Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

K výsledkům mezinárodního veletrhu INVEX 2000

Ročník: 2000, Číslo: 5, Rubrika: Z domova

V týdnu 9.--15. 10. 2000 proběhl na brněnském výstavišti již 10. ročník mezinárodního veletrhu informačních a komunikačních technologií INVEX. První dva dny byly určeny odborné veřejnosti a novinářům, zbývající tři dny široké veřejnosti. Je možné konstatovat, že veletrh zaznamenal vysoké počty návštěvníků a akreditovaných novinářů. Velký úspěch zaznamenaly oba nové projekty: E-ZONA, Business to Business.

Letošního ročníku se zúčastnilo 853 firem ze 17 zemí na výstavní ploše přesahující 39 400 m2. Celková návštěvnost letošního ročníku veletrhu INVEX přesáhla počet 160 000 návštěvníků, lze tedy konstatovat rekordní návštěvnost v celé desetileté historii.

V tiskovém středisku pavilonu E se akreditovalo 1394 novinářů, z nichž 94 bylo ze zahraničí. Nejvíce zahraničních žurnalistů přijelo ze Slovenska, dále z Belgie, Bulharska, Maďarska, Polska, Ruska, USA, Německa a Velké Británie.

Účast osobností

Desátý jubilejní ročník se těšil ze značné podpory a účasti vládních a ústavních činitelů. Veletrh slavnostně zahájil předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Václav Klaus za přítomnosti ministra obrany Vladimíra Vetchého. V rámci návštěvy veletrhu se Václav Klaus dále zúčastnil prestižní konference s názvem "Informační technologie -- módní vlna versus vážné úvahy", která se konala v kongresové hale Holiday Inn Brno.

Veletrh dále navštívili ministr vnitra Stanislav Gross, ministr a vedoucí Úřadu vlády Karel Březina, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Ivan Langer, předseda Úřadu pro veřejný informační systém Alexander Kratochvíl, ředitel Informačního centra OSN v Praze Andreas Nicklisch a další hosté.

Novinky veletrhu

K nejdůležitejším novinkám letošního ročníku patřil projekt E-ZONA, jehož spoluorganizátorem bylo vydavatelství Vogel Publishing. Hlavním cílem tohoto projektu bylo pomocí firemních přednášek a prezentací přiblížit e-business a poskytnout návod jak prakticky využít elektronické obchodování v reálném životě. E-zonu navštívilo obrovské množství zájemců a více než 35 firem prezentovalo možnosti, které v současnosti dává svým uživatelům internet.

K dalším důležitým novinkách patřil v pavilonu G2 Business to Business, který byl určen především pro ty, kteří hodlají v průběhu konání veletrhu INVEX oslovit vedoucí představitele české ekonomiky i návštěvníky z oblasti státní a veřejné správy. Business to Business zároveň poskytl podmínky a prostor pro klidná a nerušená jednání s obchodními partnery.

Pořadatelé úspěšně navázali na osvědčené projekty z předcházejících ročníků, mezi které patřily Shopping Hall, Internet Hall, Linux Hall a DVD Hall. V prodejním pavilonu Shopping Hall bylo za první čtyři dny prodáno zboží za více než 10 milionů korun.

Doprovodný program

Mimořádně obsáhlý a úspěšný byl i odborný doprovodný program.

V Rotundě pavilonu A proběhla ve spolupráci s vydavatelstvím Computer Press třídenní konference "Informace pro 21. století". V první den konání konference proběhl "Kulatý stůl na téma vztah IT společnosti k občanovi a elektronický podpis" za účasti ministra a vedoucího Úřadu vlády Karla Březiny, ministra vnitra Stanislava Grosse, místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Ivana Langera, poslance Vladimíra Mlynáře a zástupců významným firem.

V Business Centru se uskutečnila v průběhu veletrhu INVEX poprvé akce "First Tuesday Brno". Prostřednictvím internetu oslovili organizátoři všechny významné osobnosti z oblasti informačních technologií. Setkání se zúčastnilo 250 pozvaných hostů z celého světa, pozvání přijala i zakladatelka First Tuesday paní Meyer.

Na slavnostním galavečeru v hotelu Voroněž předal ministr a vedoucí Úřadu vlády Karel Březina společně s generálním ředitelem BVV, a.s., Jiřím Škrlou následující nejvyšší ocenění.

Ocenění nejlepších

Osobnost roku české informatiky v kategorii publicisté a vědeckopedagogičtí pracovníci získal editor vydavatelství Softwarových novin Petr Koubský.

V kategorii manažeři Pavel Kalášek, generální ředitel HEWLETT-PACKARD, s. r. o., ČR.

Osobností roku českých telekomunikací pro rok 2000 v kategorii publicisté a vědeckopedagogičtí pracovníci se stal Petr Beneš, šéfredaktor časopisu Sdělovací technika.

V kategorii manažeři si titul z Brna odváží David Stádník, vrchní ředitel Českého telekomunikačního úřadu.

V anketě Událost roku české informatiky zvítězil Zákon o elektronickém podpisu a nejvyšší ocenění převzali poslanci Parlamentu ČR Ivan Langer a Vladimír Mlynář.

Titul Systémový integrátor roku 2000 získala firma HEWLET-PACKARD.

K nedílné součásti doprovodného programu veletrhu INVEX patří soutěž "Křišťálový disk", která je vyhlašována a organizováná agenturou Fair Agency. Záštitu nad soutěží převzal poslanec Vladimír Mlynář a předseda Českého fóra pro informační společnost prof. Jiří Zlatuška.

O veletrhu řekli

Jak zaznělo z úst vystavovatelů, veletrh zaznamenal díky novým projektům kvalitativně vyšší úroveň oproti předcházejícím ročníkům.

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Václav Klaus

"Dnešní INVEX ukazuje významné trendy ve výpočetní technice a v telekomunikačních technologiích nejen v ČR, ale i ve střední a východní Evropě. Tomuto veletrhu fandím a přeji mu dalších úspěšných deset let existence."

Ministr vnitra Stanislav Gross

"INVEX je fantastickou příležitostí k setkávání odborníků z oblasti informačních technologií. Nejsem na tomto veletrhu poprvé a proto mohu srovnávat. Letošní ročník přinesl širokou škálu vystavených novinek a mohu konstatovat, že řadu z nich přineslo i naše ministerstvo vnitra ve svém stánku."

Ministr a vedoucí Úřadu vlády ČR Karel Březina také ocenil existenci veletrhu v době dynamického rozvoje informačních technologií. Ty podle něj nemohou nahradit osobní setkání a výměnu názorů. Dále uvedl, že je třeba využít jen nejlepších nabízených projektů při budování informačních systémů zaváděných do státní správy.

Jedenáctý ročník Mezinárodního veletrhu informačních a komunikačních technologií INVEX 2001 se uskuteční v termínu od 15. do 19. října 2001.

Kontakt

Ing. Jaroslav Hloušek
Manažer veletrhu INVEX
tel.: 05/41 15 28 49

Ing. Stanislav Skoumal
Tiskový mluvčí veletrh INVEX
tel.: 05/41 15 28 22

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu