Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Vzory popisů činností ve veřejné správě by měly vzniknout co nejdříve

Ročník: 2001, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Zákon 106/99 Sb. o svobodném přístupu k informacím, platný již více než rok, ukládá subjektům ve veřejné správě určité povinnosti, týkající se jednak poskytování informací vyžadovaných občany, jednak jejich zveřejňování. Od ledna tohoto roku je v platnosti i ustanovení, podle něhož mají být tyto informace zpřístupněny také "způsobem umožňujícím dálkový přístup", čímž je myšlen Internet (leda by se někdo naučil praporkovou abecedu). Výjimku mají pouze obce, které nejsou městy -- ty budou muset vyhovět od ledna příštího roku.

Na zajímavý aspekt skrytý tak trochu mezi řádky zákona upozornila nedávno skupina informatiků z komise ISMO: součástí povinně zveřejňovaných informací by měly být i popisy činností vykonávaných tím kterým orgánem. To znamená pro každou takovou činnost zpřístupnit informace, jak má občan postupovat, jaké doklady má vzít s sebou, jaké podmínky je třeba splnit, kdo podání tohoto typu vyřizuje a podobně. Aby bylo jasné, co všechno má takový popis činnosti obsahovat, byl připraven vzorový popis jeho struktury, který se po zapracování připomínek stal součástí návrhu standardu ISVS (dle zákona o informačních systémech veřejné správy bude takovýto standard po vyhlášení Úřadem pro veřejné informační systémy závazný pro všechny orgány veřejné správy).

Navržená struktura má pro každý popis celkem třicet položek, což je na jednu stranu výhodné, protože to bude dostatečně návodné, aby se při sestavování popisu na nic nezapomnělo. Na druhou stranu je z toho patrná vysoká pracnost sestavování takových popisů, kterých podle odhadů bude na každém městském či obecním úřadu několik desítek. Vzhledem k tomu, že činnosti, o nichž by popisy měly být, jsou většinou upraveny různými předpisy a budou se na jednotlivých úřadech lišit nejvýše v čísle dveří, kde se daná záležitost vyřizuje, měly by být vzory těchto popisů sestaveny centrálně a obcím nabídnuty k použití. Jinak hrozí, že bude potřeba vynaložit mnoho energie na jejich přípravu na městských a obecních úřadech.

Podle dostupných informací se vzory těchto popisů chystají na jednotlivých resortech pro oblasti, které jsou výkonem státní správy, o přípravě vzorů pro činnosti ve vlastní působnosti obcí se však zatím neuvažuje. Příslušné centrální orgány by se měly zamyslet, nakolik se i na tuto oblast vztahuje nařízení vlády 364/99 Sb. o součinnosti státní správy s obcemi při zajišťování povinností podle zákona 106/99 Sb. Podle mého názoru je v této oblasti obcím potřeba pomoci. Potom teprve bude vhodné řešit technickou stránku jejich zveřejnění na Internetu, které bude proti sestavování těch popisů hračkou. Budu potěšen, pokud mi sdělíte svůj názor nebo zkušenost, mailová adresa je uvedena v záhlaví článku.

Ing. Stanislav Sojka, sojka@seal.cz

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu