Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Internet mění svět

Ročník: 2001, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Jedenáctého ledna v Ostravě odstartoval neobvyklý a zajímavý projekt -- roadshow "Internet mění svět". Po prosazení zákona o elektronickém podpisu se jedná o další příklad úspěšné spolupráce politiků a komerčního sektoru při budování informační společnosti v České republice. Celý projekt se koná pod záštitou a za osobní účasti předních ústavních činitelů -- ministrů Karla Březiny a Stanislava Grosse, místopředsedy Poslanecké sněmovny Ivana Langera a poslance Vladimíra Mlynáře. Roadshow organizuje Sdružení pro informační společnost společně se šesti partnery -- firmami Český Telecom, Intel, Novell, PVT, RadioMobil a SAP. Čestným partnerem je Úřad pro veřejné informační systémy. Záštitu poskytly Svaz měst a obcí, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Hospodářská komora. Dlouhodobá putovní akce proběhne postupně ve dvanácti krajských městech od ledna až do června roku 2001.

Internet mění svět

Cílem projektu je přiblížení Internetu a jeho využití pro práci, zábavu, komunikaci a vzdělávání celé české veřejnosti. Program jednotlivých dnů začíná dopolední prezentací pro střední školy, odpoledne pokračuje semináři pro regionální samosprávu a podnikatele a ve večerních hodinách vrcholí programem pro širokou veřejnost. Nechybí ani diskuse a neformální setkání, tisková konference a oběd s předními představiteli regionu. "S kolegy jsme se společně shodli, že je třeba překonat to, čemu se říká kulturní bariéra v informační společnosti", říká poslanec Vladimír Mlynář.

Hlavním posláním akce je nabídnout během jediného dne unikátní příležitost seznámit se formou srozumitelných, živých a zábavných prezentací s příležitostmi, které nabízejí moderní informační a komunikační technologie.

Celá akce je určena především těm, kteří k internetu příliš blízko nemají a moderní technologie považují za neovladatelné, zbytečné a drahé hračky. Proto jsou prezentace podány velmi srozumitelnou formou. Návštěvníky nečekají žádné teoretické úvahy, ale konkrétní ukázky aplikací a řešení: například jak lze na internetu hledat informace, jak nakupovat a platit, posílat daňová přiznání či žádost o sociální dávky, jak by mohl vypadat elektronický občanský průkaz či jak pomocí videokonferencí šetřit čas a náklady. "Zároveň chceme seznámit veřejnost s tím, jak se k problematice rozvoje informační společnosti staví stát, jaké programy připravuje do budoucna, jaké koncepce přijal a jak je chce realizovat," říká ministr Karel Březina.

Snahou organizátora roadshow bylo návštěvníky nejen poučit, ale také pobavit. Proto je dopolední prezentace pro školy a večerní setkání s veřejností pojato jako zábavně vzdělávací show, které je založeno na detektivním příběhu, který nechala před pěti lety natočit firma Microsoft. Film představuje vizi světa v roce 2005, který je samozřejmě protkán moderními technologiemi, jež jsou běžnou součástí života. V netradiční roli průvodců prezentací vystupují naši přední politikové, kteří se společně s partnery roadshow snaží dokázat, že filmová vize se již dnes stává realitou. "Neukazujeme vize, ale popisujeme, co se tady děje letos. Rozhodně to není nuda," říká Ivan Langer.Ukáží například, jak lze objednat a zaplatit CD přes Internet nebo telefon, jak se nudná výuka může stát zajímavou, použije-li se počítač. Videokonference umožňují komunikovat s přáteli po celém světě, ale také zachraňovat životy. Elektronickým podpisem lze opatřit přihlášku na vysokou školu anebo požádat o stipendium. "Při výkladu školákům jsme měli problém, jak udržet pozornost linuxových programátorů a zároveň lidí, kteří počítač využívají jen k mailování. Ale snad se nakonec nikdo nenudil", dodává Vladimír Mlynář. Dokazují to slova brněnských studentů: "Celá akce je fakt dobře udělaná."

Odpolední blok začíná setkáním s regionální samosprávou. Úvod patří ministrům a záměrům vlády při realizaci státní informační politiky. A opět následují konkrétní ukázky -- jak by měla být řešena komunikační infrastruktura veřejné správy (tedy připojení úředníků na síť, výměna a sdílení informací), co vlastně znamená "elektronická veřejná správa" a jaký přínos bude mít pro občany a úředníky, jak by mohla vypadat elektronická občanka. I v tomto bloku se samozřejmě vysvětlí, jak vzniká elektronický podpis a k čemu je dobrý. Nezapomíná se ale ani na konkrétní problémy regionální samosprávy: na příkladu informačního systému Českého Krumlova se ukazuje, že kvalitní městský a regionální web může výrazně ovlivnit návštěvnost a tedy i ziskovost regionu. Samospráva se může také nechat inspirovat americkou administrativou a začít nakupovat na elektronickém tržišti, což výrazně sníží náklady -- taková možnost, a opět bude ukázáno konkrétní ukázkou, je i u nás.

Podnikatelé a manažeři se v podvečerních hodinách dozví, co bude vláda dělat pro rozvoj podnikání a jak v tom mohou pomoci moderní technologie. Výrazné snížení nákladů může znamenat elektronická komunikace se státem -- zde je opět nezastupitelná role elektronického podpisu. Liberalizace telekomunikací přináší do světa podnikání nejen nižší náklady na komunikaci, ale také nové možnosti forem komunikace. Ukážeme, že elektronický obchod mění zaběhané metody obchodování a otevírá dveře doslova do celého světa. O své zkušenosti se podělí také firmy, kterým se díky internetu zvýšil zisk, snížily náklady a změnila se efektivita práce.

Už po prvních dvou akcích (Ostrava a Brno) lze roadshow hodnotit jako velmi úspěšný projekt. Velmi živá bývá diskuse po každém programovém bloku. Nejvíce se diskutuje o elektronickém podpisu, vybavení škol a samosprávy počítači, ale často padají také odborně vysoce fundované otázky. Třicet procent návštěvníků hodnotí akci jako "velmi dobrou", sedmdesát procent jako "dobrou", nikdo ji nepovažuje za "ucházející" nebo "špatnou". Baví se ale nejen hosté, ale také politici a partneři akce: "Strašně mě to baví, asi úplně nejvíc z celé práce v politice", říká Vladimír Mlynář. "Je to zajímavější část naší práce", říká ministr Karel Březina a Ivan Langer dodává" "Na tom, co znamená internet pro rozvoj země, se shodneme".

Srdečně zveme všechny, kteří se chtějí seznámit se světem moderních informačních a komunikačních technologií a podiskutovat s předními českými politiky o budování informační společnosti v České republice. Akce je otevřená pro všechny -- stačí se jen zaregistrovat.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu