Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Březen opět měsícem Internetu

Ročník: 2001, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Internet je pro každého. Takové je motto již 4. ročníku projektu Březen -- měsíc Internetu. Naznačuje, že Internet se stává dostupným téměř pro každého a snad pro každého již nabízí užitečné a zajímavé informace a služby. Novinkou minulého roku byla nabídka bezplatného připojení k Internetu ze strany čtyř významných poskytovatelů připojení. Patří mezi ně i World Online, který je jedním z hlavních partnerů letošního ročníku Měsíce Internetu. Díky připojení zdarma se podstatně rozšířil okruh obyvatel, pro které je Internet dostupným.

Kdo nemá přístup k Internetu doma nebo v zaměstnání, může využít stále se rozšiřující sítě veřejných knihoven připojených k Internetu. K současným pěti stovkám by jich letos mělo přibýt dalších několik set. Roste také počet škol s internetovým připojením a začíná se uskutečňovat program, který má zajistit napojení všech škol. Konference Internet do škol -- a co s ním?, která se uskuteční 22. března na výstavě Schola Nova v Praze, upozorní na to, aby nezůstalo jen u dodání počítačů a jejich připojení do sítě.

Obtížnější bude asi naučit používat Internet učitele než žáky. Pro ty už se v mnoha případech stává běžným prostředkem k zábavě i vzdělávání, jak ukáže 2. ročník konference Junior Internet, která se uskuteční 10. března v Praze. Organizují ji s pomocí sdružení BMI samy děti a je určena dětem do 15 let, které úspěšně projdou některou z pěti nominačních soutěží.

Současně se zlepšením dostupnosti Internetu se rozšiřuje a zkvalitňuje nabídka obsahu na něm. Přibývá hodnotných informačních zdrojů a služeb z nejrůznějších oblastí, ne o všech se však dostatečně ví. Kdo dosud neměl příležitost seznámit se s nimi, může využít některého ze dnů otevřených dveří či jiných akcí v rámci projektu Do knihovny na Internet -- po Internetu do knihovny. V minulém roce se jej zúčastnilo 119 knihoven z celé republiky, program letošního ročníku se připravuje a bude k dispozici na www.brezen.cz.

Internet se stává také důležitým nástrojem komunikace mezi veřejnou správou a občany. K pokroku v této oblasti přispívá konference Internet ve státní správě a samosprávě, jejíž 4. ročník se uskuteční 26. a 27. března v Hradci Králové. V okrese Děčín, v Českém Krumlově, Jihlavě a několika dalších městech proběhnou Dny Internetu ve městě (okrese), na kterých se občané seznámí s možnostmi využití Internetu v místních podmínkách.

Všechny tyto akce vytvářejí podmínky pro to, aby se dále rychle zvyšoval počet uživatelů Internetu. Odborníci se shodují v tom, že v tuzemsku právě překonává hranici, kdy začíná být dostatečně vysoký pro to, aby investice věnované podnikatelskými subjekty do internetových projektů mohly být efektivní. Aktuální údaje přinese již tradiční březnový monitoring společnosti Acron Communications, založený na sledování návštěvnosti předních českých internetových serverů. Naposledy v září 1999 zaznamenal alespoň na jednom ze sledovaných více než 20 serverů minimálně jedenkrát 1,5 milionu unikátních uživatelů. Pravidelných uživatelů je ovšem podstatně méně, jen 13,2 % bylo zaregistrováno alespoň 12krát za měsíc.

V průběhu března se uskuteční také několik akcí určených pro podnikatelskou sféru. Na 13. března připravuje Fakulta managementu a ekonomiky VUT ve Zlíně konferenci Internet a konkurenceschopnost podniků. V úterý 6. března proběhne v Praze konference Internet & Business Live, na který naváže večer First Tuesday, tradiční setkání internetových investorů, podnikatelů, konzultantů a novinářů.

Podrobný program 4. ročníku projektu Březen -- měsíc Internetu je aktualizován na www.brezen.cz

Jaroslav Winter

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu