Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

ISSS 2001: příležitost k bilancování

Ročník: 2001, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Letošní, v pořadí již čtvrtý ročník konference ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě), byl již podle svého názvu významnou příležitostí k bilancování dosavadních úspěchů v obou částech veřejné správy -- tedy jak na úrovni státní správy, tak i samosprávy. Současně se zde prezentovaly další záměry v oblasti Internetu a informačních a telekomunikačních technologií, a stejně tak byl velký prostor pro diskusi. Samospráva zde určitě měla co nového představit i co bilancovat, zatímco u státní správy to bylo diferencované -- některé resorty zde byly zastoupeny dokonce na nejvyšší úrovni a měly se čím pochlubit. Jiné resorty se naopak nenamáhaly seznámit veřejnost s výsledky své práce, a nebyly ani ochotny diskutovat o svých záměrech, byť se výrazně dotknou opravdu celé společnosti.

Ze zahájení

Celou akci, na které bylo akreditováno 1475 účastníků z ČR a dalších evropských států, zahájil primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák. Připomněl, že na letošní konferenci ISSS je mj. možno vyzkoušet informační panel s bezbariérovým přístupem, aby si jej mohli vyzkoušet i lidé, kteří neznají obsluhu počítače. Město Hradec Králové se dostalo do užšího finále ve většině soutěží, pořádaných u příležitosti ISSS 2001. Hradec Králové má velký zájem na rozvoji a dostupnosti informačních technologií, a proto už všech 19 základních škol je připojeno na Internet.

Programový ředitel František Dohnal se zde objevil poprvé v nové funkci hejtmana. Připomněl, že novinky lze hledat především v Eliščině sále, kde je pavilon projektů veřejné správy. Letos byl mnohem větší důraz kladen na diskusi - pořádá se více kulatých stolů a panelových diskusí, což pro účastníky představuje možnost aktivně se zapojit, pro diskutované projekty to pak představuje možnost získat informace pro jejich další postup.

Velvyslanec Evropské unie Ramiro Cibrián v česky předneseném projevu informoval o iniciativě e-Europe. Ta by se měla stát během deseti let vedoucí složkou ve vzdělání v oblasti nových technologií a otázce Internetu. Česko čeká mnoho změn – přijetí zákona o státní službě a decentralizaci státní správy. Toto budou kritéria pro vstup do EU. Internet a jeho obsah mají životně důležitý význam pro lidi především mimo velká města, stejně tak i pro spolupráci občanů ve styku se státními úřady.

Lord Paul Hanningfield z Výboru regionů EU pohovořil o vlastních zkušenostech nasazení IT v reálném životě ve Velké Británii.

Státní informační politika, Akční plán a PPP

Téměř přesně před rokem, koncem března roku 2000, nastoupil do funkce nový ministr bez portfeje Karel Březina. Ten se díky svým úkolům ve vládě - předsednictví v Radě vlády pro státní informační politiku a "politické vedení" Úřadu pro státní informační systém (dnes přejmenovaného na Úřad pro veřejné informační systémy) - stal jakýmsi "ministrem přes informační technologie". V době konání loňské konference však právě přebíral svůj úřad, takže se nemohl osobně zúčastnit. Letos si to vynahradil a svou účast na konferenci doprovodil i oficiální záštitou nad celou akcí.

Rok od nástupu do funkce byl pro ministra Březinu příležitostí k podrobnějšímu bilancování i ke zhodnocení toho, jak postupuje realizace Státní informační politiky, jak se plní jednotlivé projekty Akčního plánu, i jaké praktické výsledky přinesla ministrova iniciativa PPP (Private-Public Partnership), vyzývající podnikatelskou veřejnost ke spolupráci na realizaci Státní informační politiky.

MV ČR

Jedním z resortů, který na ISSS měl co prezentovat, bylo MV ČR. To se z předrevolučního "ministerstva hrůzy" transformuje na úřad podstatně přátelštější a vstřícnější vůči občanům, kterým se snaží nabízet určitý servis. Strategii svého resortu v oblasti Internetu přijel prezentovat osobně ministr Gross, a měl se věru čím chlubit -- přímo na místě převzal letošního Českého zavináče za trojici internetových služeb:

  • Pátrání po vozidlech (umožňuje vyhledávat informace o ukradených vozidlech)
  • Neplatné doklady (umožňuje každému okamžitě si ověřit, zda určitý občanský průkaz není zcizený)
  • Úřad není labyrint (jde o informační materiál usnadňující orientaci občana na úřadech a jeho jednání zde).

Kromě těchto tří oceněných služeb připravuje MV ČR na Internetu další služby, konkrétně orientované na boj proti korupci policistů a zaměstnanců MV, na databázi uměleckých předmětů (jak těch ukradených, po kterých policie pátrá, tak i těch, které policie má, ale neví komu patří a hledá majitele), a dále informační server zaměřený na problematiku ochrany duševního vlastnictví a autorských práv. Zmíněná databáze uměleckých předmětů pak byla v průběhu druhého dne konference oficiálně zpřístupněna veřejnosti na stránkách MV ČR.

MPSV

Své ministerstvo práce a sociálních věcí reprezentoval na ISSS ministr a místopředseda vlády Vladimír Špidla. Nastínil záměry svého resortu, který hodlá převést celou svou agendu ve vztahu k občanům (tedy nejrůznější žádosti, formuláře atd.) na Internet a akceptovat jejich podání elektronickou cestou, včetně využití elektronického podpisu. Dokonce si za tímto účelem hodlají zřídit vlastní certifikační autoritu a vydat na 2 miliony čipových karet. Vše je ale myšleno jako doplněk ke stávajícím "papírovým" metodám fungování celého systému, a nikoli jako jeho překlopení do elektronické podoby, které by výrazně zkomplikovalo situaci občanům kteří zatím z jakéhokoli důvodu nejsou schopni používat Internet. Motivace pro zavádění elektronických agend je však zřejmá a ministr Špidla to neopomněl zdůraznit: zatímco "papírové" podání je resort schopen vyřídit za dny až týdny, v elektronické formě to může trvat i jen několik vteřin.

Se záměry MPSV v oblasti automatizace jeho agend souvisí i záměr resortu prosadit číslo sociálního pojištění (neobsahující žádné osobní údaje) jako univerzální identifikátor občana i pro potřeby dalších evidencí, a nahradit tak rodné číslo, ze kterého osobní údaje přímo čiší. To by mohlo být velmi rozumné řešení, ale musí to akceptovat i všechny ostatní resorty. Rozhodně by nemělo dojít k tomu, aby si každý resort místo rodného čísla prosadil nějaký vlastní identifikátor.

ÚVIS s novou hlavou

Významným signálem o postupu plnění Státní informační politiky i jejího Akčního plánu je skutečnost, že vláda v týdnu před konferencí ISSS odvolala dosavadního šéfa ÚVIS Alexandra Kratochvíla, a na jeho místo jmenovala Jiří Krumpa (do té doby šéfa administrativní sekce Úřadu vlády).

Pan Krump se na ISSS představil již ve své nové funkci, a pronesl zde něco na způsob "inauguračního projevu". V něm seznámil přítomné se svou vizí toho, co je na Úřadu pro veřejné informační systémy třeba udělat a změnit. Konkrétní záměry nového šéfa ÚVISu jsou:

  • soustředit se na realizaci všech tří oblastí státní informační politiky (což jsou: informační gramotnost, elektronický obchod a informatizace státní správy), důležitým aktuálním úkolem je i příprava zákona o obecných registrech
  • učinit ÚVIS akceschopnější a pružnější, aby stíhal termíny, které mu jsou ukládány, aby pracoval efektivněji, aby jednotliví zaměstnanci věděli, jaké jsou jejich úkoly atd.
  • k výročí přijetí Akčního plánu (koncem května) vyhodnotit plnění jeho úkolů a eventuálně přehodnotit některé projekty či zvážit jejich priority
  • do přípravy technických standardů veřejných informačních systémů zapojit ve větší míře i odbornou veřejnost. Lze to považovat za součást PPP (Public - Private Partnership) a za příležitost pro komerční sféru
  • využít analýzu možností PPP, kterou ÚVIS připravil, ale neaplikoval
  • dosáhnout toho, aby ÚVIS byl respektovaným partnerem a získal potřebnou prestiž. K tomu je prý potřeba zvýšit nároky na konkrétní lidi, ale také např. aktivně spolupracovat se zahraničím a více propagovat celou myšlenku informační společnosti.

Pozitivním signálem určitě bylo i malé "roadshow" samotného ÚVISu na samém začátku konference, na kterém náměstek ÚVIS Kohout představil svůj Úřad skrze jeho Informační strategii (jde o základní koncepční dokument, který by měly vypracovat všechny ústřední orgány). Mohu-li soudit, byla to po delší době opět příležitost seznámit se s tím, co všechno ÚVIS dělá, na čem pracuje a také kdo má v něm co na starosti. Kromě náměstka Kohouta zde vystoupili i další pracovníci ÚVISu a stručně nastínili své aktivity např. v oblasti propojování registrů, v oblasti bezpečnosti, standardů, referenčního rozhraní, adresářových služeb, přístupového portálu a dalších.

Katastr nemovitostí

Jedním z projektů Akčního plánu, které přeci jen spějí k dokončení v reálném čase, je internetová verze katastru nemovitostí. Ostatně, ještě aby tomu tak nebylo, když právě projekt Katastru nemovitostí spolykal 160 milionů z 250, které byl státní rozpočet ochoten věnovat na realizaci státní informační politiky v roce 2000 (a v letošním roce 2001 dostane Český úřad zeměměřičský a katastrální dalších cca 80 milionů z celkových 886,5 milionu na SIP).

Na konferenci ISSS byla představena “ostrá” podoba internetové verze katastru, která byla v době konference v provozu na třech katastrálních úřadech. S možností placeného přístupu k této databázi se počítá od přelomu května a června tohoto roku, přičemž poplatky by neměly překročit částku, která se platí za dosavadní papírovou podobu (ministr Březina naznačil, že cena za jeden list výpisu by cena neměla překročit 50 Kč).

Společná infrastruktura veřejné správy

Jedním z projektů akčního plánu, o kterém se na letošní konferenci ISSS hodně mluvilo, je projekt společné komunikační infrastruktury veřejné správy. Tento projekt, který měl být podle původního harmonogramu realizován již v roce 2000, nebyl dosud zahájen. Vláda nyní odsouhlasila outsourcing tohoto projektu - rozhodla se jej předat jako "superzakázku" bez výběrového řízení jedinému přímo oslovenému zájemci, za kterého vybrala Český Telecom. To vyvolalo bouři nevole mezi alternativními operátory, kteří protestovali proti tomu, že vláda tím blokuje konkurenci na telekomunikačním trhu. Dále alternativní operátoři protestovali proti zdůvodnění celého aktu, které v jedné své pasáži obsahuje tvrzení svádící k interpretaci, že jedině Český Telecom je dostatečně důvěryhodný subjekt (což si vysvětlili jako určité vyjádření nedůvěry vůči sobě). Velmi silným argumentem proti celé zakázce i způsobu jejího zadání je také to, že podle vyjádření samotných představitelů vlády (shodně ministrů Schlinga i Březiny) není vláda vůbec schopna sestavit dostatečně přesné zadání. Kritizován byl dále fakt, že apriorním udělením zakázky jednomu konkrétnímu subjektu, před dojednáním jejího obsahu včetně cenových podmínek, se ztrácí konkurenční výhoda a oslabuje vyjednávací pozice zadavatele, nemluvě již o negativních efektech na celý telekomunikační trh.

Konkrétní zadání zakázky Českému Telecomu by měla připravit meziresortní komise do 27. dubna, a návrh smlouvy s Telecomem by měl být předložen vládě do 17. května.

Veřejná správa

Pokud jde o oblast samosprávy a jejího vztahu k Internetu, přímo na konferenci formou příspěvků i na doprovodných výstavkách formou exponátů bylo představeno mnoho zajímavých projektů. Proběhla zde i celá řada diskusí, jedním ze žhavých témat byla i registrace doménových jmen pro města a obce, ale i nově vznikající kraje. Také zde totiž dochází ke spekulativním registracím, ale i k takovým registracím, které spekulativní nejsou, ale fakticky brání obcím získat doménové jméno s jejich názvem -- například tehdy, když si jej jiný subjekt zaregistruje dříve a skutečně jej používá, například pro svůj vlastní informační systém zabývající se danou oblastí, městem, obcí atd. Zde bohužel neexistuje žádné jednoduché řešení, a tak zde zazněla alespoň obecná doporučení představitelům měst, obcí a regionů, jak se vyhnout problémům hrozícím ztrátou domény (například při nezaplacení poplatku vinou administrativních zádrhelů).

Jiří Peterka a redakce

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu