Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

ISSS 2001 -- Platforma pro výměnu zkušeností a poznatků

Ročník: 2001, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Již čtvrtý ročník mezinárodní konference věnované informačním technologiím, Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS 2001), je před námi. Letos se koná ve dnech 26. až 27. března, dějištěm budou opět prostory Kongresového centra ALDIS v Hradci Králové. S jejími organizátory jsme si povídali o tom, na co se mohou těšit ti z vás, kteří se konference ISSS 2001 zúčastní.

Programová nabídka je opět bohatá

"Tento rok je konference pojata nejen jako vysoce odborná záležitost, ale chceme, aby se stala i veřejným fórem pro výměnu zkušeností a názorů z oblasti informatiky. Programové schéma bude přesto obdobné jako vloni," řekl programový ředitel konference František Dohnal. Akce tedy bude opět třídenní. Na neděli, kdy většinou přijíždějí zahraniční účastníci, je připravován společenský program. V pondělí bude konference oficiálně zahájena, v průběhu dne poběží přednášky, diskuse a workshopy.

Program české části obsahuje nejen nabídku pro informatiky, ale tradičně zahrnuje problematiku tvorby web stránek a dalších aplikací Internetu a moderních informačních technologií. Samostatnou část by mělo tvořit využití informací v novinářské praxi. Součástí programu budou geografické informace ve veřejné správě, státní informační politika ve vzdělávání a její aplikace připravená ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a řada další zajímavostí.

Nedílnou součástí takovýchto akcí bývá společenský večer, kde by se účastníci měli odreagovat a pobavit. V neděli bude program, obdobně jako v předchozích letech, v režii primátora Hradce Králové Oldřicha Vlasáka. "Milovníci vodních sportů by si v hradeckém bazénu opět měli přijít na své," prozradil výkonný ředitel Tomáš Renčín.

Stalo se už tradicí, že v průběhu konference ISSS bývají vyhlašování vítězové tří soutěží. Letos tomu nebude jinak. Během pondělního večera se dozvíme, kdo získal ceny Zlatý erb, která se uděluje za nejlepší webovskou stránku města a obce, Český zavináč -- soutěž o nejlepší počin v oblasti informatizace veřejné správy a kdo si odnese cenu za nejlepší aplikaci roku v oblasti geografických informačních systémů, Geoaplikaci roku. "Kromě toho budeme mít možnost porovnávat webové stránky dalších měst evropských zemí, které byly oceněny cenou Eurocrest, což je evropská obdoba Zlatého erbu. Podotýkám, že tato iniciativa vznikla díky panu primátorovi Vlasákovi, který zmíněnou akci v průběhu konference ISSS 2000 vyhlásil," upřesnil Renčín.

Také letos přijedou hosté a účastníci ze zahraniční

Mnozí loňští účastníci si jistě vzpomenou, že v průběhu hradecké konference podepsalo třináct představitelů evropských měst Helsinskou deklaraci Global Cities Dialogue, což je iniciativa spojující velká města. Také se zde konalo zasedání mezinárodní organizace TeleCites, a díky tomu přijela asi stovka zahraničních účastníků. Letos pořadatelé zvolili poněkud jiné pojetí zahraniční části. Přesto by i v tomto roce měla přijet řada kolegů z kandidátských zemí či asociací jejich samospráv. "Kromě jiného dostanou na konferenci prostor k tomu, aby představili svoje projekty a zkušenosti z oblasti informačních technologií. Chtěli bychom, aby zde všichni účastníci měli možnost vyměnit si názory a konfrontovat svoje zkušenosti s tím, jak vlády jednotlivých zemí pomáhají či nepomáhají městům s rozvojem informatizace," vysvětlil Dohnal.

Zahraniční část bude rozdělena do čtyř bloků a začne již v pondělí ráno, ještě před oficiálním zahájením. Důvod je jednoduchý - co nejvíce využít času. V prvním bloku by měly být představeny programy a projekty vlád na pomoc aktivitám města obcí v souvislosti s programy Evropské unie na rozvoj informačních technologií. Diskutovat by se mělo i na téma informační gramotnosti a její podpory. "Tím je myšlena nejen gramotnost žáků ve školách, ale celková informační gramotnost obyvatelstva," podotkl Dohnal. Dalším tématem je spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Podle Dohnala je právě to oblast, která v současné době začíná být velmi zajímavá a do budoucna stále bude hodně důležitá. Na konferenci by pak měly zaznít i příklady z praxe.

Poslední oblastí je využití elektronického podpisu. "Hodně se o této věci mluví, ale konkrétního využití je zatím stále poskrovnu," domnívá se programový ředitel. Elektronický podpis je v podstatě rok stará záležitost, protože směrnice Evropské komise upravující jeho využívání byla vydána někdy v lednu či únoru minulého roku.

Co dělají představitelé měst, obcí a regionů pro svoje obyvatele, jak s nimi komunikují, co vše jim nabízejí a jak jim v tom pomáhají informační technologie? Odpovědi na tyto otázky a nové náměty by měly být náplní bloku s názvem informační politika měst a obcí jako základ elektronické demokracie.

Konference bude i setkáním nejvyšších vládních představitelů

Někteří ministři už přislíbili, že na letošní konferenci přijedou. Měli bychom zde například přivítat ministra Karla Březinu, který má informační politiku na starosti a kromě toho převzal nad konferencí záštitu, dále ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu a předsedu Úřadu pro veřejné informační systémy Alexandra Kratochvíla. "Doufám, že si čas udělají také ministři Stanislav Gross a Jaromír Schling," vyjádřil naději František Dohnal. Podle sdělení organizátorů je o konferenci opět velký zájem a počet účastníků by se neměl lišit od loňského, kdy na konferenci bylo okolo 1300 lidí, z nichž asi stovka byli zahraniční delegáti. "Letos by to mělo být obdobné. Nechme se tedy překvapit, jaká budou konečná čísla.," uzavřel výkonný ředitel Tomáš Renčín.

Eva Vítková

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu