosti zejména s přihlédnutím k potřebám státní správy a samosprávy.

Ministra Mgr. Stanislava Grosse jsme se zeptali:

Co pro vás a ministerstvo znamená ocenění Český zavináč?

Je to pro nás velká čest a doklad toho, že zaměření stránek na poskytování aktuálních a užitečných informací občanům je krok správným směrem. Ocenění patří samozřejmě všem pracovníkům, kteří se na tvorbě stránek i obsahu podílejí. Rozhodně neusneme na vavřínech a budeme stránky dále zlepšovat, aby byly "uživatelsky přívětivé" a přehledné. Připravujeme další internetové projekty, takže se o Českého zavináče budeme nepochybně ucházet i v příštím roce."

V roce 1999, tedy v prvním ročníku soutěže, toto ocenění převzal za resort Ministerstva spravedlnosti ministr Otakar Motejl, a to za mimořádný počin -- zpřístupnění obchodního rejstříku (www.justice.cz) na síti Internet a také za dlouhodobě otevřený přístup nositele tohoto ocenění k potřebám široké veřejnosti.

V roce 2000 nezávislá porota rozhodla, že vítězem druhého ročníku této soutěže se stala Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za projekt Digitální knihovna Český parlament (www.psp.cz/eknih), což je společný projekt Parlamentní knihovny a odboru informatiky Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Digitální knihovna obsahuje archiv digitalizovaných těsnopiseckých zpráv z jednání Českého parlamentu od roku 1918 do současnosti. Současně jsou do digitální knihovny doplňovány již po třetí volební období nejaktuálnější dokumenty parlamentu.

Pořadatel Českého zavináče je Sdružení Český zavináč, U svobodárny 12/1110, 190 00 Praha 9, e-mail: cesky@isss.cz.

lp

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu