Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Na různé problémy se stejným nástrojem

Ročník: 2000, Číslo: 4, Rubrika: Ze zahraničí

Celkem 612 projektů z 80 zemí bylo přihlášeno do soutěže Stockholm Challenge Award o nejlepší projekty na podporu informační společnosti. To už je slušný vzorek na vytvoření představy, jakým způsobem využívají Internet v nejrůznějších zemích. Vzhledem k tomu, že český projekt Březen -- měsíc Internetu byl vybrán do finále, které se uskutečnilo v červnu ve Stockholmu, mohu tuto představu doplnit i osobním poznáním představitelů desítek nejúspěšnějších projektů a bližším seznámením s jejich prací.

Ač byly ve finále projekty ze všech kontinentů, z nejbohatších zrovna jako nejchudších zemí, prezentovali je lidé všech ras i vyznání a týkaly se nejrůznější tematiky, všechny měly jedno společné. Vycházely z řešení místního problému a jako nejvhodnější nástroj se při tom ukázal Internet. Přitom na aplikaci samotné by se nedalo poznat, nebýt jazykového rozlišení, odkud pochází, nebo zda z vyspělé či rozvojové země. Internetové a softwarové technologie jsou dostupné všude. Aplikace se lišily jen tím, jaký problém pomáhaly řešit.

Například EthioGift (www.ethiogift.com) dokumentoval, že e-komerce může být úspěšná i v jedné z nejchudších zemí světa. Server slouží tomu, aby jeho prostřednictvím mohli Etiopané v diaspoře posílat dárky svým příbuzným v Etiopii. Dostává objednávky z celého světa a doručuje je do 24 hodin. Od květin až po ovce. Ano, živé ovce. Těch zejména v období velikonoc dodával až 100 denně.

Na zcela jiné problémy reagoval projekt 415Forum.Com. Podnětem pro něj se stalo poznání, že v rozvinutých regionech mají lidé na Internetu mnohem více informací o podnikání v globálním měřítku, než o své místní komunitě. Přitom velmi často nastávají situace, kdy potřebují nějakou službu, dostupnou v nejbližším okolí, ale chybí nástroje, jak ji snadno a rychle najít.

Tak byl vyvinut v San Francisku systém (www.415Forum.com), který je zaměřen na poskytování místních informací s cílem odstranit bariéry mezi občany, zákazníky a podnikateli. V databázi má několik tisíc místních živnostníků a firem a uživatel v ní může vyhledávat také podle vzdálenosti od svého sídla. Databáze je propojena s geografickým informačním systémem, takže je možné si spolu s potřebnými informacemi najít také na mapě sídlo vybrané firmy.

Záznam v databázi se podobá navštívence. Kromě kontaktních údajů a informací o nabízených výrobcích a službách může obsahovat také fotografii podnikatele, aby se lidé v dané komunitě lépe poznali. Při pořizování záznamu může zadavatel zvolit, pro koho budou které informace viditelné. Systém obsahuje také diskusní fóra, chat a další nástroje, které umožňují podpořit hlavní ideu projektu: "Mysli globálně, ale jednej lokálně a podporuj svoji komunitu."

Zcela jiné problémy řešily projekty zařazené v kategorii Životní prostředí, nebo Rovný přístup, Zdraví a kvalita života, Vzdělávání. V kategorii Veřejné služby a demokracie zvítězil projekt Gyandoot (www.gyandoot.net). Jde o intranet jedné územně správní jednotky ve střední Indii, který umožňuje přístup více než půl milionu venkovských obyvatel k informacím státní správy. Využívá informačních kiosků, které jsou dobře přijímány místními obyvateli. Ve spolupráci s nimi se také prováděl výběr služeb, operátorů, tvorba aplikace i testování. Ovládání aplikace je velmi snadné, nevyžaduje žádné znalosti, stačí se jen orientovat podle menu.

Velmi inspirativní pro naše podmínky by mohl být projekt HELP (www.help.gv.at) , který vzniká v sousedním Rakousku z iniciativy federálního ministerstva financí. Má umožnit obyvatelům přístup on-line k informacím a formulářům týkajícím se 45 životních situací. Kromě toho server obsahuje už více než 900 odkazů na relevantní informační zdroje. Obyvatelé mohou jeho prostřednictvím rovněž vznášet dotazy, na které odpovídají zodpovědní pracovníci ministerstev či dalších orgánů.

Jaroslav Winter, BMI sdružení

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu