Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Elektronický obchod: budoucnost ČR?

Ročník: 2001, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Stále více Čechů považuje Internet za nedílnou součást svého života. Za poslední čtyři roky se zvýšil počet jeho uživatelů na českém území více než pětinásobně. Pro každého pátého Čecha je pracovním nástrojem, komunikačním prostředkem nebo zdrojem informací a zábavy. Je však opravdu tak důležitým nástrojem komunikace mezi lidmi, jak napovídají průzkumy? A jakým způsobem se k němu staví stát?

Podle zjištění eMarketeru v současné době užívá internet aktivně zhruba 230 milionů lidí, tedy 5 % světové populace ve věku od 14 let. Uvedený průzkum tvrdí, že do čtyř let počet uživatelů stoupne až na 640 milionů. V jednotlivých zemích světa však panují rozdíly ve využívání Internetu. Zatímco přes polovinu obyvatel Spojených států, Kanady a států severní Evropy ho považuje za běžnou součást svého života, v zemích chudší části naší planety se tento komunikační nástroj ještě nezabydlel. Je to dáno zejména neuspořádaným stavem telekomunikací a cen za jejich služby.

Ačkoliv Česká republika je malá rozlohou, počtem uživatelů Internetu už tolik ne. Jen v loňském roce využívalo jeho služeb 1,3 milionu lidí a podle odhadů se číslo v příštím roce zdvojnásobí.

Podle studie společnosti KPMG, která se zaměřuje na celosvětové zmapování možností Internetu v oblasti elektronického obchodu, asi 30 % pracovníků top managementu dotázaných firem prohlásilo, že elektronické obchodování změnilo strukturu jejich aktivit. Bude se podle jejich informací podílet na zásadní změně postavení firem na trhu, na změně vztahů společností k dosavadní konkurenci a na přístupu firem k zákazníkům. Odpovídají tomu i údaje společnosti Deloitte & Touche, podle nichž bylo čtvrté čtvrtletí loňského roku nejúspěšnějším obdobím historie českých elektronických obchodů: tržby dosáhly úrovně přes 77 milionů Kč.

Úřad pro veřejné informační systémy, který vznikl ze zákona č. 365/2000 Sb. ke 23. říjnu loňského roku, byl zřízen k zajišťování činnosti a služeb pro orgány veřejné správy, pro občany a pro podnikatele. Většina těchto činností je v současné době připravována jako samostatné projekty v rámci Akčního plánu realizace státní informační politiky. Podle výše uvedeného zákona Úřad pro veřejné informační systémy "koordinuje a vytváří podmínky pro podporu rozvoje elektronického obchodu".

ÚVIS už v roce 2000 věnoval velké úsilí přípravě na tuto svoji novou roli, proto zahájil práce na přípravě Zelené knihy o elektronickém obchodu. Zároveň připravil Návrh legislativního postupu pro podporu elektronického obchodu v ČR v návaznosti na příslušnou směrnici Evropského parlamentu a Rady. Dokument byl do 31. ledna 2001 určen k veřejné diskusi na internetové adrese www.uvis.cz.

Závěrečný rozbor dokumentu konstatuje, že český právní řád je již ve značné míře připraven na používání e-businessu. Nevyžaduje vydání zcela nového prvního předpisu, a to ani zákona o elektronickém obchodu, ani jiného zvláštního právního předpisu. Bude pouze potřeba provést některé dílčí úpravy platných právních norem. Návrh doporučuje, aby se na tvorbě těchto úprav podílel specializovaný meziresortní tým, který zaručuje komplexní, provázané a jednotné pojetí. Jinak by mohlo dojít ke komplikované situaci, ve které by přijetí jednoho předpisu mohlo dokonce znemožnit užití předpisu jiného.

Odpověď na úvodní otázku, zda je Internet podstatným nástrojem komunikace, tedy jasně vyplývá z předchozích údajů. Má své opodstatněné místo a lze očekávat jeho další vývoj, který se nevyhne ani České republice. Prostředí pro jednu jeho součást -- elektronický obchod -- bude v nejbližší době připraveno a zájmem podnikatelů a dalších subjektů také trpět nebude. Naše země se tak zařadí po bok vyspělých států světa, jejichž vlády si plně uvědomují význam informačních technologií ve všech oblastech života společnosti.

Mgr. Alena Čechová, tisková mluvčí ÚVIS

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu